Guy Baelden

Een visitekaartje voor LRV-recreatie is de TREK. Een ideaal evenement om aan te tonen hoe belangrijk onze wandelroutes zijn. Zodat paarden en pony’s welkom zijn in bossen en op landelijke wegen. Het is een moment waarop we dat belang extra in de verf kunnen zetten zodat ze niet stelselmatig verloren gaan.

Guy Baelden

Voorzitter LRV Recreatie

#Beleef LRV Recreatie

Een beetje geschiedenis: Op 1 april 2005 fuseert de Vlaamse Vereniging voor Ruitertoerisme (VVR) met de Landelijke Rijverenigingen vzw.

Sinds die dag speelt LRV Sport én Recreatie, een nog actievere rol in de promotie en organisatie van ruitertoerisme, trektochten en wandelingen. Een tweejaarlijks hoogtepunt is de organisatie van de TREK. Een meerdaags evenement dat geen enkele recreatieruiter/amazone/menner wil missen. Speciaal voor jeugdige ruiters en amazones staat er elk jaar een TREK4YOUth op de LRV-agenda.

Ruiterroutes in Vlaanderen

Ontdek en beleef Vlaanderen vanuit het zadel of vanop de koets

Wanneer u toerisme en paarden wil combineren, heeft Vlaanderen erg veel te bieden. In verschillende provincies werd sinds 2010 niet alleen veel geïnvesteerd in routenetwerken voor ruiters en menners, maar ook in paardvriendelijke horecazaken en hippische recreatieve evenementen en belevenissen. Ontdek Vlaanderen vanuit het zadel of vanop de koets.

  Provincie Antwerpen

  In de provincie Antwerpen zijn ruiter- en mentoeristen meer dan ooit welkom. Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) creëerde tussen 2011 en 2013 immers twee volledig vernieuwde routenetwerken. Meer bepaald in de Antwerpse Kempen, realiseerde TPA reeds 500 kilometer bewegwijzerde trajecten waarop paardenliefhebbers via het knooppuntensysteem zowel korte als lange trips kunnen plannen. Samen met de tientallen ruitervriendelijke horeca-adressen langs het parcours, maken de nieuwe netwerken de Antwerpse Kempen erg aantrekkelijk voor een dagtrip of korte vakantie.


  Netwerk Taxandria

  In 2011 realiseerde Toerisme Provincie Antwerpen het ruiter- en mennetwerk Taxandria: 190 kilometer routes langs knooppunten tussen Hoogstraten en Turnhout. De grensstreek tussen de Antwerpse Kempen en Nederland heeft alles om zelfs de meest veeleisende ruiter en menner te charmeren. Vooral het uitgesproken landelijke karakter en het vele groen weet velen te bekoren. Denk maar aan natuurgebieden als het Gewestbos in Ravels of de voormalige landloperskolonies van Merksplas en Wortel. Toerisme Provincie Antwerpen mikt met de lancering van het netwerk onder meer op de vele ruiters in de eigen regio, maar wil vooral meerdaagse verblijven stimuleren. Goed uitgeruste stopplaatsen, ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken met een hart voor paard en ruiter, moeten hiertoe bijdragen. Al deze accomodaties werden duidelijk verwerkt op de overzichtstkaart.
  De overzichtskaart van het ruiter- en mennetwerk Taxandria is te koop bij de toeristische infokantoren van Baarle, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel en Turnhout. U kan de kaart ook online bestellen.
   


  Netwerk Campinia

  Het ruiter- en mennetwerk Campinia werd in 2013 gelanceerd en telt 353 kilometer aan paardvriendelijke paden. De routes lopen door Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Mol en sluiten aan op het Taxandrianetwerk. Het gevarieerde decor is één van de sterkste troeven van dit netwerk. Campinia serveert een mix van natuur, water en erfgoed: Van het duinenlandschap van de Keiheuvel in Balen over de talrijke meren en plassen van het "Kempense Lake District" tot de eeuwenoude norbertijnenabdij in Postel. Wie graag avontuurlijk en middenin de natuur overnacht, kan bijvoorbeeld de gratis bivakzone in Domeinbos Hoge Vijvers uitproberen. Wie meer luxe verkiest - ook voor zijn viervoeter - kan terecht in enkele aantrekkelijke gastenkamers en vakantiewoningen. De overzichtskaart van het ruiter- en mennetwerk Campinia is zowel online te koop als bij de toeristische infokantoren in Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Mol.

  Ruiter- en mennetwerk de Merode

  Op het grenspunt van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg bevindt zich het prachtige, groene domein van de Merode. Het domein bevat zowat 1.500 ha bos en landerijen, en is al langer geliefd bij fietsers en wandelaars. Sinds april 2016 biedt de Merode ook ruimte aan ruiters en menners, met een ruiter- en mennetwerk van zo’n 230 kilometer, waarvan 127 kilometer onverhard. Ideaal dus voor paardenliefhebbers van uit het hele land, die graag in de mooie natuur op de grens van de Kempen en het Hageland op buitenrit gaan. In januari 2004 besloot prins de Merode het domein volledig te verkopen. Om versnippering tegen te gaan en de natuurpracht te bewaren en ontwikkelen, heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in opdracht van de Vlaamse Regering dit domein aangekocht. Sindsdien zijn ze dan ook volop in de weer om dit belangrijke groengebied zo’n aangenaam mogelijke plek te maken, zowel voor de lokale fauna en flora als voor de recreanten die in het gebied vertoeven. Aan de hand van gedetailleerde plannen hebben ze voor elk deelgebied van de Merode verschillende projecten voorzien, waarvan een aantal reeds uitgevoerd zijn. Eén van die projecten is dan ook het Ruiter- en Mennetwerk de Merode. Dit netwerk biedt tevens ook aansluiting met ruiter- en mennetwerk Campinia (353 km, in Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Arendonk)  en met ruiter- en mennetwerk Oostelijke Kempen (in Balen,  Olmen,  Geel ,Meerhout en Mol). Perfect dus voor lange tochten in de natuur, maar ook voor lokale ommetjes. Er werd namelijk gezorgd voor plaatselijke ruiterlussen en doorsteekpaden, zodat de ruiters uit de Merodedorpen er extra van kunnen genieten. Midden in het gebied vindt u overigens ook het Averbodebos, dat door Bit-magazine in 2014 werd uitgeroepen tot het beste ruiterdomein in Vlaanderen. 

  Kent u nog Antwerpse ruiter/menroutes? Contacteer ons ..


  Kent u de routedokter?

  De provincie Antwerpen telt duizenden kilometers fiets-, wandel-, ruiter- en autoroutes waarop tienduizenden borden, wegwijzers en bijvoorbeeld zitbanken werden geplaatst. Die infrastructuur permanent comfortabel én veilig houden vormt een hele klus. Een team onder leiding van de Routedokter belooft om problemen binnen 5 werkdagen op te lossen. Wandelaars, fietsers, ruiters, menners,… die onderweg een probleem opmerken, kunnen dit signaleren via het meldingsformulier op www.routedokter.be. De dispatcher bij Toerisme Provincie Antwerpen speelt de meldingen vervolgens door aan het onderhoudsteam (bewegwijzering) of de betrokken gemeente of wegbeheerder (wegen en randinfrastructuur). 

   

  Provincie Vlaams-Brabant

  Het is heerlijk draven door de bossen en over de heuvels van Vlaams-Brabant. Het Equitrail Vlaams-Brabant rond Brussel neemt je helemaal mee rond de hoofdstad. 


  EQUITRAIL VLAAMS-BRABANT ROND BRUSSEL

  • Ontdek een uitgebreid netwerk van 430 km aan ruiter- en menroutes rond Brussel. 
  • De ruitertrail rijgt meer dan 200 km lang de mooiste bezienswaardigheden, hartelijke maneges en andere paardige haltes van de Groene Gordel aan elkaar. 
  • Aan de trail zijn 7 dagtochten voor ruiters en menners verbonden, goed voor bijna 200 km extra routes. 
  • Met de hulp van de kaart stippel je je eigen route uit. 
  • Op een aantal plaatsen is er voldoende parkeergelegenheid voor je auto en trailer zodat je je paard veilig kan uitladen en rijklaar kan maken. 
  • De meeste startplaatsen van de equitrail zijn maneges.
  • Bestel je exemplaar hier

  Download de route als GPX

   


  CENTAURROUTE - Galopperen tussen Leuven en Brussel

  • Deze bewegwijzerde route laat je kennismaken met het golvende landschap in de regio tussen Leuven en de hoofdstad. 
  • Weidse vergezichten wisselen af met pittoreske dorpskernen, talrijke boomgaarden en lange brede zandwegen. 
  • Je kan deze route rijden als eendagsrit of combineren met een andere route in de nabije regio als meerdaagse uitstap.
  • VERTREKPLAATS - LRV-De Centaurmenners, Klein Vilvoordestraat 16, 3078 Meerbeek.

  • GPS-COÖRDINATEN - N 50.877999° E 4.587108°

  • AFSTAND - 26,6 km

  • DUURTIJD - 4 uur 30 minuten

  • VERHARDE WEGEN - 50 %

  • TERREIN - glooiend


  TEUSSERROUTE - Volg de Bertemse kooplui

  • Weidse vergezichten wisselen af met pittoreske dorpskernen, talrijke boomgaarden en lange brede zandwegen. 
  • Onderweg kan je op talrijke plaatsen picknicken. 
  • Je kan deze route rijden als eendagsrit of combineren met een andere route in de nabije regio in een meerdaagse rit.
  • VERTREKPLAATS - LRV - De Centaurmenners, Klein Vilvoordestraat 16, 3078 Meerbeek. Verwittig vooraf en tijdig je komst: +32 495 52 59 72

  • GPS-COÖRDINATEN - N 50.877999° E 4.587108°

  • AFSTAND - 21,4 km

  • DUURTIJD - 4 uur 30 minuten

  • VERHARDE WEGEN - 50 %

  • TERREIN - glooiend


  DIEPENSTEYN RUITERROUTE - Volg de trainingsroute van de Palmpaarden

  • Deze bewegwijzerde route toont je het traject dat de menners van Stoeterij Diepensteyn nemen om hun Brabantse trekpaarden te trainen. 
  • Het traject is ook geschikt voor kleinere spannen. 
  • In de schaduw van de hoofdstad neemt deze route je mee langs rustige veldwegen met veel lange galopmogelijkheden. 
  • De route wordt aangeraden voor ervaren menners en goed getrainde ruiters en paarden.
  • VERTREKPLAATS - A. Van Doorslaerlaan, 1861 Meise.

  • GPS-COÖRDINATEN - N 50.928591° E 4.317632°

  • AFSTAND - 30 km

  • DUURTIJD - 6 uur

  • VERHARDE WEGEN - 40 %

  • TERREIN - glooiend


  Zoniënwoud

  Wil u gaan ruiteren of mennen in het Zoniënwoud? Dan kan u terecht op een uitgebreide website met info over de geschiedenis van het gebied, de dieren en planten die er leven, actuele projecten, leuke evenementen,...

  Doorheen het uitgestrekte Zoniënwoud loopt trouwens een bijzonder interessant ruiternetwerk. De kaart kan u gewoon gratis downloaden. 


  Heuvelland

  • Deze route neemt je mee naar het Hagelandse heuvelland. Je stapt, draaft of galoppeert helling op, helling af. Het decor wordt gevormd door immense boomgaarden, velden, weiden, en hier en daar ook een bos. Deze route rijden is verliefd worden op het Hageland.
  • Vertrekpunt/parkeren: Huize Hageland, Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge,
  • +32 (0)16-63 38 48, toerisme@tielt-winge.be
  • Afstand: +/- 30 km, verkorte route +/- 20 km
  • Ongeveer 50% onverharde wegen
  • Duurtijd: afhankelijk van het tempo 3.30 tot 5 uur, korte route 2 tot 3 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen - sommige veldwegen werden met steenpuin of grind aangehard
  • Suggesties of opmerkingen: routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Tieltse Ruiterroute

  • De Tieltse ruiterroute neemt je mee door het heuvelachtig landschap van Tielt-Winge en omstreken. En heuvelachtig is het zeker. Een paar uitgelezen galopstukken zullen het uithoudingsvermogen van paard en ruiter zeker testen.
  • VERTREKPUNT/PARKEREN: Huize Hageland, Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge,
  • +32 (0)16-63 38 48, open elke werkdag van 09u-12u, toerisme@tielt-winge.be
  • AFSTAND: +/- 30 km
  • Ongeveer 60% ONVERHARDE WEGEN
  • DUURTIJD: afhankelijk van het tempo 4 tot 5 uur
  • HOEFBESLAG aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen: routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Rijnrodepad

  • Deze route neemt je mee naar de Hagelandse fruitstreek (Vlaams-Brabant) tussen Tienen, Landen, Zoutleeuw en Diest. Je wandelt kilometerslang tussen boomgaarden. Het Rijnrodepad is daarom een echte aanrader in de bloesemperiode.
  • Vertrekpunt /parkeren : kerkplein Kersbeek (deelgemeente van Kortenaken)
  • Afstand : 27 km
  • Ongeveer 50% on verharde wegen
  • Duurtijd: afhankelijk van het tempo 3 tot 5 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen : routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Huilewindpad

  • Deze route neemt je mee naar het Hagelandse heuvelland en snijdt even Waals-Brabant aan. Vertrekpunt is bierdorp Hoegaarden. Je parkeert gratis - en zonder verplichtingen - op een ruim grasveld bij Gastenkamers Huilewind.
  • Vertrekpunt/parkeren : Gastenkamers Huilewind, Meerstraat 15, 3320 Hoegaarden -
  • +32 (0)494-05 48 05, info@huilewind.be, www.huilewind.be
  • Afstand : 25 km
  • Ongeveer 75% on verharde wegen
  • Duurtijd: afhankelijk van het tempo 2.30 tot 4 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen : routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Het Babelompad

  • Dit is een route voor wie echt op zoek is naar de uitgestrektheid van de Hagelandse velden en boomgaarden met prachtige vergezichten. Het “Babelom pad” neemt je mee door de grondgebieden van Willebringen, Kumtich, Oorbeek, Hoxem, om zo terug uit te komen in Meldert.
  • Vertrekpunt/parkeren: Gastenkamers Huilewind, Meerstraat 15, 3320 Hoegaarden
  • +32 (0)494-05 48 05, info@huilewind.be, www.huilewind.be
  • Afstand: 21 km, verkorte route 14 km
  • Ongeveer 60% onverharde wegen
  • Duurtijd: afhankelijk van het tempo 3.30 tot 4 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen: routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Horst Ruiter- en Menroute

  • De Horstruiter- en menroute neemt je mee door het heuvelachtig landschap van Tielt-Winge en omstreken.
  • VERTREKPUNT/PARKEREN: Huize Hageland Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge,
  • +32 (0)16-63 38 48 - toerisme@tielt-winge.be
  • AFSTAND: +/- 30 km
  • Ongeveer 60% ONVERHARDE WEGEN
  • DUURTIJD: afhankelijk van het tempo 4 tot 5 uur
  • HOEFBESLAG aanbevolen / GEREMDE KOETS noodzakelijk
  • De route loopt door bosrijk gebied.
  • Bij goed weer is het aangewezen om vliegenproduct mee te nemen
  • Suggesties of opmerkingen: routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  De Hel

  • Voor wie echt op zoek is naar de schoonheid van het Hageland en van avontuur houdt, is dit een aanrader. “ De Hel ” neemt je mee over het grondgebied van Kerkom, Kumtich, Oorbeek, Hoxem, Willebringen, Roosbeek om zo terug uit te komen in Kerkom.
  • Vertrekpunt/parkeren: verwittiging van je komst is noodzakelijk.
   - d’Herduc, Bijvoordestraat 24, 3370 Kerkom - Tel: +32 (0)16-72 00 74 - dherduc@telenet.be
   Ward Hermans: +32 (0)479-79 22 19 - Chantal Ducès +32 (0)495-52 24 53
   - Hof van Savoye, Vissenakenstraat 504, 3300 Vissenaken - Tel: +32 (0)470- 60 87 64 / +32(0)477-96 45 55 - info@hofvansavoye.be / www.hofvansavoye.be
  • Filip en Ester Menschaert / Gelegenheid om paarden te laten rusten.
  • Afstand: +/- 20 km (de totale route), afkorting mogelijk tot 14 km
  • Ongeveer 60% onverharde wegen
  • Duurtijd: afhankelijk van het tempo 3.30 tot 4 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen: routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Wolfsdonkpad

  • Deze route neemt je mee van Langdorp, doorheen de Merode-bossen naar de ‘Likjesdreef’ van Averbode waar het heerlijk smullen is van het artisanale ijs dat de vele ijskarretjes daar aanbieden. Deze route is een aanrader voor de ruiter die houdt van bos, natuur, zand paden en… avontuur.
  • Vertrek punt /parkeren: Manège Ruitershof, Diepvenstraat 18, 3201 Langdorp, +32
  • (0)16-56 77 18 - Jeffrey Tielemans: +32 (0)496-20 87 17 - voor de manège is er een ruime parking voorzien voor vrachtwagens en/of trailers - een seintje vooraf van je komst wordt geapprecieerd.
  • Afstand : 20 km
  • Ongeveer 80% on verharde wegen
  • Duurtijd : afhankelijk van het tempo 3,5 tot 5 uur
  • Hoefbeslag aanbevolen
  • Suggesties of opmerkingen : routedokter@vlaamsbrabant.be

   DOWNLOAD HIER


  Hagelandse Parels ruiter- en menroute

   

  • Deze route neemt je mee langs rustige paden, holle wegen, vergezichten en uitgestrekte landschapen. De afwisseling van het landschap maakt van deze route een prachtig exemplaar.
   De panoramische vergezichten laten je op een bepaald moment bij goed weer de Basiliek van Scherpenheuvel zien.
  • Vertrekplaats: Voetbalplein Sporting Molenbeek.
  • GPS-coördinaten vertrekplaats: N 50.917821° E 4.940736°
  • Parkeergelegenheid: Ja, Voetbalplein Sporting Molenbeek, Halensebaan, Molenbeek-Wersbeek (naast Parochiezaal nr. 27). Gelieve bij je vertrek mest en afval op te ruimen.
  • Gemeenten:Bekkevoort, Tielt-Winge
  • Deelgemeenten:Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek, Tielt-Winge
  • Afstand: 25 km
  • Duurtijd: 4 uur
  • Aard van de weg: Percentage verharde weg: 30 %. Hoefbeslag aanbevolen.
    

   

  Limburg

  Limburg heeft kilometers aan ruiterpaden en heel veel natuur. De perfecte combinatie. Zadel je paard op en stap, draaf of galoppeer door bossen, over zandvlaktes, in heidegebieden,… Limburg is niet voor niets de paardenprovincie.

  650 kilometer. Zo lang is het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk. Dat is ongeveer van Hasselt naar Berlijn, kan al tellen hè! En het plezantste is dat praktisch alles door de natuur loopt over onverharde paden. Bossen, zandgronden, duinen, heidelandschappen,… Limburg is er vol van.


  De ruiterkaart is onmisbaar voor iedere paardenliefhebber. Je vindt meer dan 650 km bewegwijzerde ruiter- en menpaden op één handige kaart.

  Naast de routes krijg je een handig overzicht van alle ruitercafésruiterlogies en zelfs de locatie van vaste hindernissen en doorwaadplaatsen. Ook de toppleisterplaatsen met bindbalken, picknickbanken en paddocks zijn eenvoudig op de kaart terug te vinden. De ruiterkaart is opgebouwd door middel van een knooppuntennetwerk. Zo kan je gemakkelijk je route van knooppunt naar knooppunt uittekenen.

  Klinkt handig? Dan kan je de ruiterkaart gratis afhalen in alle paardvriendelijke logies en cafés in Limburg, in de toeristische infokantoren. Je kan de kaart ook online bekijken.

  Oost-Vlaanderen

  De provincie Oost-Vlaanderen spendeert sinds 2014 erg veel aandacht aan ruiter- en mentoerisme. Toen startte ze met het project ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ om nieuwe routes te ontwikkelen en bestaande paden te verbeteren. Ook de paardensector (LRV, VLP en PaardenPunt Vlaanderen) verleent hieraan haar medewerking. Sinds de opstart van ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ zette de provincie al heel wat nuttige realisaties op poten. Naast de ruiterroutes zijn er echter ook nog andere hippische activiteiten te beleven in Oost-Vlaanderen. Ook deze sommen we hier handig voor u op.

  De provincie Oost-Vlaanderen lanceerde in juli 2015 een handige brochure met richtlijnen voor de ontwikkeling van erkende ruiterroutes. Hierin ontdekt u hoe u een route kan aanvragen, aan welke criteria de paden moeten voldoen, op welke manier de provincie u kan ondersteunen, …Download


  Jaarmarktruiterroute - Sint-Lievens-Houtem

  Deze gemeente is sinds eeuwen een trefplaats voor paardenliefhebbers. Jaarlijks vindt hier op 11 en 12 november de grote Winterjaarmarkt plaats waar tienduizenden bezoekers langskomen om o.a. paarden te keuren en te kopen. De Winterjaarmarkt werd door Unesco erkend als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’. Wie op zoek is naar een rustige plek in het groen, kan zeker in Sint-Lievens-Houtem terecht. Vanop het grote Marktplein vertrekken verschillende routes naar de deelgemeenten Bavegem, Letterhoutem, Sint-Lievens-Houtem, Vlierzele, Zonnegem en het groene gehucht Cothem waar u nog grote stukken door landbouw en natuur gekleurde landschappen vindt. Aan de zuid- en oostzijde van de gemeente kan je de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen ontdekken. Maar Sint-Lievens-Houtem is vooral een gemeente met enkele bezienswaardigheden, waar men graag geniet. Rustig in de natuur, sportief op stap, of uitbundig, met een bruisend feest. De ruiters hebben keuze uit 3 bewegwijzerde lussen van 13, 26 en 37 km die bestaan uit respectievelijk 50, 54 en 55% onverhard terrein. Als je de grootste lus rijdt, kom je in alle deelgemeenten: Sint-Lievens-Houtem, Cotthem, Bavegem, Letterhoutem, Vlierzele en Zonnegem. Alle routes starten vanaf ons groot marktplein.


  Damslootroute Destelbergen

  De Damslootroute in Destelbergen werd geopend in november 2016. Het traject omvat drie bewegwijzerde lussen van 15, 21 en 32 km, die bestaan uit respectievelijk 53, 60 en 56% onverharde paden. Starten kan op twee verschillende maneges waar uiteraard alle nodige faciliteiten voor ruiter en paard aanwezig zijn. Op de route zijn bovendien meerdere rustplaatsen voorzien waar u met uw paard van harte welkom bent. Gezien deze route een veelvoud van smalle paadjes bevat, is deze enkel toegankelijk voor ruiters (en dus niet voor menners). De Damslootruiterroute is beschikbaar op kaart, in GPS-formaat en digitaal via Google Earth te downloaden als kml-bestand.


  Grensroute Sint-Laureins

  Starten kan aan het provinciaal sportcentrum De Boerekreek, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Op de route zijn meerdere rustplaatsen en aangename stops voorzien. Als ruiter of menner heb je keuze uit 4 bewegwijzerde lussen van 15, 22, 32 en 35 km, bestaande uit respectievelijk 59, 64, 62 en 74% onverharde paden. Maar je kan ook zelf combinaties maken om het rustige grensgebied en zijn polder- en krekengebied te ontdekken. 
  De tocht brengt je langs prachtige natuurlandschappen in de 5 deelgemeenten van Sint-Laureins. Op de twee langste lussen geniet je in het noorden zelfs even van het uitgestrekte landschap in Zeeuws-Vlaanderen. Meer dan honderd kilometer ruiter- en menplezier ligt hier op jou te wachten.

  Grensroute Sint-Laureins is beschikbaar op kaart (pdf, 2.3 MB) 
  Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat.


  Wiesbeekruiterroute - Buggenhout 

  Het ruiter- en mennetwerk is 10 kilometer lang en 54% loopt over onverharde paden. Middenin de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent is dat zeker geen evidentie. Het traject omvat zelfs enkele brede wegen waarop u naar hartenlust kan galopperen. Vertrekken doet u aan manege ’t Hoefijzer, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Onderweg zal u gegarandeerd aangenaam verrast worden door de rustige landschappen die het vlakke Oost-Vlaamse Scheldeland, de beginnende heuvels van de Brabantse kouters en het Buggenhoutbos te bieden hebben. 

  De route ontleent haar naam aan de Wiesbeekhoeve, die u passeert tijdens uw tocht. Deze hoeve was ooit de kern van de Frankische nederzetting Heistergem, een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Buggenhout, Opwijk en Lebbeke. 

  De Wiesbeekroute is beschikbaar op een kleine kaart.  - Klik hier om de kaart te downloaden. 
  U kan de route ook via als kml-bestand (via Google Earth) en in GPS-formaat downloaden. - Klik hier voor meer info.

   

  West-Vlaanderen

  Ruiterroute in De Moeren

  In mei 2014 opende het provinciebedrijf Westtoer De Moerenruiterroute. Dit 22-km-lange traject loopt door de poldervlakte van De Moeren over het grondgebied van De Panne en Veurne. Het is de eerste West-Vlaamse ruiterroute waarvoor u een gratis digitale brochure kan downloaden. Op het startbord kan u trouwens ook een QR-code vinden die een link maakt naar de digitale brochure op de website. De route start aan het Groot Moerhof, waar een onthaalparking werd aangelegd met extra lange parkeervakken voor paardentrailers. Er zijn ook aanbindpalen voor de paarden voorzien. 
  Het traject brengt de ruiter door het karakteristieke kust- en polderlandschap van de Westhoek op de Belgisch-Franse grens (De Moeren). Het vlakke polderlandschap van De Moeren is het laagst gelegen gebied van België.
  Op het traject liggen twee oude molens, namelijk de Sint-Karelsmolen en de Sint-Gustaafsmolen. Via de tunnel onder de snelweg kan de ruiter ook de Cabourgduinen verkennen.

  Klik hier om de brochure/kaart te downloaden.


  Forten ruiter- en menroute

  De route verkent de weidse landschappen tussen Brugge, Damme en Sluis. Centraal staan de restanten van verschillende forten uit de 17de en 18de eeuw. De route gaat van start aan het Fort van Beieren, gebouwd in het midden van 1705, maar loopt ook langs het Verbrand Fort. De Damse Vaart, doordrongen van een rijk verleden, is de rode draad doorheen de route. Het verbindt Brugge met het Nederlandse grensstadje Sluis. Het kanaal werd gegraven op vraag van Napoleon, vandaar ook de naam Napoleonkanaal. Verder leidt de route je langs de Schellemolen, het Natuurreservaat ‘De Stadswallen van Damme’, de historische stad Damme, de gezellige dorpskern van Oostkerke en de Kleiputten van Hoek. 
   

  Afstand: 35,00km

  Vorm: Lusvormig Eenrichting

  Startpunt: Fort van Beieren, Gemene Weidestraat 51, 8000 Koolkerke

  Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

  Meer info

  DOWNLOAD ALS PDF


  Bulskampveldruiterroute

  De route start in Beernem op de parking ‘Driekoningen’ van het provinciedomein Bulskampveld. Ze leidt je doorheen de bosrijke omgeving van het Lippensgoed-Bulskampveld om verder de Vagevuurbossen in te duiken. Via het nieuw aangelegde ruiterpad ontdek je de ‘torens van Ruiselede’ en het ‘Sint-Pietersveld’. Eeuwen geleden was dit gebied een onderdeel van een uitgestrekt heidegebied, nu vormt het een 450 ha groot recreatiegebied met statige dreven en parklandschappen. Let wel: na regenweer, en zeker in de winterperiode, liggen enkele stroken er heel drassig bij. Deze drassige stroken zullen worden verbeterd maar helaas deze kan dit pas bij droger weer. In het domein Lippensgoed-Bulskampveld is enkel wandelruiterij toegestaan. Draf en galop zijn niet toegelaten.

  Afstand: 18,00 km
  Startpunt: Kasteel Bulskampveld, Bulscampveld 9, Beernem
  Bewegwijzering: Deze ruiterroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
  Meer info

  DOWNLOAD DE ROUTE ALS GPX
  BESTEL DE RUITERROUTE


  Duinbossenruiterroute

  De Duinbossen ruiterroute verkent het afwisselende gebied tussen Wenduine en Vosseslag met het pittoreske De Haan als middelpunt. Het traject doorkruist vele hectaren beboste duinen via kronkelende paden en volgt een kilometerslang ongerept strand.

  Afstand: 13,00 km

  Grond: Grotendeels onverhard

  Vorm: Lusvormig Eenrichting

  Startpunt: Parking De Zwarte Kiezel, De Haan (Duinbossen)

  Bewegwijzering: De ruiterroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Er zijn alternatieve routes voor wanneer het strand niet toegankelijk is voor ruiters (paasvakantie en zomermaanden).
  Meer info

  DOWNLOAD DE ROUTE ALS GPX

#beleefLRV Recreatie

Ontdek onze recreatieve clubs


Binnen de Landelijke Rijverenigingen vzw behartigt LRV Recreatie de recreatieve tak van het paardrijden. 

LRV Recreatie heeft als doel de recreatieve ruitersport in het algemeen, en het paardrijden en mennen in de vrije natuur in het bijzonder te bevorderen, dit met bijzondere aandacht voor de ruiter- en mennerkwaliteit, de ruiterdiscipline, de wellevendheid t.o.v. andere weggebruikers en mederecreanten en het respect voor de natuur. LRV Recreatie ijvert daarbij voor het vrijwaren en het tot stand brengen van de nodige ruiteraccommodaties zoals ruiterpaden, gastvrije haltes en dergelijke meer. LRV Recreatie handelt daarbij volgens en binnen de doelstellingen van de vzw LRV.

Aan het hoofd van een recreatieve vereniging staat een bestuur, bestaand uit minimum 3 en maximum 9 leden. Het bestuur verkiest onder zijn leden een voorzitter, secretaris en/of schatbewaarder, waarbij de taakverdeling gelijklopend is met deze van de plaatselijke LRV-rijverenigingen of ponyclubs.

De leden van de recreatieve vereniging komen in de Algemene Vergadering samen op plaats en tijdstip te bepalen door het bestuur. Ieder aanwezige heeft slechts één stem. Deze Algemene Vergadering komt minstens één maal per jaar samen om verslag te horen over de werking van de recreatieve vereniging en over de financiële toestand.

De recreatieve verenigingen hebben geen gewestelijke of provinciale vertegenwoordiging, maar worden nationaal gegroepeerd in een Nationale recreatiecommissie.