
Hoe kan je je paarden tegen wolven beschermen?
Zwervende en verblijvende wolven zijn in Vlaanderen geen uitzondering meer. De laatste maanden bereiken ons steeds meer berichten over wolven die dieren aanvallen. In de praktijk gaat het meestal om kleinvee zoals schapen en geiten. Maar uiteraard zijn veehouders en paardenhouders terecht ongerust. Wat kan je doen om je paarden tegen wolven te beschermen? Enkele tips!
Geertrui Goyens - SBB Accountants Adviseurs
Wolf-werende omheining
Een wolf-werende afsluiting is een afsluiting waar een wolf niet onder, niet door en niet over kan, én die bovendien afschrikt. Dit laatste gebeurt door middel van een elektrische puls, die minstens onderaan (beneden 20 cm) en bovenaan (tot 120 cm) aanwezig is.
-
Meer info op www.wolffencing.be
Subsidies om je bestaande omheining wolf-werend te maken
Particulieren die hun bestaande afsluitingen wensen aan te passen om hun dieren te beschermen in het risicogebied kunnen beroep doen op een subsidie via het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Deze subsidie is ook toegankelijk voor paardenhouders met een landbouwernummer en een bruto bedrijfsresultaat van minder dan 40.000 euro. De kosten worden 80% betoelaagd. Momenteel is deze subsidie enkel beschikbaar in het risicogebied van Limburgse en 5 Antwerpse gemeenten.
-
Aanvraagformulier subsidie beschikbaar op www.natuurenbos.be/wolf-schade
VLIF- investeringssteun voorbehouden voor schapenhouders
Professionele landbouwers komen in aanmerking voor 15% VLIF investeringssteun als ze aan alle VLIF-voorwaarden voldoen. Voorlopig is deze steun voor weide-afsluiting ter bescherming tegen wolven enkel voorbehouden voor schapenhouders.
-
Meer info via Agentschap Natuur en Bos
Extra waakzaamheid
Om schade te voorkomen is het belangrijk om extra waakzaam te zijn wanneer de aanwezigheid van een wolf is gekend. Zet kwetsbare dieren ’s nachts preventief binnen. Het zijn tot nu toe vooral geiten en schapen die slachtoffer worden van wolven, een volgroeid paard is eigenlijk te groot. Merries en veulens worden 's nachts wel best binnen gezet.
Maak melding
Heb je een schadegeval dat vermoedelijk veroorzaakt werd door een wolf? Meld je schade dan zo snel mogelijk aan de inspectiedienst van het ANB. Verder moet je via het e-loket van het ANB binnen de twaalf werkdagen nadat de schade vastgesteld werd een schadedossier indienen. Meldingen van mogelijke wolf-gerelateerde waarnemingen, anders dan schadegevallen richt je best aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) via wolf@inbo.be.

Particulieren die hun bestaande afsluitingen wensen aan te passen om hun dieren te beschermen in het risicogebied kunnen beroep doen op een subsidie via het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
SBB Accountants & adviseurs