Update Corona: verduidelijking rond gaan wandelen met je paard

Er is de laatste dagen heel wat onduidelijkheid over het al dan niet nog mogen gaan wandelen met je paard. De situatie en de richtlijnen zijn niet glashelder noch eenduidig. Daarom delen we de communicatie van Paarden.Vlaanderen hieromtrent, dit geeft een goed beeld en omvat de nuances op een correcte manier:

Update 24/03: Paardrijden als recreatieve bezigheid is verboden. Wat kan en wat kan niet?

Alleen de absoluut noodzakelijke activiteiten om het welzijn van de paarden te waarborgen mogen blijven doorgaan.

Op dit moment kan je je verplaatsen om het welzijn van je paard te garanderen: het stalonderhoud, een kort ritje, dierengeneeskundige zorg ... Maar het is niet toegelaten om uren aanwezig te zijn op stal of om gezellig met vrienden een wandeling te maken. Verplaatsingen met een louter recreatief doeleinde zijn niet toegelaten.

U kan een korte rit maken om de benen van uw paard even te strekken. Indien de politie u tegenhoudt en u meldt dat dit verboden is, accepteer dit dan. Iedere gemeente interpreteert de regelgeving anders en hun communicatie en richtlijnen staan boven onze informatie. Hier kunnen wij helaas niets aan doen.

Indien u een korte rit doet is dit enkel toegelaten, individueel, met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of met telkens een zelfde vriend. Daarbij moet wel een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gerespecteerd worden.

U mag enkel een korte rit doen met uw paard (in uw omgeving, zonder dat u het paard moet vervoeren naar een andere locatie), maar dit mag absoluut niet in groep. Respecteer zeker de voorgeschreven voldoende ruimte (1,5 meter) tussen u en uw mederuiter.

Volksgezondheid is nu de absolute prioriteit. PaardenPunt Vlaanderen roept op tot maximale voorzichtigheid in het belang van uw gezondheid, die van uw naasten en van de gehele bevolking!

Voor meer informatie zie ‘buitenactiviteiten’ op: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronavirus-covid-19/coronamaatregelen-in-de-privesfeer?fbclid=IwAR3mwG95RdvXz2G5HrNAN9MC7CnTX9_oEdyrti2RIzq1PMyvvLFdURdHNZM

En: https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs

 

Tot slot vragen we jullie allen om het gezond verstand te laten zegevieren. Neem geen onnodige risico's door bv. in groep les te volgen of te gaan wandelen. Hou het binnen de perken en volg het advies van de lokale overheden ten gronde op! Hou het gezond en steun elkaar!