De Winter J-DEWI13X020

Jeroen De Winter - Wereldkampioen met LRV-roots

Tekst: Kris Van Steen – Foto: Dirk Caremans

Jeroen De Winter was tot voor kort lid van LRV Sint-Katelijne-Waver. Ondertussen eist het internationale springwerk al zijn aandacht op. In september werd Jeroen De Winter, wereldkampioen met Mystic van ’t Hoogeinde (Echo van 't Spieveld x Darco)  bij de zesjarige springpaarden. In een barrage met zestien starters is de 21-jarige ruiter uit Sint-Katelijne-Waver met Mystic, de allersnelste foutloze combinatie. Het levert de altijd bescheiden, Jeroen De Winter de titel van wereldkampioen op. Hoe kijkt dit LRV-product terug op 2018 en naar de toekomst? 

Hoogtepunten

Jeroen: 2018 begon fantastisch en het is niet meer gestopt! Pegase van ’t Ruytershof, onze driejarige hengst van Comme Il Faut, werd tot kampioen uitgeroepen op de BWP-Hengstenkeuring. Ik won met Nixon van ’t Meulenhof de reeks van de vijfjarige hengsten en met Leandro VG, de reeks voor de zevenjarigen in de Pavo Hengstencompetitie. Ik werd met Cleopatra Z, tweede op het BK Young riders  en ik mocht mee naar het Europees Kampioenschap.  Er waren verschillende klasseringen met Gretel in rankingproeven. Maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk goud op het WK voor zesjarige springpaarden met Mystic van ’t Hoogeinde.   

Mystic van ‘t Hoogeinde

Jeroen: Eigenlijk was het niet ons plan om de merrie mee te nemen naar Lanaken. We hadden al verschillende embryo’s uit haar gespoeld en ik dacht dat ze nog niet klaar zou zijn om al op dit niveau te springen. En om eerlijk te zijn was ik vergeten om ze af te melden (glimlach). Maar Mystic deed het ‘top’. Buiten verwachting … We wisten wel dat ze snel was en dat het een goed paard was, maar dat ze al klaar zou zijn voor die proeven, dat had ik absoluut niet durven dromen. Mystic is een delicate merrie en ze heeft heel, heel veel bloed. Maar ze is extreem voorzichtig en ze kan heel makkelijk naar de overkant. Het zou wel eens een paard kunnen worden dat ‘dikke proeven’ gaat lopen. De Winter J-LANA18JC9322

Fokkers / Eigenaars 

Jeroen: Mijn vader had al contact gehad met Rony Thys,  de fokker van Mystic. We waren op zoek naar een merrie uit de lijn van Usha van ’t Roosakker. We hadden al eens laten vallen, dat wanneer ze iets hadden uit die lijn ze ons zeker iets mochten laten weten. In Gesves, twee jaar geleden, hebben we opnieuw met Rony gesproken. We zijn Mystic, een kleindochter van Usha van ’t Roosakker, gaan proberen en hebben ze een maand op proef gehad. Ze viel super mee … ze is nu deels van ons. 

Dankjewel

Jeroen: Ik moet naast mijn paarden, heel veel mensen bedanken. Kampioen word je niet alleen. De eigenaars die vertrouwen in mij stellen. Heel onze familie. Mijn sponsors. Alle mensen die mij op de één of andere manier steunen. 

Impact

Jeroen: Ik merk dat mijn prestaties deuren hebben geopend. Toen ik met Gretel in Lummen won bij de zevenjarigen kreeg ik een contract bij CWD. De titel in Lanaken heeft voor een samenwerking met Cavalor gezorgd.  Er gaan deuren open. In de weken na Lanaken hebben we gigantisch veel telefoons gekregen van mensen die een paard willen laten rijden of voor de helft verkopen. Het stopt niet, maar  het moet allemaal wel een beetje doenbaar blijven en elk paard verdient tijd en aandacht. 

2019

Jeroen: Ik wil minstens nog een jaar op 2* en 3*-niveau blijven. Ik heb momenteel twee heel goede zevenjarigen die nu acht worden. Karmelita van den Dries wordt negen. Die kan een paar 3* GP’s lopen met Gretel aan haar zijde voor de overige rankingproeven. Lanaken wordt ook terug een doel. Ik wil in 2019 nog een beetje rustig blijven tot mijn paarden wat ouder zijn en meer ervaring hebben. 

Wereldbeker 

Jeroen: Als ik verder vooruit kijk, dan zou ik ooit toch wel eens heel graag de wereldbeker in Mechelen springen. Dat blijft een droom.  Als ik zelf ooit op dat niveau geraak en we hebben de paarden nog, die we nu hebben dan denk ik wel dat er paarden bij zijn die het in hun mars hebben. Wie weet? Ik had ook nooit kunnen dromen dat ik met Mystic in Lanaken zou winnen …

Tekst: Kris Van Steen – Foto: Dirk Caremans