Ines en Tom van Fokkerij van den Bisschop

Van LRV en koeienstal naar wereldtop dankzij passie en liefde voor de paarden

Tekst: Kris Van Steen – Foto's: Dirk Caremans 

Fokkerij Van Den Bisschop

Hoe voelt het om ‘aan de lopende band’ internationale springpaarden op de wereld te zetten? Om elke week je fokproducten in alle hoeken van de wereld naar hoge klasseringen in topproeven te zien springen? Hoe is het om je veulens naar topstallen te zien verhuizen? Hoe voelt het om je koeienbedrijf om te vormen naar een ‘modelfokkerij’? Tom De Craene en zijn vrouw Ines Raes uit Melle weten hoe het voelt en hoeveel energie het elke dag weer kost.

Philippaerts N-AKEN18N6969LRV Magazine: Jullie doen dit met veel liefde voor de paarden en de fokkerij…

Ines: “Ja, we hebben al van toen we nog kind waren een passie voor paarden. We reden allebei bij LRV Evergem. Nadat we getrouwd waren, kochten we in 1999 de ‘Bisschopshoeve’ in Mellebij Gent. In het begin fokten we veulentjes uit onze eigen rijpaarden, maar onze hobby begon al snel serieuze proporties aan te nemen. In 2007 besloten we om de melkveetak stop te zetten en ons op de paardenfokkerij te richten. Dat was toen een gewaagde keuze, maar we hebben er nog geen moment spijt van gehad.”

LRV Magazine: ‘Van den Bisschop’ is intussen een wereldwijd begrip …

Tom: “Alles is begonnen met Dulf van den  Bisschop. Als driejarige werd hij kampioen op de BWP-hengstenkeuring. De naam ‘Van den Bisschop’ stond meteen op de kaart. Dulf heeft nog altijd een speciaal plaatsje in ons gezin, ook al is hij hier al lang niet meer. Daarna kwamen zijn bekende opvolgers, zoals Harley vd Bisschop, die met Nicola Philippaerts en Bertram Allen op het hoogste niveau springt. Er is Ida vd Bisschop, die met de Zweedse amazone Ima Karlson op 1,60 m-niveau springt, Foica vd Bisschop met de Zwitserse Jane Richard Philips, Jasmien vd Bisschop met Daniel Deusser, Jade vd Bisschop met Pieter Devos …”

LRV Magazine: De lijst met internationale toppaarden die hier zijn geboren, wordt elk jaar langer ...

Tom: “Het geeft ons elke keer een boost om door te gaan en te blijven inzetten op een doorgedreven selectie. Het is leuk dat er steeds nieuwe paarden in de kijker lopen, maar een internationale carrière is vrij kort en het is een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat er jaarlijks nieuwe ‘Bisschopkes’ worden geboren die over tien jaar kunnen meedraaien aan de top.”

LRV Magazine: Hoe gaan jullie daarvoor zorgen?

Tom: “We fokken elk jaar zo’n 50 veulens uit een 25-tal donormerries. We passen vaak embryotransplantatie toe, zodat de merries ook een sportcarrière kunnen uitbouwen. Al onze veulens worden te koop aangeboden, mits een correcte prijs-kwaliteitverhouding. Veulens die niet verkocht zijn, gaan in de opfok. De merries worden vanaf twee jaar ingezet in de fokkerij via embryotransplantatie. Op driejarige leeftijd worden ze zadelmak gemaakt en verder opgeleid..”

Ines: “We krijgen vaak waardevolle feedback van ruiters of eigenaars. Het doet deugd als je merkt dat ze plezier beleven aan je fokproduct.”

LRV Magazine: Hoe maken jullie die hengstenkeuzes voor al die topmerries?

Tom: “We kiezen voor hengsten die zowel door hun eigen kwaliteiten als hun genetica onze fokkerij kunnen verbeteren. We fokken nu paarden die over tien jaar in de sport lopen. Daarom moeten we met de fokkerij mee evolueren met de sport en geven we graag de kans aan jonge, interessante hengsten. Zo hebben we veulens van Opium JW vd Moerhoeve, die we deels in eigendom hebben. Hij werd onlangs vierde op het wereldkampioenschap Jonge paarden met Willem Greve. Ook onze eigen hengst Comme d’Api vd Haciënda  krijgt in onze fokkerij de kans om zich na zijn internationale sportcarrière te bewijzen als vererver. Zijn nakomelingen lijken alleszins veelbelovend.”

LRV Magazine: Kruipt er veel tijd en energie in de opvolging van de merries?

Ines: “De volledige gynaecologische begeleiding van de donor- en draagmerries gebeurt door de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke. Tijdens het seizoen worden dagelijks 30 tot 40 merries gescand. Samen met de embryospoelingen en transplantaties zijn we hier dagelijks ongeveer vier uur mee bezig. In het seizoen, van maart tot september, is het behoorlijk druk, maar toch kiezen we ervoor om niet met personeel te werken. Voorlopig lukt dat nog met veel inzet en flexibiliteit.”

LRV Magazine: Jullie kinderen rijden intussen ook?

Tom: “Ze hebben nog veel te leren, dus is het belangrijk dat de paarden een topinstelling hebben. Meedenken en -werken zijn heel belangrijke eigenschappen geworden in de moderne sport.”

Ines: “Onze oudste zoon Ben (18) is heel fanatiek met paardrijden bezig. Hij vindt heel veel plezier in het opleiden van jonge paarden. Na het afwerken van zijn laatste schooljaar wil hij zich helemaal op de paarden richten. Onze dochter Emma (16 heeft sinds vorig jaar de opleiding van een jong paard op zich genomen. Ze is in het weekend en tijdens vakanties aan de slag in een manege om kinderen te leren paardrijden. Onze jongste zoon Yohanes (13) droomt er al lang van om hoefsmid te worden. Het is vooral belangrijk dat hij iets doet wat hij graag doet..”

Tom: “Het is heel fijn om onze kinderen samen met de jonge paarden te zien opgroeien. Het is belangrijk dat ze met hun paarden een vertrouwensband opbouwen. Als het eens minder goed gaat, moeten ze leren zoeken naar een oplossing, zonder daarbij de eigenheid van hun paard te vergeten ...”

Tekst: Kris Van Steen – Foto's: Dirk Caremans