Spits Jorich NRT Lummen 2021

Je bent jong en je wil wat: paardrijden en titels pakken

Tekst: Kris Van Steen – foto’s: Dirk Caremans

 

Op bezoek bij Jorich Spits en Raf Kooremans 

Eenentwintig jaar (!) is Jorich Spits van LRV Merksplas. Nog piepjong dus, maar toch al Provinciaal kampioen in de klasse Zwaar van LRV Antwerpen. Met zijn Gamble S (v. Baltic VDL) reed hij naar goud op het provinciaal kampioenschap in Geel Larum. Toeval?  Toeval bestaat niet. Het resultaat van vier factoren. Hard werken. Opgroeien tussen paarden en pony’s. Dagelijkse samenwerking en begeleiding door nonkel Raf Kooremans. En een heel goed paard. Negen jaar oud, ideale compagnon om ervaring en titels mee te pakken 

Andere beleving

Jorich: De LRV-zomer is door heel het Corona-verhaal laat begonnen, dat heeft ons veel tijd gegeven om te trainen. Ik heb nog wel wat wedstrijden kunnen rijden en ik vond het eigenlijk al heel leuk dat we konden rijden in deze periode, maar de beleving was toch anders. Weinig of geen supporters, geen grasbodems. De eerste keer dat we op gras hebben gesprongen dit jaar was op het provinciaal kampioenschap. Ik hoop echt dat alles terug vrij normaal wordt. Dat de supporters mee kunnen. Ik ben nu wel provinciaal Kampioen geworden, iets wat toch redelijk speciaal is, maar als er dan geen supporters aan de kant staan, dan mis je toch een stukje. 

Raf: Een overwinning blijft even mooi en een titel pakken is nooit gemakkelijk. Ik denk vooral dat je de ambiance van de moment mist. Het moment dat je wint is fenomenaal maar je mist ook dat stukje achteraf. Samen nog iets drinken met de supporters en met de vrienden. 

Gamble S

Jorich: Gamble hebben we als vijfjarige gekocht. Ik heb hem van Beginnelingen naar Zwaar gereden en ik heb er nu een paar keer 1.40m. mee gesprongen. Hij wil foutloos springen. Dat is zijn sterkste punt. Ik was thuis aan het studeren en nonkel Raf stuurde een berichtje dat hij een goed paard wist. Zonder dat ik hem gezien, heb ik hem gekocht. Ik moest nog twee weken studeren en Raf heeft hem eerst twee weken gereden zonder dat ik hem gezien had. Wel is op video maar dat is toch anders (glimlach). Pas na twee weken ben ik er voor de eerste keer zelf op gaan zitten. 

Raf: Bij de pony’s hebben we dat eigenlijk ook altijd zo gedaan. Eerst een A-pony, tot een goeie D-pony. En zo zijn we toch bij een fijn paard terechtgekomen. 

Talent

Raf: Jorich doet er heel veel voor. Talent vind ik een beetje een moeilijk woord. Dan is het geen toeval dat er ereplaatsen en uiteindelijk ook overwinningen volgen. Er voor werken vind ik belangrijker dan talent denk ik. Jorich pakt de dingen goed aan, dat maakt ook dat we een goeie band hebben. Maar ik kan ook streng zijn. Iedereen denkt maar hij alleen maar goede paarden mag rijden en dat het altijd ‘leuk’ is. Maar dat is niet altijd zo … Op wedstrijd wel maar door de week moet er ook gewerkt worden.  Als je op zo’n kampioenschap van LRV in Antwerpen meedoet om te winnen dan heb je er in de week ook hard voor gewerkt. Zelden zit er iemand tussen die weinig traint. 

Ambitie 

Jorich: Ik wil vooral een betere ruiter worden en dan komen normaal gezien de resultaten wel vanzelf als je met de juiste paarden rijdt. Ik hoop later toch iets in de paarden te kunnen doen. Ik volg nu de richting ‘Sport en Beweging’ en zit toch wel met een carrière in de paardensport in het achterhoofd. 

Raf: Hij moet mijn weg niet volgen. Het kan evengoed dat hij later voor een andere stal kiest. Jorich kan heel goed jonge paarden opleiden. Hij haalt daar goeie resultaten mee al is dat absoluut niet zijn prioriteit want hij weet goed genoeg dat voor de handel een ‘schone’ video belangrijker is dan een gewonnen barrage. Daar gaat hij altijd werk in vinden. Is het niet bij mij dan is het wel bij een andere stal.

Raf Kooremans Jorich Spits LRV Nationale Indoor

Eventing 

Jorich: Ik heb altijd veel gecrosst. Vooral bij de pony’s. Ik heb op de wedstrijd in Merksplas in oktober wel met een vierjarige mee gecrosst maar je moet daar echt wel het juiste paard voor hebben. Je investeert heel tijd in de training van een eventingpaard en als je dan niet het juiste paard daarvoor hebt dan is het eigenlijk niet de moeite waard.  

Raf: Hij denkt ook wel al voor een stuk commercieel (knipoog). Eventing is leuk maar het is heel moeilijk om daar je kost mee te verdienen. En ik denk dat hij ook liever jumping rijdt dan eventing. 

Gamble te koop? 

Raf: Er is wel vraag geweest maar ik denk dat het een betere keuze is dat Jorich ervaring opdoet met Gamble en dat hij hem verkoopt op het moment dat hij een ander paard heeft voor dat niveau. Ook voor zijn motivatie. Het is toch leuk om wat mee te kunnen doen voor de prijzen.  En Gamble kan het. 

Jorich: Klopt helemaal! 

Tekst: Kris Van Steen – foto’s: Dirk Caremans