West-Vlaamse ponykampioenen zijn klaar voor Nationaal Kampioenschap

Er werd niet alleen een kampioenschap tegen de klok gereden in West-Vlaanderen. Ook de ponyruiters van LRV West-Vlaanderen reden hun kampioenschap in Passendale. Volgende zondag mogen de beste combinaties hun nummertje nog eens overdoen op het nationaal kampioenschap in Nieuwenrode.

Tekst: Griet Pynoo

De ponyclub van Passendale zorgde ervoor dat alle ponyruiters en amazones van West-Vlaanderen een mooi wedstrijdterrein hadden om uit te maken wie de beste was in alle reeksen, zowel in dressuur, groepsdressuur als springen. De zon was de hele dag aanwezig om het plaatje compleet te maken. Alle reeksen opsommen is, zeker bij de pony’s, een bijna onbegonnen werk. Niet alleen heb je de opdeling volgens grootte van de pony (s, A, B, C en D), maar dan ook nog van aspiranten, beginnelingen, licht tot midden (bij de D pony’s). Vandaar dat we hieronder enkel de hoogste klasse aan bod laten komen, de ‘kampioenenklasse’. Op zaterdag zelf kwamen wel alle prijswinnaars aan bod en kregen ook de pony’s dankzij de ponyclub van Passendale een aandenken: ponysnoepjes.

Individuele dressuur

De kleinste en jongste deelnemers mochten in de voormiddag uitmaken wie met het erelint naar huis mocht. In de allerkleinste klasse sB1 mocht Pommelien Messiaen met pony Marcel uit Oeselgem de overwinning mee nemen. In AB2 werd dit Yannick Demeulemeester met Femke uit Torhout. In BL1 werd dit Pauline Vanhaverbeke met Caddy Cadman voor Ardooie.

In de namiddag kwamen de C en D pony’s aan de start. In de hoogste klasse voor C pony’s, CL1 was de overwinning voor Thibault Demeulemeester met Luna voor Torhout. In de klasse DL2 was deze eer weggelegd voor Majela Stubbe met Dakota, eveneens uit Torhout.

Groepsdressuur

Groepsdressuur, al jaren het uithangbord van LRV, het bewijs van groepsgevoel en samenwerking binnen de paardensport en de kans om met meerderen samen een overwinning te vieren! Hier was de kampioenschapsklasse de klasse licht voor zowel de 8-tallen als de 4-tallen. Bij de 8-tallen mochten de 8 ruiters van Ardooie het kampioenschapslint ophalen. Bij de 4-tallen was dit weggelegd voor de ponyclub van Zonnebeke.

Voor Anzegem en Oeselgem mag het nog iets moeilijker, zij maken een heuse kür op muziek, uniek in het ponygebeuren! Oeselgem werd provinciaal kampioen, Anzegem maakte het hen knap moeilijk en samen mogen ze het gaan uitvechten op het nationaal tornooi.

Springen

Het spectaculairste onderdeel van de dag is het springen, de volledige dag te volgen vanuit de tent die uitkijkt op het mooie feestterrein. Door de helling in het terrein en het technisch gebouwde parcours, was de barrage niet voor iedereen weggelegd, maar niettemin zagen we een heel spannende competitie.

In de klasse B licht was de overwinning in barema A en stijl voor Isabella Jacobs met Manon uit Anzegem. In de klasse C licht ging de overwinning in barema A naar Loïc Vandekerkhove met Flits uit Ardooie. De overwinning in stijl ging naar Maura Claerhout met Junior uit Zonnebeke. In de hoogste klasse D midden tenslotte ging de overwinning in zowel barema A als stijl naar Remi Pettilion met Casper uit Izegem.

Ponyspelen

Geen ponytornooi zonder ponyspelen, daar ging de overwinning naar Anzegem. In het stoeltjesrijden waren Elodie Vandekerkhove en Pauline Vanhaverbeke de snelsten.

Proficiat aan alle prijswinnaars en aan alle geselecteerden van Wes-Vlaanderen: veel succes op het nationaal tornooi in Nieuwenrode!

- Alle resultaten -