Geschiedenis van LRV
Beleef 1937
In 1947 telde LRV al 44 verenigingen en 320 ruiters. In de jaren 60 groeide het ledenaantal aanzienlijk en werden er verenigingen opgericht over heel Vlaanderen. Sinds 1965 mogen naast jongens en mannen, ook meisjes en vrouwen zich aansluiten bij de LRV. Vanaf 1972 zijn ook ponyruiters welkom. Kinderen van 7 tot 15 jaar kunnen met een pony aansluiten en deelnemen. Ondertussen is dat van 6 tot 16 jaar. LRV wordt een belangrijke paardensportfederatie met nauwe familiebanden met het stamboek van Het Belgisch Warmbloedpaard. Op het toppunt telt LRV meer dan 13.000 leden.
Op 1 april 2005 gaat LRV de fusie aan met de Vlaamse Vereniging voor Ruitertoerisme (VVR) Sindsdien speelt LRV Sport én Recreatie, een nog actievere rol in de promotie en organisatie van ruitertoerisme, trektochten en wandelingen. Een tweejaarlijks hoogtepunt is de organisatie van de TREK. Een meerdaags evenement dat geen enkele recreatieruiter/amazone/menner wil missen. Speciaal voor jonge ruiters en amazones staat er elk jaar een TREK4YOUth op de LRV-agenda.
In al die jaren heeft LRV al heel veel kampioenen voortgebracht die het ver brengen in de internationale paardensport. Al deze atleten die hun carrière in een LRV-(pony)club begonnen, zijn stuk voor stuk ambassadeurs. Zij weten wat het betekent om LRV te beleven. Het BK-podium Jumping van 2019 is daar een recent voorbeeld van. Met Jos Verlooy, Pieter Clemens en Wilm Vermeir, stonden drie topruiters op het BK-podium die hun allereerste galoppassen in een LRV-ponyclub hebben gezet.
We hebben een goed contact met de fokkers en ik ben zelf nog lid geweest van LRV Vorselaar. Een paar van mijn vroegere ponyclubgenoten hebben trouwens onze stal met Belgische vlaggen komen versieren. Fantastisch! We kopen regelmatig een paard in LRV. Er lopen veel goede paarden in LRV. Igor komt ook uit de LRV-werking. Hij werd als vijfjarige derde op het Oost-Vlaams kampioenschap in de klasse Licht met zijn fokker Maarten Van Waes uit Sint-Kruis-Winkel.
Jos Verlooy
Belgisch Kampioen Jumping en Bronzen medaille EK 2019
Beleef Boezinge 1938
"De dag van het toernooi bood het dorp een feestelijke aanblik. Op de kerktoren en aan alle huizen wapperde de vlag. Het feestterrein was buitengewoon gunstig gelegen in het midden van het dorp. Vlaggen aan de hoge masten, trossen vlagjes aan de bomen rondom de weide. Het wachtterrein was naast de hoeve. Kantines, geluids-installaties, EHBO, smidse-en zadelmakerstent, fotograaf- en filmdienst, ingangskaarten- en programmaverkopers; alles was in orde. Succes wat betreft de opkomst was verzekerd: voor de dag van het feest waren reeds 2000 kaarten verkocht. Onze ruiters waren gans de dag op post hun paarden waren op hub best uitgedost. Klokslag halfdrie werd met trompetgeschal de intrede van de ruiters aangekondigd. De toeschouwers waren verwonderd deze ruiters op hun gewoon werkpaard te zien. Dan volgden de gezamenlijke oefeningen, een soort carrouselnummer in stap en draf. Vier gevorderde ruiters reden een afzonderlijk nummer waarin ook de galop voorkwam en dan volgden een tiental spelen te paard. Dit feest maakte een zeer verscheiden indruk. Sommigen waren buitengewoon begeesterd. Anderen hadden gemeend een paardenkoers te zien of circustoeren."
Uit: De Grote Volte
Vrij naar: De Mey A., ‘Het eerste ruitertornooi te Boezinge’ in: ‘Van De Sompele, Paard en ruiter, 11-13.