Positief getest op het ondernemersvirus?

Positief getest op het ondernemersvirus?

Starten als zelfstandige in coronatijden? Het is een sprong in het diepe, maar dat heeft de startende zelfstandigen niet afgeschrikt. Sterker nog, zelfs in coronatijden hebben heel wat zelfstandigen - al dan niet in bijberoep - hun eigen onderneming opgericht. In 2020 hebben 30.000 zelfstandigen zich aangesloten bij Acerta. Hoe hebben zij de opstart van hun zaak beleefd? We vroegen het via een bevraging aan 2.000 starters. Wat blijkt? Ze testen positief op het ondernemersvirus.

Nu gelukkiger dan in loondienst

Je eigen zaak opstarten, draagt bij tot je geluk. Zeven op de tien zelfstandigen die het afgelopen jaar hun eigen zaak hebben opgestart, voelen zich gelukkiger dan toen ze in loondienst werkten. Maar waarom hebben ze ervoor gekozen om zelfstandige te worden? Wel, één van de grootste drijfveren is zelfontplooiing. Als zelfstandige, kunnen ze investeren in hun eigen ontwikkeling. Hun activiteit als zelfstandige ligt trouwens vaak niet in lijn met hun studies of loopbaan. Ook ‘je eigen baas zijn’ en ‘flexibiliteit’ scoren hoog als redenen om te starten als zelfstandige.

Toch is de tevredenheid bij startende zelfstandigen gedaald en ligt het stressgehalte hoog ten opzichte van voorgaande jaren. Niet geheel verrassend, gezien er een wereldwijde crisis plaatsvindt. De tip van Acerta? Laat je zo goed mogelijk begeleiden in de heropstart en de terugkeer naar een meer normale gang van zaken.

Steunmaatregelen wél nodig

De impact van de pandemie op zelfstandigen is groot. Voor sommigen is de crisis een opportuniteit, waar ze met hun (nieuwe) zaak op kunnen inspelen. Voor anderen is de crisis een zware klap. Zij rekenen op de steunmaatregelen van de overheid. Volgens de bevraging van Acerta, zegt één op de vijf zelfstandigen dat hun zaak failliet zou zijn gegaan als er geen steunmaatregelen waren geweest. Die steunmaatregelen zijn dus broodnodig.

Start niet zonder een business plan

Een goede voorbereiding is goud waard, en dat geldt ongetwijfeld ook in crisistijden. Nochtans start zes op de tien nog zonder een echt business plan, terwijl het verband tussen een goede voorbereiding en het succes op langere termijn duidelijk is: hoe beter voorbereid, hoe groter de kans op een succesvolle ondernemer.

Gratis stappenplan op maat

Wil je graag starten als zelfstandige, maar weet je niet goed waar te beginnen? Acerta bezorgt je en gratis stappenplan op maat in je mailbox, waarmee je meteen aan de slag kan gaan.

Download je gratis stappenplan