Callewaert A-LRVI20A5250

Auri Callewaert is al twee jaar (!) nationaal kampioen met paard dat ‘verloren’ was voor sport

Tekst: Kris Van Steen – foto’s: Dirk Caremans / Kris Van Steen

Auri Callewaert van LRV Ardooie gaat met haar V de Vie gaat de LRV-geschiedenis in als langst-regerende indoorkampioene van de klasse Midden. Ongewild. Auri. Papa Hans, V de Vie, die afstamt van de hengst ‘Wings of Freedom’ – what’s in a name - had het natuurlijk liever anders  gezien. Auri en V de Vie, wilden springen. Nog een keertje schitteren in de hoogste LRV-reeks als het even kon. Doen. Vrij zijn. Leven.  Het virus en al zijn fantastische varianten heeft er helaas anders over beslist en dat maakt Auri één van de drie langst regerende nationale Indoorkampioenen ooit. ’t Is dat V de Vie het dubbel en dik verdiend moet hebben. 

Het verhaal van V de Vie. Met de ‘V’ van Victory. Leve gezond verstand.
Leve de ‘open blik’. Leve de natuur! 

Beloftevol 

V de Vie, zoon van Wings of Freedom uit een volbloed-moeder is een heel beloftevol paard. Niet de makkelijkste maar internationaal ruiter Philippe Vandoorne slaagt er met hulp van coach Mark Debaere in om V de Vie aan zijn kant te krijgen. De resultaten volgen.  Een tweede plaats bij de zevenjarigen in Moorsele en een overwinning in een internationale rubriek zetten V de Vie in de kijker.  Het duurt niet lang of er komt meer en mee buitenlandse interesse in de vosse ruin.  “Servia calling.” Enkele dagen voor vertrek naar Servië wordt V de Vie ‘preventief’ geïnfiltreerd.  De dag waarop de beloftevolle ruin zou vertrekken naar zijn nieuwe eigenaars kan hij zijn stal niet meer uit.  Hoefbevangen.  Ontstekingsremmers en pijnstillers moeten soelaas brengen. Helaas … geen vooruitgang. Na twee jaar lijkt de eigenaar het op te geven. Hij wil V de Vie uit zijn lijden verlossen.  Een vriend geeft hem het telefoonnummer van dierenarts Hans Callewaert door. V de Vie krijgt een nieuwe kans bij Hans, maar gezien de ernst van de situatie, de hoeflamellen waren zeer zwaar beschadigd en de RX-opnames tonen aan dat het hoefbeen gekanteld is. 

Omgevingsfactoren

Hans is op dat moment volop bezig met het evalueren van NES miHealth-systeem (*).  V de Vie is een ideale ‘case’ om het systeem te toetsen.  Hans Callewaert: “Ik geloof sterk in de samenhang tussen gezondheid en omgevingsfactoren. Gezonde bodem, lucht, water en liefdevol verbinden met alles wat leeft, vormt de basis van een algeheel goed functioneren. Dat is volgens mij de essentie van genezing.Dat was ook mijn aanpak met Hoefijzers eraf en blootvoets revalideren. Suikerarm rantsoen, meer bepaald ons zelfgeformuleerd voeder Pro Fibre met grondstoffen van de beste kwaliteit. Voor onze weiden kozen we voor een natuurlijk weidebeheer (Equibiome/Agriton) zonder kunstmatige meststoffen. In de beginfase was het voor V de Vie, gezien zijn pijnlijke hoef, niet zo fijn zonder hoefijzers. Maar naar ons inziens was dit de enige weg die naar bewegingsvrijheid zou leiden. Hij werd gereden volgens de principes van Antoine Debodt (*) en na enkele maanden begon hij normaal te stappen, draven en galopperen. Stillaan konden we ook terug beginnen springen. Ik heb toen les gevolgd bij Marc Debaere en hij kreeg zijn vleugels helemaal terug. Een betere illustratie voor mijn filosofie dan V de Vie is er niet. 

Callewaert A-LRVCI20A5186-blogNiet alleen 

Nog twee paarden Na V de Vie, volgen nog twee paarden met een zelfde verhaal. Good Luck, mank na infiltratie en door dierenkliniek opgegeven voor topsport. Juvanni, hoefkatrol en na verschillende infiltraties ook opgegeven. Ook voor Good Luck en Juvanni werd hetzelfde protocol gevolgd en nu lopen ook deze twee paarden terug correct en werden ze terug in competitie gebracht. Met succes overigens. Tegen alle wetenschap in. Zonder medicatie, dankzij NES Mihealth en osteopathie. “Ondertussen raken meer en meer mensen geïnspireerd door het verhaal van deze paarden. En van onze aanpak. Ook topruiters/amazones en topsporters. Want wat voor paarden geldt, geldt natuurlijk ook voor mensen.” 

Terug op tornooi 

Tijdens het eerste LRV-tornooi wordt V de Vie met Hans Callewaert tweede in de klasse Midden (1.20m.). De eerste Provinciale titel klasse Midden volgt. Het jaar nadien volgen verschillende overwinningen in de springklasse Zwaar (1.35m.) De twee volgende jaren worden Hans en V de Vie West-Vlaams Provinciaal Kampioen in Zwaar. V de Vie bleek ook een ideale compagnon voor de overstap van de pony’s naar de paarden van dochter Auri. De klik was er meteen. Ze wonnen bijna alles in de klasse Licht. In 2018 sprong Auri in de klasse Midden. Opnieuw wonnen ze regelmatig. De kers op de taart was de Nationale Outdoor-titel in het eigen Ardooie.  Het jaar nadien was er de Nationale Indoor-titel in de klasse Midden. De Corona-maatregelen, een week na die overwinning zorgden ervoor dat er geen vervolg kwam in de klasse Zwaar. V de Vie geniet nu samen met de andere paarden van de familie Callewaert, van zijn pensioen in de voederbossen op de heuveltjes, gangen, tussen de bomen en de kruiden. Een ander verhaal, maar eigenlijk ook niet want de fantastische omgevingsfactoren die paarden gezond en gemotiveerd houden.  Absoluut voer voor een volgende reportage. Want met Hans Callewaert is het moeilijk om uitgepraat te raken. 

 

(*) Systeem Antoine De Bodt

Antoine De Bodt werd geboren in 1949 en groeide tussen de paarden op. Hij behoort tot de derde generatie van zijn familie die met paarden werkt en kan nu reeds terugkijken op een carrière van 50 jaar in de paardensport. Hij volgde les bij de bekendste klassieke ruiters ter wereld, waaronder Oliviera, Von Neindorff, Le Roland, Buurmans en Bemelmans en reed zelf ook op Prix St. George niveau. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenaamde 'probleempaarden' om deze volgens de methode van rechtrichten en de klassieke rijkunst weer goed te krijgen.

www.hoefkatrol.be

Tekst: Kris Van Steen – foto’s: Dirk Caremans / Kris Van Steen