SBB-Competitie voor Jonge Paarden neemt vliegende start

Hoe zou het met de winnaars van voorbije drie jaar zijn?

Volgend weekend neemt de SBB-Competitie een vliegende start. Zowel LRV Broechem als het LRV Gewest Tielt zijn gastheer voor deze bijzondere wedstrijden voor vier- vijf- en zesjarige talenten. Als we naar de (recente) geschiedenis van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden kijken, dan valt op dat er heel veel paarden die hun eerste stappen in deze wedstrijden hebben gezet, doorgegroeid zijn naar een hoger en sommigen naar het allerhoogste niveau.  Daar vormen de winnaars van de laatste drie edities geen uitzondering op.

2020

In het laatste weekend van september 2020 won Martijn Tormans (LRV Schoonbroek) in Lummen, de finale bij de zesjarige springpaarden met Origi van ’t Roosakker (Echo van Spieveld x President – fokker: Marc Klunskens). Martijn en Origi sprongen ondertussen ook al enkele 1.30m.-wedstrijden, met oa. een eerste plaats in de troosting van het BK voor zesjarigen als meest in het oog springende resultaat.

Bij de zesjarige dressuurpaarden ging de zege naar Stijn Rombouts (LRV Sint-Lenaarts) met Joy (Negro x Ferro). Deze beloftevolle combinatie won in Oudenaarde de Covid-versie van de nationale finale. Het plan was om Joy verder klaar te maken voor het Z2 en later het ZZ-werk, maar al tijdens de SBB-Finale in Oudenaarde was er interesse voor Joy. Niet veel later is hij dan ook verkocht.” Laat Stijn weten.

Stijn Rombouts met Joy
Stijn Rombouts met Joy

 

2019

In 2019 stuurde Jan Stoffelen (LRV Minderhout) de door Staf Brosens gefokte Niara (Elvis ter Putte x Flamenco Desemilly) naar een foutloze en bijzonder snelle barrage.  Het leverde de ruiter van LRV Minderhout het zoveelste groen-witte erelint op. De BWP-merrie Niara springt op dit moment onder het zadel van de Noorse amazone  Marit Haarr Skollerud. Ze maakte vorig weekend haar debuut in Sentower Park op 1,45m.-niveau met een derde (!) plaats. Ook Karel Cox had de merrie al onder het zadel in de internationale rubrieken voor zevenjarige paarden.

In reeks zesjarige dressuurpaarden reed Tessa Fonken (LRV Weelde Ravels) de BWP’er Navarone van de Esberg (Special Agent Amour x Mio d’ Baugy – fokker: Jan Hillen) naar goud. Op het Nationaal Kampioenschap van LRV in 2020 werd deze combinatie al knap vierde in de LRV-klasse Zwaar 2. In de Open-reeks ging de overwinning in 2019 naar Birgit Ceuleers (LRV Vissenaken Glabbeek) met Noortje van ’t Rommersum (v. Special Agent Amour x Lausanne – fokker:  Els Beckers).  Ook Noortje is bezig aan een mooie LRV-carrière.

 

2018

In 2018 won Nick Adriaensen met de door zijn vader gefokte BWP-er Mystique Van De Middelstede (Emerald Van ’T Ruytershof x Azur de Paulstra – fokker: Jef Adriaensen). Ondertussen is de Belgische ruiter Roy Van Beek met deze merrie actief op 1,45m.-niveau.

Dressuuramazone Inez Verschooten van LRV Kortenaken won met haar eigen zesjarig fokproduct Miss Nessie van ’t Hoverhof (Aaron x De Niro) alle selectiewedstrijden waaraan ze deelnam in 2018. In de finale in het Sentower Park trok ze die lijn gewoon door.  Inez en Miss Nessie hebben vorig jaar al succesvol kennis gemaakt met de niveau 4-wedstrijden. Miss Nessie is na de zwangerschap van Inez, ondertussen terug een drietal weken aan het werk onder haar zadel.  Prix Saint-Georges is de ambitie voor dit jaar. “We bekijken rustig hoe haar en mijn lichaam het doen tijdens de trainngen en van daaruit kunnen we verderbouwen.”” glimlacht Inez.  In de open reeks ging de zege naar Nick Van Laer (LRV Langdorp) met Just a Gigolo (Glock’s Johnson x Werther – fokker: Jo Auwers). Deze combinatie maakte in 2020 het debuut op intermediair niveau.  Ook voor hen lijkt een mooie toekomst weggelegd.  

Alle wedstrijden van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden worden gelive-streamd door Eqify (volgen kan via LRV-Website). De finales vinden plaats in het Sentower Park te Oudsbergen op 21 juli 2021. LRV Genk staat in voor de organisatie van de Finale van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden. Deze finales zullen live gestreamd worden door Clipmyhorse.TV