TREK2021

De TREK is een combinatie van rust en gezelligheid

Tekst: Jan Van Bavel - Boer en Tuinder - Boerenbond

De TREK is een tweejaarlijkse bijeenkomst van ruiters en menners die wordt georganiseerd door LRV Recreatie, de recreatieve afdeling van de Landelijke Rijverenigingen. Van vrijdag 13 tot zondag 15 augustus vond die plaats op en rond de weides van de idyllische uitvalsbasis 'De Schuur' in Oelegem. Daar verzamelden zo'n 100 trekruiters en 85 paarden. We spraken er met Guy Baelden, voorzitter van LRV Recreatie, en deelnemers Paul en Mia Vermeir, ouders van topruiter Wilm Vermeir en paralympische bronzen medaillewinnaar Bert Vermeir.

Op het programma van dit unieke LRV-evenement stonden onder meer enkele wandelingen te paard of met de koets in de streek rond de uitvalsbasis, maar ook een gezellig samenzijn met bevriende paardenliefhebbers uit alle streken van het land én uit het buitenland. "Ik woon in Halle-Zoersel en speel hier dus een thuismatch", lacht Guy Baelden (51), voorzitter van LRV Recreatie en lid van de Antwerpse Trekruiters (ATR). "De TREK van 2013 in Merksplas was de eerste waaraan ik deelnam. Dankzij de vriendenkring van mijn vriendin leerde ik de trektochten kennen. We organiseren de TREK afwisselend met de LEWD (Ligue Equestre Wallonie Bruxelles), waardoor het evenement het ene jaar in Vlaanderen en het jaar daarop in Wallonië wordt georganiseerd. Omwille van de coronamaatregelen wou ik de editie van dit jaar dicht bij huis organiseren, wat het toch wat makkelijker maakte. Dankzij de prachtige groene omgeving is de locatie heel idyllisch. Ideaal is dat we de Voorkempenroute, een mooi ruiterpad van 33 à 40 km, kunnen gebruiken voor de dagrit met picknick op zaterdag. Helaas had de coronapandemie een grote invloed op het aantal deelnemers, want er schreven zich slechts 100 wandelruiters en -amazones in met een 85-tal paarden, terwijl dat normaal toch om bijna 160 paarden gaat."

Guy Baelden

De TREK is een ideaal evenement om aan te tonen hoe belangrijk onze wandelroutes zijn

Guy Baelden

Voorzitter LRV Recreatie

Gelijkgezinden ontmoeten

Zo'n TREK organiseren is niet evident. "Ik ben zelfstandig schrijnwerker, een fulltime job, maar kan mijn tijdsbesteding nog een beetje zelf bepalen", zegt Guy. "Ik ben voorzitter op vrijwillige basis en doe dat dus onbezoldigd. Gelukkig klikt het goed met Carl Vanherck, ondervoorzitter van LRV Recreatie, die mijn ideale rechterhand is. Mijn kinderen Thibo (19) en Fleur (16) nemen ook deel aan de TREK. Thibo leerde het evenement kennen tijdens de editie van 2017 in Oud-Heverlee, waardoor hij begon met paardrijden. Dit is al de vierde TREK die hij mee organiseert." Na de wandeltocht op zaterdag vond er een barbecue en uitreiking van de ereschalen plaats, gevolgd door avondanimatie. Op zondag was er naast een wandeling ook plaats voor een demonstratie traditionele working equitation. Wat is de sleutel tot het succes van de TREK? "Deelnemers kunnen andere gelijkgezinden ontmoeten en de locaties delen waar het leuk is om te rijden. Dat schept een band", antwoordt Guy. "De insteek daarbij is de wil om paden open te houden voor onze ruiters. Dat wordt in ons dichtbevolkte Vlaanderen steeds moeilijker..."

Voortrek van 350 km

Zo'n 30-tal deelnemers hadden al een 'voortrek' achter de rug. Zij vertrokken al een week eerder en reden te paard van hun thuislocatie naar Oelegem. Paul en Mia Vermeir-Schelfhout vetrokken zelfs al twee weken voor de start van de TREK vanuit hun thuisstek Opwijk. Met een zelfgemaakte koets met tweespan maakten ze een toch van circa 350 km naar Oelegem. De paardenmicrobe zit in het bloed van Paul en Mia. Jongste zoon Wilm is bekend als jumpingruiter en oudste zoon Bert behaalde in 2004 een bronzen medaille op de Paralympics in Athene. "We wilden een paar weken op vakantie gaan met onze woonwagen", vertelt Mia. "Ons plan was van Opwijk naar Maaseik te reizen, een tocht van zo'n 200 km. Toen hoorden we dat de TREK in Oelegem zou plaatsvinden en hebben we daar de reis van Maaseik naar hier aan vastgeplakt." Een bijzondere prestatie, zeker als je weet dat die trip gebeurde in een woonwagen die Paul in 'coronajaar' 2020 eigenhandig in elkaar stak. "Buiten de wielen, die ik van een tweedehandskar recupereerde, heb ik de wagen volledig zelf gebouwd. Ik noem het onze coronakar", lacht de 68-jarige Paul. "We hadden daarvoor een hele oude bakkerswagen die we gebruikten als woonwagen, maar die was veel te klein om in te slapen. Tijdens de coronapandemie had Paul tijd om een grotere woonwagen te bouwen", zegt Mia. 

"Mijn vader was een boer, hij had wat koeien", vertelt Paul. "De melkboer kwam vroeger met zijn kar melk bij ons ophalen en we mochten vaak met hem meerijden naar school. Daar komt mijn liefde voor woonwagens vandaan." Buiten een douche heeft de woonwagen zowat alles: een bed, wc, kookplaat, koelkast, eettafel en zelfs ... zonnepanelen! "De opgewekte energie van de zonnepanelen gebruiken we voor de ledverlichting en de koelkast. Twee Freiberger paarden - Zwiterse koudbloeden - trekken de woonwagen." Het is al de derde TREK van LRV waaraan Paul en Mia deelnemen. "De combinatie van rust en gezelligheid op de TREK bevalt ons uitstekend; het is een verademing in ons vaak hectische leven", zegt Mia. "Elke streek heeft haar typische eigenschappen. De routes stippelen we uit op www.routeyou.com. Ik geef dan 'mooie racefietsroutes met volgwagen' in. Een afstand van 35 km per dag afleggen is ideaal. In het midden van onze route stoppen we meestal bijna anderhalf uur om de paarden rust te gunnen en zelf te eten. Onderweg gaan we langs bij vrienden en familieleden. Daar genieten we van ..."

Paul en Mia VermeirPaul en Mia Vermeir trokken met hun zelfgemaakte koets met tweespan van hun thuisstek Opwijk via een ommetje langs Maaseik naar Oelegem, een tocht van circa 350 km.

© Jan Van Bavel - Boer en Tuinder - Boerenbond 

Tekst: Jan Van Bavel - Boer en Tuinder - Boerenbond