Van Springel J-ARVI19N7021

Joris Van Springel behaalt ‘Armada Dish’ onder het toeziend oog van 200.000 (!) toeschouwers

Eventing – Badminton Horse Trials – 5* Eventing terug na twee jaar Covid-ellende

Je moet er bij geweest zijn om te beseffen wat Badminton Horse Trials 5* eventing betekent. Dit is één van de allergrootste sportevenementen ter Wereld. Voor de ‘paard- en eventinggekke Britten’ is het hét evenement van het jaar. De volkstoeloop op zaterdag op de dag van de cross-country is legendarisch. ‘Uitverkocht’ staat er al maandenlang te lezen op de website. 

Het prachtige park rond Badminton-House verwelkomt 200.000 betalende bezoekers op zaterdag. Geen enkel ander betalend sportevenement in de wereld doet beter. Wereldrecord.  Alle wereldtoppers en Olympische helden zijn aanwezig. Ook de ervaren Belgische eventingruiter Joris Vanspringel stond aan de start met zijn Creator GS.  Hij is de enige deelnemer uit de ‘Lage landen’. Heel veel succes Joris! De bondscoach van het LRV EK-team is de enige landgenoot die de felbegeerde Armada Dish kreeg in Badminton. Op donderdag voor Badminton hadden we nog een gesprek met Joris. 

Hoe is het in Badminton Joris? Wordt de spanning al een beetje voelbaar. 

Joris: Ik ben sinds maandag in Badminton. De eerste keuring is al perfect verlopen. Creator GS is er helemaal klaar voor. Ik heb hier twee jaar enorm naar toe geleefd en ik ben enorm gemotiveerd na twee jaar uitstel door Covid-19.  Dit is ‘het Aken’ van de Eventingsport. Je mag dat gerust vergelijken met wat de Ronde Van Vlaanderen betekent voor ons in Vlaanderen.  Badminton is Badminton. Ik ben de cross al een paar keer gaan verkennen. Hoog, breed. Er begint een gevoel van gezonde wedstrijdspanning te komen. 

Jij hebt al een heel hindernissenparcours achter de rug nochtans om in Badminton te geraken … Letterijk. 

Joris: Ik heb de laatste maanden bijna meer achter mijn computer gezeten dan op mijn paard. Na de Brexit is de (douane-)administratie bijna verviervoudigd. De kosten zijn navenant. Gelukkig hebben een paar goede vrienden mij daar goed bij geholpen. Maar het was inderdaad al een heel avontuur om hier te geraken. Deelnemen aan een wedstrijd in Groot-Brittanië is na de Brexit heel moeilijk geworden. 

Van Springel J-BADM09S0645Je moet op je 59e al bijzonder gemotiveerd zijn om aan zo’n avontuur te beginnen? 

Joris: Als ik de wedstrijd kan uitrijden. Wat op zich al een bijzondere prestatie is, dan ontvang ik de zogenaamde ‘Armada Dish’. Een schaal die in 1964 voor het eerst werd uitgereikt en enkel is weggelegd voor ruiters of amazones die Badminton vijf keer konden uitrijden. Op zich kan je stellen dat dat niet zoveel voorstelt,  maar voor mij zou dat een hele eer zijn.  Het is een persoonlijk doel ja. (overtuigd) Wij moeten het niet voor de centen doen, want onze sport brengt heel weinig op, maat het gevoel om met je paard zo’n zware wedstrijd uit te kunnen rijden is heel speciaal.  Daarvoor doen we het eigenlijk. 

Jij zou ook de eerste Belg zijn die dat presteert … 

Joris: Op het Europese vasteland zijn er nog maar heel weinig ruiters of amazones die daar in geslaagd zijn. Dat maakt het toch uniek.  Als het lukt met Creator GS dan zou dat met drie verschillende paarden zijn.  Dat maakt het nog een beetje unieker. 

En is het haalbaar Joris? Wat neem je mee uit je eerste verkenning van de cross-country?  

Joris: Badminton is Badminton. Ik ben de cross al een paar keer gaan verkennen. Hoog, breed, dik … technisch. ‘The Vicerage Vee’, de legendarische V-sprong over een brede beek,  wordt opnieuw één van de moeilijkste momenten in het parcours, maar elke hindernis in Badminton is een uitdaging. Creator GS is een heel betrouwbaar paard in de cross. Daar heb ik alle vertrouwen. Als we goed door de dressuur komen op vrijdag, dan heb ik er alle vertrouwen in (knipoog). 

Omdat je weet wat het Badminton is. Wat zou jij je jongere collega’s zeggen die voor het eerst aan de start staan? 

Joris:  Badminton is een mega-evenement, maar wat ik nu ga zeggen klinkt misschien heel raar. Badminton rijden met een goed paard is gemakkelijker dan met een slecht paard  een L-cross rijden. Een goed paard moet je begeleiden naar de hindernis en ondersteunen maar uiteindelijk zal je paard het toch zelf moeten en vooral willen doen. Je kan een paard één keer verrassen maar geen 45 ‘efforts’ lang. Als je een paard hebt, die het wil doen en die het fysiek aan kan dan wordt het net iets makkelijker. Dat is met mensen ook zo. Er zit veel in het hoofd als het over topsport gaat.  Al is en blijft het natuurlijk een heel bijzondere wedstrijd. (knipoog)

Rijden tussen dikke hagen toeschouwers … wat doet dat met jouw Joris? 

Joris: Dat is een extra motivatie en uniek, maar uiteindelijk komt het neer op ‘je job doen’ en heel, heel gefocust zijn. Maar het blijft natuurlijk altijd indrukwekkend. Dit zijn de momenten waarvoor we jaren geleefd en getraind hebben. 

Stel: Je rijdt deze editie van Badminton uit. Er hangt een Armada Dish aan de schouw … Kom jij nog terug voor Badminton 2023? 

Joris: Je weet nooit wat op je pad komt of welke kansen en/of paarden er nog komen. Ik heb altijd al paarden gereden waar een eigen verhaal aan vast zat, maar volgend jaar ben ik zestig …  Ik wil sowieso blijven paardrijden. Om fit te blijven, omdat het fantastische dieren zijn, omdat het mijn passie is … Ik amuseer mij ook geweldig in mijn functie als coach van het Belgische EK-team van LRV.  Ik wil me blijven amuseren tussen de paarden. Dat vooral.