TREK4YOUth is een jaarlijks kamp voor jongeren van 13 tot 21 jaar die gek zijn van paarden. Op het programma staan vier dagen vol met ontspannende wandelingen te paard in kleine groepen, uitdagende spelletjes te paard (TREC, Natural Horsemanship, ponygames,...), verschillende avondactiviteiten en als afsluiter een spetterende fuif.

TREK4YOUth

Alle activiteiten met de paarden gebeuren in kleinere groepen. De deelnemers zullen in verschillende groepen ingedeeld worden naargelang hun rijniveau. Elke deelnemers krijgt zijn eigen gebrevetteerde gids of begeleider die de groep leidt tijdens de wandelingen. Tijdens de andere activiteiten vormen we één grote groep.

Alle deelnemers slapen in slaapzalen. De paarden overnachten op kleine weides rond het gebouw of in één van de stallen.De meeste deelnemers brengen hun eigen paard mee, er zijn enkele huurpaarden ter beschikking.

De huurpaarden zijn afkomstig van Manège Den Draver in Zomergem. Deze paarden zijn het gewoon om door verschillende ruiters bereden te worden. De paarden gingen de vorige jaren ook al mee en dat is heel erg goed meegevallen. De eigenaar van de paarden zal ook meegaan op wandeling.

Elke deelnemer moet een A-brevet hebben om te kunnen meedoen aan dit kamp.

TREK4YOUth 2020

Flyer TREK4YOUth 2020TREK4YOUth is een jaarlijks kamp voor jongeren van 13 tot 21 jaar die gek zijn van paarden. Op het programma staan vier dagen vol met ontspannende wandelingen te paard in kleine groepen, uitdagende spelletjes te paard (TREC, Natural Horsemanship, ponygames,...) en verschillende avondactiviteiten. Dit jaar vindt TREK4YOUth plaats in het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek in Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen).

Alle activiteiten met de paarden gebeuren in kleine groepen. De deelnemers zullen in de verschillende groepen ingedeeld worden naargelang hun rijniveau en leeftijd. Elke groep wordt begeleid door een gebrevetteerde gids of begeleider tijdens de wandelingen. Tijdens de andere activiteiten zonder onze paarden vormen we één grote groep.

De deelnemers slapen in kleine slaapzalen. De paarden overnachten op kleine weides rond het gebouw of in één van de stallen. De meeste deelnemers brengen hun eigen paard mee, er zijn enkele huurpaarden ter beschikking.

De huurpaarden zijn afkomstig van Manège Den Draver in Zomergem (https://www.manege-dendraver.be). Deze paarden zijn het gewoon om door verschillende ruiters bereden te worden. De paarden gingen de vorige jaren ook al mee en dat is heel erg goed meegevallen. De eigenaar van de paarden gaat ook mee op de wandelingen.

Elke deelnemer moet een A-brevet hebben om te kunnen meedoen aan dit kamp.

Datum & Locatie:

De achtste editie van Trek4YOUth gaat dit jaar door in De Boerekreek in Sint-Laureins. We verwachten de deelnemers op donderdag 9 april vanaf 16h. Op zondag 12 april vertrekt iedereen terug naar huis tussen 10h en 12h.

Adres:

De Boerekreek

Sint-jansstraat 132

9982 Sint-Laureins

www.boerekreek.be 

Kostprijs:

Deelnemen aan Trek4YOUth 2018 kost 135 euro per deelnemer.

Hierin zijn inbegrepen: overnachting ruiter, alle maaltijden en tussendoortjes, water bij het eten en tussendoor en de overnachting van de paarden op de weide inclusief hooi. Elk paard brengt zijn eigen krachtvoer mee.

Optionele kosten: de kostprijs van een huurpaard, de prijs van een stal voor je paard, frisdranken tijdens het kamp en een verzekering voor het weekend indien je geen lid bent van LRV of VLP.

Voorwaarden om deel te nemen:

De deelnemers moeten aan enkele voorwaarden voldoen om deel te kunnen nemen aan T4Y:

  • Tussen de 13 en de 21 jaar oud zijn.
  • In het bezit zijn van een A-brevet (verplicht!).
  • Lid zijn van LRV of VLP zo ben je verzekerd tijdens al onze activiteiten. Wie nog geen lid is, kan lid worden van een LRV recreatieclub vanaf 36 euro per jaar of een verzekering nemen voor het weekend (kostprijs 20,5 euro per persoon).

De paarden moeten in goede gezondheid zijn en in orde zijn met hun inentingen. We kijken de paspoorten na bij aankomst op het terrein. Voor meer info hierover kan je ons steeds hierover contacteren.

Inschrijvingen

Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier ingevuld door te sturen naar trek4youth@gmail.com. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld.

Wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt tot 40 deelnemers!                    

Volg ons op Facebook!

Volg de voorbereidingen voor de editie 2020 of blik terug op de vorige jaren op onze Facebookpagina

Trek4YOUth 2019

#herbeleefTREK4YOUth2019

TREK4YOUth2019

Voor de achtste editie van Trek4YOUth trokken we in april naar de Ponyhoeve in Turnhout. Drie jaar geleden waren we al eens te gast bij Diane Kooremans en haar familie. De leuke en comfortabele accommodatie, de ligging en het lekkere eten deden ons met veel plezier terugkeren. 

Opnieuw konden we spreken van een zeer geslaagde editie: met 36 deelnemers en 13 begeleiders was het de grootste editie ooit! Maar liefst 47 paarden werden verwacht op de Ponyhoeve, een kudde groter dan de gemiddelde manège. De ruiters werden ingedeeld in 5 groepen, elk met twee begeleiders te paard. Daarnaast hadden we nog drie (paardloze) begeleiders als extra ondersteuning en hulp.

We waren heel tevreden met de grote opkomst dit jaar. Een aantal anciens hadden wegens werk, studies, een lief,... afgehaakt en werden sinds dit jaar opgevolgd door een nieuwe lading jonge ruiters. Vele nieuwe gezichten dus met hoge verwachtingen na het bekijken van de foto’s van vorige edities. De ruiters van manège Den Draver uit Zomergem, onder begeleiding van Lorenzo Lataire, waren dit jaar ook zeer goed vertegenwoordigd. Leuk dat jullie er ook dit jaar opnieuw bij waren!

Donderdag 11 april: De grote verhuis

Op donderdag kwamen de meeste begeleiders rond de middag aan, klaar om de deelnemers te verwelkomen onder een stralende zon.

Ondertussen had Lorenzo al een keertje op en af gereden tussen Zomergem en Turnhout. Een mooie kudde Friezen wachtte ons op. Zij waren als eerste paarden aangekomen s’morgens. Lorenzo was al terug onderweg om de haflingers, bijhorend materiaal en enkele eigenaarspaarden op te halen. 

Eerste werk was het indelen van de overige weides en het maken van paddocks. Het werd wat puzzelen maar uiteindelijk raakten alle paarden geplaatst. Paddocks maken viel dit jaar goed mee aangezien veel deelnemers met eigen paarden ook geïnvesteerd hadden in weidemateriaal. 

Vanaf 16u zagen we de eerste deelnemers verschijnen. Hun paard werd op de weide of op stal gezet. Gepakt en gezakt vertrokken ze vervolgens naar de slaapzalen om zich te installeren en hun nieuwe Trek4YOUth trui aan te doen.  Anders ben je nooit echt aangekomen...Een echte collectors item! 

Toen iedereen er was en ook de haflingers aangekomen waren, konden we aan tafel voor soep en een buffet van verschillende soorten pasta. 

Om af te sluiten had Sara nog een avondspel voorzien. Geïnspireerd op de actualiteit gingen onze deelnemers op zoek naar niet één maar twee mollen in ons gezelschap. Sara en Saartje waren ‘de bedriegers’ en speelden hun rol voortreffelijk. 

Vrijdag 12 april: It’s all fun and games……

Vrijdag startten we traditiegetrouw met onze spelletjes. Een goede manier voor de begeleiders om hun groep te leren kennen en ook voor de kids om een beetje aan elkaar en andere paarden te wennen. Het was opnieuw een bonte bende van rassen, rijstijlen en gewoontes die samenkwam.  Iedereen kan iets goed en iets minder goed en zo vulden we elkaar aan mooi aan.

Dit jaar was het niet eenvoudig om de vijf groepen aan het werk te zetten op een beperkte ruimte. Maar met een extra piste en wat organisatietalent is ook dat opnieuw gelukt. Er werden vier spelletjes voorzien in drie pistes/weides. Op die manier waren er telkens vier groepen ‘aan het werk’ terwijl één groep kon rusten.

In de buitenpiste werden twee ponygames gespeeld. Een klassieke slalom met een drinkbak vol met eendjes om te vangen. Op het andere stuk van de piste waren er zachte ballen aanwezig waarmee we naar doelen konden gooien en ook voorzichtig de bal van paard naar paard konden gooien.

Op de volgende weides werden er een aantal TREC hindernissen voorzien. Op de derde paddock konden de deelnemers enkele opdrachten Natural Horsemanship uitvoeren. 

De zon verdween en de temperatuur daalde snel. Het warme middagmaal, frietjes met stoofvlees, smaakte dan ook heel goed. 

Na een korte rustpauze na het eten vertrokken we in onze kleine groepjes te paard voor een wandeling van een mooie 18 kilometer. Ongeveer in de helft stonden Thierry en Jodie ons op te wachten met een vieruurtje. Kristel hielp dan weer bij een veilige oversteek. Door wegenwerken moesten we immers een paar 100 meter over een drukke weg maar dankzij Kristel voelden we ons zeer veilig. 

Door het koude weer werd het avondprogramma wat aangepast. We hadden enkele activiteiten voorzien in de buitenpiste maar die werden geschrapt. ‘s Nachts voorspelde het weerbericht immers vriestemperaturen. Een dagje vroeger dan voorzien startten we dus met linedance, geleid door Kristel. Tafels en stoelen werden opzij geschoven en iedereen danste mee!

Zaterdag 13 april: Dagwandeling

Na een koude nacht was de grote dag eindelijk aangebroken. Vandaag stond onze dagwandeling op het programma. En ja, op vraag van velen gingen we terug richting Minderhout waar we aan de vijvers op het crossterrein van de Blauwbossen mochten picknicken. Bedankt aan LRV Minderhout voor het vertrouwen en het ter beschikking stellen van deze mooie locatie. 

De tocht van De Ponyhoeve naar Minderhout was er eentje vol afwisseling tussen zandwegels en stukjes asfalt. De ideale combinatie want het gaf de mogelijkheid om een stukje te draven of te galopperen en daarna weer rustig even te stappen om terug op adem te komen. 

Bij aankomst aan de vijvers gingen we rustig door het water. De aanbindtouwen waren al aangespannen, de boterhammetjes stonden klaar en in het zonnetje konden we de koude wat vergeten. 

Na een welverdiende rustpauze verlieten we onze middagstop door het water terug richting Ponyhoeve. Tot onze grote verbazing hebben we op onze terugweg ook een kleine bui van smeltende sneeuw gehad. Nu kunnen we echt zeggen dat we alle weertypes al gehad hebben tijdens Trek4youth! 

Na een dikke 34 kilometer was iedereen moe maar tevreden. De paarden werden afgezadeld en verzorgd. Ter voorbereiding van de koude nacht werden regen-en winterdekens terug bovengehaald. 

Ondanks de winterse temperaturen werd de barbecue aangestoken voor ons avondmaal. 

Ook zaterdagavond moesten we onze activiteiten buiten noodgedwongen aflassen wegens de koude temperaturen. We zetten opnieuw wat muziek op en sommige enthousiastelingen gingen terug linedancen. De rest genoot van de gezelligheid in de zithoek dicht bij het vuur of ging op de kamer nog wat napraten. 

Zondag 14 april: Ge moogt naar huis gaan..... 

Zondag was het onvermijdelijk zover, iedereen moest terug naar huis. De valiezen werden terug ingepakt, alle paardenmateriaal werd ingeladen en de eerste lading huurpaarden, de haflingers, vertrokken terug richting Zomergem. Vanaf 10u waren ook de eerste enthousiaste ouders terug aanwezig en begon de grote uittocht. 

Rond de middag aten de begeleiders nog een lekkere maaltijd op de Ponyhoeve en dan was het ook voor ons tijd om terug naar huis te vertrekken. 

De Friezen en enkele eigenaarspaarden van Manège Den Draver bleven als laatste en trokken in de namiddag ook terug naar huis.

Dankuwel!

Een dergelijke organisatie alleen op poten zetten en realiseren is onmogelijk. Ik hoef dan ook niet te zeggen dat ik heel dankbaar ben aan alle helpers die dit jaar mee waren. Dankuwel Olivier, Carl, Annie, Julie, Sara, Philippe, Kristel, Jodie, Marijke, Thierry, Lorenzo en Guy. En stiekem hoop ik dat ze er ook volgend jaar terug willen bijzijn.

Ik wil graag eindigen met een speciaal woordje van dank aan Lorenzo. Wie krijg je zover om twee keer met een paardencamion van Zomergem naar Turnhout en terug te rijden? Zowel op donderdag én op zondag? Iemand die een heel groot hart heeft voor zijn paarden en zijn ruiters. Nogmaals heel erg bedankt om dit voor ons te doen!

Tekst: Katrien Berte - Foto’s: Jodie De Pestel