LRV Ponywerking - Flanders Horse Expo

Het magazine Boer en Tuinder maakte een mooie reportage over LRV-ponywerking n.a.v. LRV op Flanders Horse Expo

Goede sfeer dankzij de clubwerking - “DEELNEMEN IN GENT IS VOOR VEEL LRV-PONYRUITERS EEN TOPERVARING.”

Joachim boon is pony-ouder van twee ponyruiters die deelnemen aan Flanders Horse Expo

Tekst en Foto's:  Jan Van Bavel - Boer en Tuinder 

Gewezen Groene Kringconsulent Joachim Boon is voorzitter van ponyclub LRV Lochristi. Met het bestuur van zijn vereniging organiseert hij een stage voor LRV-ponyruiters. Hij is ook ouder van ruiters Marthe en Guust, die op zondag 23 februari deelnemen aan het Oost-Vlaams LRV-kampioenschap op Flanders Horse Expo.

LRV Ponywerking - Flanders Horse Expo

Joachim Boon (45) is vader van Marthe (11) en Guust (10). Van 1996 tot 2001 was hij consulent voor Groene Kring in West-Vlaanderen. Daarna werd hij zelfstandig verzekeringsagent bij KBC. “Marthe en Guust begonnen met paardrijden in manege De Hoefslag in Zwijnaarde”, vertelt Joachim. “Dat deden ze eerst met pony’s van de manege, die we dan huurden.” Daarna kocht Joachim twee pony’s, maar dat werd wat duur om ze in de manege te houden.

Uitbouw LRV Lochristi

Het gezin kwam in Lochristi terecht en Joachim sloot Marthe en Guust aan bij de plaatselijke LRV-ponyvereniging. “Ik heb geen ‘paardenverleden’, maar kende LRV Lochristi wel vrij goed, omdat mijn ooms er altijd voor gereden hadden. Bovendien zat mijn vader Willy destijds – als Boerenbondconsulent – achter de microfoon op LRV-tornooien. Nadien ging hij voor Milcobel werken als directeur Aanvoercoördinatie. Ik kende de LRV-werking dus goed en ben ook schepen van Sport in Lochristi geweest. Twee jaar geleden werd ik voorzitter van de ponyclub. Met een volledig nieuw bestuur bouwden we ons ledenaantal uit tot dertien. Daarvan rijden er elf competitie; negen van die elf springen en allen rijden ze dressuur. We trokken externe lesgevers aan. Die geven op woensdag spring- en op zaterdag dressuurles. Het groepsgebeuren, de clubwerking zeg maar, is heel leuk bij LRV. Het is super om te zien hoe die jeugd – van zes tot veertien jaar – aan elkaar hangt. Die samenhorigheid doet me aan mijn tijd bij de jeugdbeweging denken. Paardrijden is een sport die veel verantwoordelijkheid vereist bij de jeugd: de pony’s verzorgen, hen voederen, de stallen reinigen, rijden op een verantwoorde manier, ambitie tonen … Tegelijk moeten ze leren om tegenslagen te verwerken en niet alles op hun pony te steken. Het fijne aan de ponysport is dat je op een leuke manier heel veel tijd samen met je kinderen kunt doorbrengen.”

Kansen voor buitenstaanders

Joachim breekt een lans om mensen van buiten de sector een kans te geven. “Als we LRV groter willen maken, moeten we mensen die geen achtergrond in de paardenwereld hebben nog beter begeleiden als ze lid worden. We vergeten nogal snel hoe indrukwekkend zo’n nieuwe hobby is, wat er allemaal bij komt kijken …”

Springstage

De jaarwerking van een LRV-vereniging kost heel wat geld. “Om de clubkas van de ponyvereniging te spijzen, besloten we vorig jaar activiteiten zoals een dressuurdag en springstage te organiseren. Tijdens die stage in de krokusvakantie geven we zowel dressuur- als springles en lichten we andere zaken uit, zoals de conditie van de ruiter, de verkenning van een parcours, een schriktraining met mobiele crosssprongen, je paard voederen … We trekken hiervoor bekende lesgevers zoals Pieter Kenis, Caroline De Laet, Kris Van Steen en Christian Boone aan. Dat veronderstelt wel dat onze ruiters de basisbeginselen onder de knie hebben.”

Joachim is als pony-ouder ook begeleider tijdens het ponykamp van het gewest. “Dat is genieten van de eerste tot de laatste dag. De paardensport is een heel fijne wereld omdat alles er fair en open gebeurt. De clubwerking zorgt sowieso voor een goede sfeer. Heel veel van onze topruiters en -amazones hebben een LRV-verleden en leerden daar op een vrij speelse manier paardrijden.”

Spanning troef

Marthe en Guust nemen op zondag 23 februari deel aan het Oost-Vlaams LRV-kampioenschap op Flanders Horse Expo. “Om te kunnen deelnemen moet je minstens drie keer hebben meegereden in de klassen Beginnelingen, Licht en Midden en minstens één keer je parcours hebben uitgereden. Je kunt er uiteraard selectiepunten verdienen voor het nationaal indoorkampioenschap pony’s in Oud-Heverlee. We hebben ambitie, vorig jaar werd Marthe provinciaal kampioen in B-Licht en Guust nadien vice-nationaal kampioen in C-Licht. Deelnemen op Flanders Horse Expo is voor veel van onze LRV-ruitertjes een spannende topervaring, waarbij ze in een grote hal voor veel volk mogen rijden. Net zoals op een zomertornooi krijgen de winnaars een mooi lintje en mogen ze een ereronde rijden. In de klasse Beginnelingen rijden de deelnemers voor de eerste keer een barrage. Met enkele oefeningen bereiden we hen daar zo goed mogelijk op voor. Kortom, in Gent kunnen we tonen dat het LRV-niveau bij de pony’s er mag wezen …”