King Edward: Koning der olympische springpaarden
Beste springpaard van Olympische Spelen kreeg zijn opleiding in LRV
Zweden wint goud op de Olympische teamfinale jumping met drie Belgisch gefokte paarden.
Blik op Parijs 2024 nu. Olympische vlam voor drie jaar gedoofd. Unicum … vier is de standaard. Drie … nooit eerder gebeurd. U begrijpt meteen beste lezer, dat het uitzonderlijke spelen waren daar in het verre Tokio. Daar had Covid veel mee te maken. Maar ook ‘twisties’, ‘breinaalden’, valpartijen, tranen, ongeziene vreugde én een historische Belgische medaille-oogst. Maar de Spelen van Tokio 2020 … - of was het nu 2021? – zullen voor ons Belgische paardenliefhebbers voor altijd de geschiedenisboeken in gaan als de Spelen waar een ‘gouden generatie’ Belgische ruiters en Belgische (Warm)bloedpaarden al het goede, wat wij al lang over hun wisten, bevestigden. En dat het beste paard dat bij een echte LRV-ruiter geboren werd en opgeleid door een LRV-amazone maakt ons extra trots.
Gouden medaille voor Zweden met Belgisch randje
Zweden wint goud op in de Olympische teamfinale jumping met drie Belgisch gefokte paarden. Twee van hen hadden een BWP-paspoort mee op de vlucht naar Tokio. Uiteindelijk zou King Edward onder het zadel van Henrik von Eckermannn (Edward 28 x Feo – fokker: Wim Impens) koning van de Olympische springpaarden worden. Hij raakte in zes (!) parcoursen geen enkele balk. Een vierde plaats individueel en een gouden teammedaille werden zijn deel. Voor de geschiedenisboeken! Teamgenote Malin Baryard-Johnsson sprong H&H Indiana (Kashmir van Schuttershof x Animo’s Hallo, fokker: W. Vanderlinden – van Turtelboom – Ruys) individueel naar een vijfde plaats. In de teamfinale zorgde Indiana mee voor de gouden medaille.
Koninklijk sprookje dat begon in LRV
Het is niet omdat je moeder Koningin de Lauzelle noemt, dat je jezelf al ‘King’ mag voelen. Eerst prins, dan pas koning. Niet te snel naast je hoeven lopen … Maar als je als negenjarige naar een foutloze 5* GP in de Mechelse Nekkerhal springt, dan heb je wel de juiste adelbrieven om de stap naar het koningschap te zetten. Nog niet zo lang geleden sprong Gouden King Edward Ress (Edward 28 x Feo) nog vrolijk rond in LRV en in de Bomaco-hal onder het zadel van Ines De Vos. Prins van de winterjumping … Ondertussen koning der Olympische paarden. Nog maar het derde paard ooit dat er in slaagt om in alle voorgeschotelde proeven – zes in dit geval - foutloos te blijven. Goud in de teamfinale, vierde plaats individueel! Wauw! Henrik von Eckermannn en King Edward blinken op het grootste podium van de sport. Je hoeft geen royaltywatcher te zijn om dit een fantastisch verhaal te vinden.
King Edward wordt geboren in de stallen van Wim Impens in het Oost-Vlaamse Ressegem, een deelgemeente van Herzele op de kruising tussen de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen. Geen kastelen in de buurt. Bescheiden maar degelijke stallen en malse weides. Vader Edward 28 is een zoon van Embassy I. Moeder Konigin de Lauzelle dankt haar bestaan aan het gearrangeerde huwelijk tussen Feo en Gloria, een dochter van de Hannoveraanse hengst Garibaldi II. Na achttien maanden verlaat King Edward de vruchtbare grond van de familie Impens en komt bij Stefaan De Vos terecht. Naamgenote Ines - geen familie overigens en op dat moment amazone bij LRV Wambeek - koopt King Edward niet veel later. Hij is vanaf het eerste moment haar prins en wordt al snel haar koning want zo’n goed en meewerkend paard heeft Ines nog niet op stal en onder haar zadel gehad. Ines en haar prins springen vanuit LRV naar het BK voor zevenjarigen in Lummen. Wat een ervaring. Handelaar Peter Eeckman heeft het talent van de donkervosse ruin net als zovele anderen meteen gezien en zorgt voor een koninklijke transfer richting Zwitserland. Topamazone Janika Sprünger doet bijzonder knappe dingen met de vosse Feo-ruin. Echtgenoot Henrik von Eckermannn herkent de olympische talenten, neemt de teugels in handen en maakt een halve volte richting Tokio. De rest is olympische geschiedenis … een modern koninklijk sprookje met een BWP-paard uit Ressegem, generatiekennis, vriendschap en een beetje geluk en toeval in de hoofdrol.
Fokker Wim Impens: “Product van generatiekennis, vriendschap, ervaring … en geluk”
Wim Impens: Ik kreeg de moeder van King Edward, Koningin de Lauzelle op stal door mijn goede vriend Peter De Mulder. Koningin was een merrie die Frans Hemeryck gefokt had. Ze heeft in totaal dertien veulens gegeven. Waaronder Prins de Jochri (v. Felini) die in Amerika actief was. Alsof het een ongeluksgetal was, is het laatste veulen, kort na de geboorte gestorven. Het zou een ‘volle zus van King Edward’ geweest zijn. King Edward was het voorlaatste veulen van Koningin. Ik koos voor de hengst Edward 28 omdat die in Duitsland heel sterke zadelproeven had afgelegd en zijn indexen heel hoog waren. Zowel in springen als dressuur! Ik wou een veelzijdig paard fokken. Sommige fokkers zullen dat fout of dom vinden, maar de fokkerij is bij ons puur hobby. Er speelt geen enkele commerciële overweging mee. Maar ik noem King Edward wel een product van ‘generatiekennis’, liefhebberij, vriendschap …. En toeval.
Verankerde stam
Wim: De stam waaruit Konigin de Lauzelle komt, is een verankerde Duitse stam waaruit verschillende goede spring- en dressuurpaarden komen. Vijf van haar nakomelingen springen op 1.40m. niveau of hoger en toch hebben Peter en ikzelf ook met Florestan I, een dressuurhengst uit haar gefokt. Ik ben zelf LRV-ruiter. Het maakt me fier dat King LRV heeft gelopen. Maar het is ook voor een stuk geluk en toeval want niemand kon voorspellen dat King Edward zo’n carrière zou maken toen we hem als tweejarige verkochten en we anderhalf uur in de weide hebben gelopen om hem te vangen. (lacht).
LRV
Wim: Het is ook dankzij LRV dat we op dit moment zo’n goede paarden en ruiters hebben. Basissport waar toch een vorm van selectie gebeurt. Generaties kennis. Vaders, zonen en kleinzonen, vrienden samen op tornooi. Kennis en ervaring die wordt doorgegeven … Dat maakt het LRV-verhaal zo mooi. Spelenderwijs leren paardrijden en paarden/pony’s een basisopleiding meegeven. Het is wat mij betreft onbegrijpelijk dat zoiets waardevols als LRV onder druk komt te staan. Daar kan ik uren van wakker liggen.
Trots
Wim: We hadden heel de week een beetje ‘het-net-niet-gevoel’, de vierde plaats in de individuele finale … Maar ook wel het idee en de overtuiging dat Zweden torenhoog favoriet was in de finale van de teamcompetitie. Het parcours van King Edward heb ik nog kunnen zien op de televisie. Daarna zijn we naar het LRV-ponytornooi vertrokken met onze zoon. Onderweg zo goed en kwaad mogelijk gevolgd via de GSM van onze zoon en toen we op de parking reden, wisten we dat Zweden goud won. Ongelooflijk. Misschien was King Edward de afgelopen week wel het beste paard van de wereld. De hitte en de vochtigheid hebben hem net dat tikkeltje minder scherp gemaakt. Het deed hem deugd. Zijn ruiter wist van bij aanvang dat het goed zat met King Edward. Hem zo zien schitteren, dat maakt me trots.
Ines De Vos: Mijn ‘Once in a lifetime-horse’
King Edward kwam eerder toevallig bij Ines De Vos in het Pajottenland terecht. Ines herinnert zich de eerste ontmoeting met ‘Kingske’ nog levendig. “Mijn merrie waarmee ik LRV reed had verworpen en dat was voor ons thuis eigenlijk de druppel die ons er toe bracht om op zoek te gaan naar een jong talentvol paard. Het was mijn papa die via wat rond horen en bellen op de plaats terecht gekomen is waar we King gekocht hebben. Ik had daar al drie jonge paarden geprobeerd maar daar had ik weinig klik mee. Toen we terug naar de auto stapten passeerden we voorbij een vos die zowat timide in het hoekje van zijn stal stond. Zelf moest ik ver zoeken naar mijn motivatie om die ook nog even te proberen, maar mijn papa zag er duidelijk wel iets in. Het is soms goed om eens naar je vader te luisteren … Want hij had gelijk. (knipoog) King werd eerst voorgereden en toen ik hem zijn eerste sprong zag nemen was ik verkocht. Toen ik er dan zelf op stapte vielen meteen zijn buitengewoon vermogen, zijn souplesse en vooral zijn uitzonderlijk groot hart op. Hij was uitzonderlijk! King heeft mij eigenlijk nooit teleurgesteld. Een eerlijk paard, altijd gemotiveerd, op elke sprong. Ik heb samen met hem de SBB-Competitie voor vijfjarigen doorlopen bij LRV en ook de cyclus voor zesjarigen. We zijn tot op het BK voor zevenjarigen geraakt in Lummen. Hij heeft me naar een hoger niveau gebracht; daar blijf ik hem eeuwig dankbaar voor. Wat hij in Tokio heeft laten zien, maakt me ongelooflijk trots. Dit is genieten!
Dressuurtoppers met roots in LRV ontgoochelen niet in Tokio
Geen finale voor de Belgische dressuurploeg, maar de equipe verlaat het land van de rijzende zon wel met opgeheven hoofd. Zaterdag reden Larissa Paulis en Flambeau naar 67.251 % in de GP. Op zondag kwamen Domien Michiels (ex- LRV Rijmenam) en de BWP’er Intermezzo van het Meerdaalhof (Gribaldi x Balzflug – fokker: Meerdaalhof BVBA) en Laurence Roos (LRV Lichtaart) met de 16-jarige BWP-ruin Fil Rouge (Stedinger 2 x Argentinus – fokker: Louisa Vanden Boer) aan de start. Domien reed naar 70.202 %, goed voor een zesde plaats in zijn groep. Laurence eindigde knap op een vierde plaats met een score van 70.699 %.
De Finse ruiter Henri Ruoste reed de door Ronny De Beule, gefokte Kontestro DB (Contendro I x Cassini II) naar een score van 64.674 %.
Moeder van Olympisch paard Fil Rouge liep succesvol LRV
Louisa Vanden Boer is de fokker van Fil Rouge. Uiteraard is ze trots op haar fokproduct, al wil ze de verdienste toch vooral bij amazone Laurence Roos leggen. Straf hoe ze de opleiding van een top dressuurpaard gecombineerd heeft met haar hogere studies. “Al heb ik wel voor de juiste combinatie gezorgd.” glimlacht ze. “Ik heb de moeder waarmee ik in LRV reed trouwens nog. Calluna, ondertussen twintig lentes oud, heeft ons al zeven veulens gegeven. Het laatste dat in 2019 werd geboren, Tintoretto Da Silica (v. Don Martillo) is via de BWP-veiling verkocht. Ik vond dat Laurence een hele nette proef gereden heeft. Bij het binnenkomen heeft ze een paar puntjes verloren maar nadien heeft ze zich heel sterk herpakt. Dat kijkerige heeft Fil Rouge ongetwijfeld van zijn moeder. Die was ook zo. “ geeft Louisa mee. “En ik blijf ondertussen nog regelmatig een veulen fokken. Puur voor het plezier. Het houdt me jong!”
Gezorgd voor juiste mix. Alle verdienste voor Laurence!
Louisa Vandenboer
fokker van Fil Rouge