Wolvenalarm: Opnieuw een pony verscheurd!

In de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 augustus 2023 is in een weide langs de Meeuwerbaan (N719) in Wauberg (Peer) de tienjarige pony Fritske verscheurd door één of meerdere wolven.

 Maria Jehoul, de eigenares van de pony, is er het hart van in. Sinds het overlijden van haar man was er enkel nog pony Fritske die het gras in de weide kort hield. “Vroeger hielden we meer pony’s, het was een hobby van mijn man”, zegt Maria. Fritske kwam elke morgen en avond om een snede brood en een wortel. “Hij kwam ze uit de hand eten. Nu daagde Fritske niet op. De pony lag dood in de weide. Fritske hield ik voor onze kleinkinderen. Die zullen Fritske erg missen.”

 

Opdat deze zoveelste pony die het slachtoffer werd van wolven niet nodeloos gestorven zou zijn, kunnen hier hopelijk lessen uit getrokken worden:

 1 - Waarschuwing: Er is op dit ogenblik bijkomend risico voor wolvenaanvallen.

 Het was voorspeld en intussen jammer genoeg ook bewaarheid: de wolven slaan weer toe.

 Vier maand geleden werden er bij de wolvenroedel in het nabijgelegen militair domein welpen geboren. De vader van de welpen werd op 25 juli 2023 doodgereden op de N76. De overgebleven, intussen groot geworden welp(en) heeft/hebben meer voedsel nodig. Het is gekend dat er dan een verhoogd risico is op wolvenaanvallen. Waakzaamheid is geboden.

 2 - 

Een gewone, zelfs een zeer degelijk afsluiting, houd geen wolven tegen. Wolfwerende afsluitingen helpen maar bieden geen zekerheid.

Er stond in dit geval geen wolfwerende afsluiting rond de weide. De omheining betond uit betonplaten onderaan, daarboven bekaertdraad (1m50), en daarboven drie spandraden (hoogste op 1m80). Er was geen schrikdraad.

De paardensector investeert enorm in wolfwerende omheiningen. Het merendeel van de interventies van het Wolf Fencing Team betreft paarden. Maar ook dat blijkt in praktijk niet altijd sluitend te zijn. Dat wolven door, onder en over zogenaamd wolfwerende afsluitingen gaan werd in beeld gebracht in een Pano-reportage van VRT: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2023/pano-s2023a4/

Ook bleek al dat everzwijnen wolfwerende afsluitingen beschadigden, waarna de wolven alsnog toesloegen.

 

Het plaatsen en onderhouden van wolfwerende afsluitingen is zeer arbeidsintensief en duur, in het bijzonder voor grotere weides. Wolven zoeken er de zwakke plekken in, bv. een onderste draad die een paar centimeter te hoog staat. Wolfwerende afsluitingen plaatsen blijft tot nader order het enige dat we kunnen doen om wolven weg te houden, ook al is dat niet sluitend, en in praktijk moeilijk/niet overal te realiseren.

Het Wolf-fencing team geeft advies en ondersteunt bij het wolfwerend maken van omheiningen: zie: https://www.paarden.vlaanderen/nl/nieuws/Wolf-fencing-team-geeft-advies-en-ondersteunt-bij-het-wolfwerend-maken-van-omheiningen#.YsUt83ZBxPY

3 - Vraag van PaardenPunt Vlaanderen om schuilhokken langs alle zijden dicht te mogen maken.

 

Dat opstallen van dieren in praktijk niet altijd voor de hand ligt spreekt voor zich. Paardvriendelijk is het alvast niet. De vraag van PaardenPunt Vlaanderen om schuilhokken dicht te mogen maken is nog niet beantwoord. Ook dat zou in sommige gevallen kunnen helpen. In de huidige regelgeving is een volledig open zijde, één van de vereisten om schuilhokken zonder omgevingsvergunning te mogen bouwen. 

 4 - Subsidie voor preventie en schadevergoeding.

 

Alle info over mogelijke subsidie voor preventie en schadevergoeding vindt u terug in navolgende link: https://www.natuurenbos.be/wolf/schade

 5 - Oproep: Houd de wolven onder controle!

 

PaardenPunt Vlaanderen vraagt al geruime tijd fundamentele aanpassingen aan het wolvenprotocol. Vanuit de paardensector hierbij nogmaals een oproep aan iedereen die dit kan stoppen: doe hier iets aan! Houd de wolven onder controle! Onze pony’s zijn geen voer voor de wolven!