LRV Roots - Spits H-SPIT19M014

Fokker /LRV’er /Vava Hendrik Spits vult eigenhandig achttal met kleinkinderen en zelf gefokte paarden

Tekst: Kris Van Steen – Foto: Dirk Caremans

Uniek stukje LRV/BWP geschiedenis op ‘den hof’ van hoeve uit 1730

Hendrik Spits (85) is al lid van LRV sinds 1951. Zeventien was de telg van het landbouwersgezin Spits toen hij LRV Schriek mee op de LRV-kaart zette. Later in 1967 richt hij mee LRV Heist op den Berg op. Het eerste oefenterrein van De Swaeneruiters bevond zich aan de overkant van de ouderlijke hoeve ‘De Kroon’ op het kruispunt van de Hollandstraat en de Schaliehoevestraat in Heist Goor. Hier op dit kruispunt is een uniek LRV/BWP-verhaal geschreven. Getuige daarvan de prachtige tinnen LRV-schotels uit de ‘fifties’ en de ‘golden sixties’ aan de muren van deze hoeve uit het gezegende jaar 1730, de dochters en de kleindochters die graag mee aanschuiven aan tafel en die heel graag met de paarden van de ‘Vava’ rijden en de hele verzameling van foto’s die het verhaal ook visueel een vorm meegeven. 

68 jaar

Meer ‘LRV en BWP’ maken ze ze echt niet meer. Hendrik Spits is al 68 jaar (!) lid van LRV. Eerst richt hij LRV Schriek op. Later is hij één van de allereerste Swaeneruiters in Heist op den Berg. Eén van zijn eerste veulens, wordt meteen een goedgekeurde dekhengst die drie jaar op rij de proef voor ‘werken’ wint. (nvdr. Toen werden de kandidaat-dekhengsten nog gekeurd op hun aanleg en talent om te werken op het land).  In al die jaren heeft Hendrik al meer dan 40 paarden gefokt, dat leert een snelle Excel-uitdraai uit de BWP-database. “Maar ik heb in de eerste plaats altijd gefokt voor eigen gebruik. In eerste instantie waren dat paarden waar ik zelf mee op tornooi kon. Later waren dat paarden voor mijn drie dochters,  Ilse, Katleen en Greet. En de laatste jaren is dat voor mijn kleinkinderen. We kunnen makkelijk een achttal vullen met de kleinkinderen. ” lacht Hendrik aan.  

"Een LRV-tornooi waar al onze kleinkinderen deelnemen is altijd een ‘hoogdag’"

Missie geslaagd

En of die missie geslaagd is. Zowel Henri als zijn dochters hebben altijd met zelf gefokte paarden gepresteerd in LRV. De tinnen schotels, de winnaarsborden, de foto’s aan de muren en in de fotoboekjes zijn daar de stille maar duidelijke getuigen van. Ondertussen rijden alle kleinkinderen met zonen en dochters die één voor één uit dezelfde merrie komen. Sariette (Sandro x Grannus) heeft die eer. Geboren in 1993 en moeder van tien nakomelingen, die ondertussen ook al voor een nafok gezorgd hebben. Sariette heeft er in haar eentje voor gezorgd dat alle kinderen en kleinkinderen met haar nakomelingen aan de slag konden in LRV. 

50 jaar getrouwd

Hendrik Spits is ondertussen 53 jaar getrouwd met zijn Rachel. Toen dat drie jaar geleden werd gevierd hebben alle kleinkinderen een achttal ‘Kür op Muziek’ gereden. De ponyruiters toen nog met hun pony de vijf ‘grote’ met een nakomeling(e) van Sariette. “Een heel mooi moment. Alle aanwezigen op ons feest waren er stil van. Ik ben een gelukkige mens dat ik zo’n schoon momenten kan en mag meemaken. Een LRV-tornooi waar al onze kleinkinderen deelnemen is altijd een ‘hoogdag’. Dan maak ik een lijstje met alle dressuur- en springuren van de kinderen en dan probeer ik alles te zien en te volgen.  Vorige week zat ik aan 20.000 stappen (!). Er gaat bij wijze van spreken, geen paard van ‘den hof’ of ik wil erbij zijn. Dat houdt me jong en gezond.” Lacht hendrik.  

Fijn

“De nakommelingen van Sariette, zijn over het algemeen fijne paarden.  Kortharig met voldoende temperament maar ‘temperament’  in de goede zin van het woord. Perfecte LRV paarden waarvan er al een aantal een mooi CV kunnen voorleggen.” Klinkt het unaniem bij het gezelschap van dochters en kleindochters rond de tafel bij een stukje taart. Meedoen, deel zijn van, … is belangrijker dan winnen hier in de Hollandstraat, maar dat betekent niet dat er geen sportprestaties werden neergezet. Zo werd neef Patrik Spits met Cateleen van de Kroon (v. Horenzacio) nationaal indoorkampioen in de klasse Midden en provinciaal kampioen van LRV Antwerpen in Zwaar. Buurman Rudy Van Kerckhoven (LRV Heist op den Berg) heeft met met Dardanelle van de Kroon (v. Indoctro) een nationale titel behaald in de klasse Licht op het nationaal ruitertornooi in Tildonk in de gietende regen. Dardanelle was toen nog maar zes jaar oud. Daarna heeft onze kleinzoon Jorik Vervoort er een heel goed paard aan gehad. Jorik springt ondertussen beroepsmatig, voor T&L. Hij debuteerde internationaal op 1.40m-niveau met Edeling van de Kroon (v. Richebourg). “Die internationale wedstrijden zijn misschien wel mooi en ik ben trots op ‘onze Jorik’, maar geef mij maar een LRV-tornooi. Daar voel ik mij thuis en zo veel gezelliger. Knipoogt Hendrik

Schoon 

De tornooien en andere LRV-wedstrijden zijn mooie momenten maar daar stopt het niet.  Kinderen en kleinkinderen zakken bijna dagelijks naar de Hollandstraat af, om de paarden te verzorgen en te rijden. Op familiefeesten gaat het bijna altijd over paarden … “We weten nog elke dag wat te doen en waarover te praten. We gaan elk jaar allemaal samen naar de zee met de paarden en de pony’s. Dat zijn mooie en unieke familiemomenten die we dankzij de paarden kunnen beleven. We zijn gelukkige mensen dat we dit mogen meemaken. LRV en de tornooien zijn voor ons echte familieaangelegenheden. Welke grootouder ziet zijn negen kleinkinderen en al die andere familieleden bijna dagelijks aan het werk in wat ze het liefste doen. Dat is toch schoon!”

Tekst: Kris Van Steen – Foto: Dirk Caremans