Crasset M-NOKE13X0525

Gella Vandecaveye geeft ‘gouden’ tips om te vallen … en weer op te staan

Tekst: Kris Van Steen

Vallen en opstaan. Weinigen die er meer bedreven in zijn dan Gella Vandecaveye. In 1998 breekt de Olympische judoka haar nek tijdens een kamp op het EK voor landenteams. ‘Gedaan met topsport!’ zegt de arts. ‘Nee!’ zegt Gella. Vijf maanden (!) later wordt ze Europees Kampioen. Opstaan met de grote ‘O’. Twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Sydney (2000) scheurt Gella haar kruisbanden. Het belet haar niet om een tweede Olympische medaille te pakken. Opstaan met de grote ‘O’ 2.0. 

Gella wordt in haar actieve topsportcarrière twee keer wereldkampioen. Zeven keer Europees Kampioen en 14 keer Belgisch Kampioen. Straffe Gella, tweevoudig Sportvrouw van het jaar, weet wat het is om te vallen. Judoka’s vallen en judoka’s staan weer op. Ruiters en amazones vallen ook. Staan vaak … maar niet altijd, weer op. 

Geen betere gids om onze ruiters, amazones en voltigeurs te begeleiden in de edele kunst van het vallen … en om nadien zo min mogelijk gehavend terug op te staan. Fysiek en mentaal. Bedankt Gella! Een aanrader voor iedere paardensporter als u het mij vraagt. 

Ruiters en amazones investeren heel veel tijd en energie in lessen, training en begeleiding. Maar ik vermoed dat er nog niet veel ruiters of amazones aan valtraining hebben gedacht. Nochtans wordt er heel regelmatig gevallen in de paardensport. Was dit jouw eerste keer valtraining voor paardensporters? 

Gella: Ik geef vanuit mijn achtergrond als judoka regelmatig valtraining, maar dit was inderdaad de eerste keer aan mensen uit de paardensport. De vraag kwam van Lauren Vanlerberghe. Alle credits aan haar en haar voltige-partner Conrad. Lauren is onze beste Belgische atlete in de voltige. Ze is de laatste maanden een aantal keer serieus gevallen en ze voelt dat dat voor een rem in haar prestaties zorgt. Fysiek. Maar ook mentaal. Zo is ze bij mij terechtgekomen. 

En tevreden deelnemers na een sessie vallen, vallen … en nog eens vallen?  

Gella: De reacties waren alleszins heel positief en er komt een vervolg op de eerste sessie.  

"Een belangrijkste tip: Probeer je handen niet te zetten!"

Wat is je belangrijkste tip als het mis gaat Gella? 

Gella: Probeer je handen niet te zetten! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want het is een natuurlijke reflex als je valt.  Het is een kwestie van heel veel herhalen. En dan nog bestaat er nog geen absolute zekerheid dat je bij een val toch niet teruggrijpt naar die natuurlijke reflex. Maar je hebt wel gereedschap in je bagage zitten om de impact van een val zo klein mogelijk te houden. Het kan ook zijn dat ik het zelf zou doen als ik val … en we vallen overigens vroeg of laat allemaal wel eens. Maar door mijn duizenden vallen als judoka is de kans veel groter dat ik op de juiste manier ga reageren. Het komt er op aan om een automatisme te creëren. 

Is het ook niet voor een groot stuk een mentale kwestie?  Jezelf durven ‘laten vallen’ zal ik het noemen … 

Gella: Klopt. Jezelf helemaal opspannen is nooit een goed idee als het over vallen gaat. Je moet als het ware de ontstane energie van de beweging positief aanwenden om op een ‘goeie’ manier te vallen en door te rollen. Dat is iets wat we in het judo ook gebruiken. De energie van de beweging die de tegenstander inzet, gebruiken om te counteren en een punt te scoren. De essentie van judo en een principe dat ook in valtraining heel belangrijk is.  Topvoetballer Youri Tielemans en wielrenner Yves Lampaert zijn twee ex-judoka’s en je ziet bij die mannen dat dat principe nog altijd in hun rugzak zit. 

Gella Vandecaveye - valtraining - beach-blogZelf al op de rug van een paard gezeten Gella? 

Gella: Ja hoor. Ik heb als kind een Bloso-ponykamp gevolgd. Ik ga af een toe eens wandelen te paard met vrienden. Nog niet zo lang geleden ben op het strand gaan rijden. Zalig! Ik heb nul komma nul rijtechniek, maar ben wel een durver. Ik ben eigenlijk nooit bang … Dat heeft zijn voordelen … maar ook zijn nadelen … (glimlach).  Maar ik ben voorlopig nog niet van een paard gevallen, mocht dat je volgende vraag zijn. (lach)

Durver

Gella Vandecaveye - valtraining-blogAls Gella zegt dat ze een ‘durver’ is dan is dat een understatement. Na haar actieve top-sportcarrière durft ze zich helemaal te smijten. Als ambassadrice, commercieel uithangsbord en PR gezicht voor talrijke bedrijven. Als key-note-spreker, als organisatrice van teambuildings en incentives, als auteur van het boek ‘Gella goes Global’ naar aanleiding van haar reisproject waarbij ze o.a de  Russische president Poetin en de Dalai Lama, ontmoet. En ze is ook niet bang om zichzelf te heroriënteren en bij te sturen als dat nodig is. “Dankzij, ondanks of mede door, …  de Corona-crisis werd ik geprikkeld om mezelf heruit te vinden. Naast mijn PR-, Sport Consulting-, Event-afdeling, heb ik ook een luik ‘Immo, Renovatie, Coördinatie’ toegevoegd  aan mijn professionele activiteiten. Mensen ontzorgen bij hun verbouwingen, in alle transparantie en in onderling overleg. Ik neem het volledige traject voor mijn rekening. Zowel de administratieve en financiële kant, als de coördinatie en begeleiding op de werf.

Meer info: https://www.gella.be/

Tekst: Kris Van Steen