Welke paarden sprongen en liepen in de kijker tijdens eerste manche van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden in Broechem?

Ideale omstandigheden op de terreinen van Hippische Centrum Moervelden, waar LRV Broechem de eerste manche van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden organiseerden. De vijf en zesjarigen sprongen op perfecte grasbodems, voor de vierjarige springpaarden werd de zandpiste gereserveerd. Ook de jonge dressuurpaarden vonden in Broechem ideale omstandigheden om hun talenten te tonen.

Stijn Coenen en Sarina van de Vlasput springen naar winst bij de zesjarigen

In de reeks voor zesjarigen kwamen 76 paarden aan de start. 16 combinaties sprongen na twee foutloze basisomlopen naar de barrage.  Glenn Aerts (LRV Heusden) en Gitte Bartholomeeusen (LRV Sint-Katelijne-Waver) plaatsten twee paarden voor de barrage, maar de eindwinst was voor Stijn Coenen met Sarina van de Vlasput. Sarina is een dochter van Exxon Hedonist, uit een dochter van Sisley de la Tour Vidal (v. Ogano Sitte). Sarina werd gefokt door Paul Coenen uit Lier. Paul is een nonkel van Stijn.

Ruiter stijn Coenen: In Broechem winnen blijft speciaal en cool … (glimlach). Bovendien is Sarina een merrie met roots uit de ruime regio hier.  Ik heb ook de moeder van Sarina, Lady Calando gereden, tot de LRV-Klasse Z130. Ondertussen springt ze onder het zadel van een Deense amazone.  De vader Exxon Hedoniste, gefokt bij Don Leys is op enkele honderden meters van mijn thuis gefokt. De moeder van deze hengst werd geboren bij onze buurman René Vets op de Zuuthoeve. Volgens mijn nonkel Paul is Sarina is de vijfde in een generatie merries in de Lierse ‘Zuut’. Dat maakt haar toch wel bijzonder vind ik.

Fokker Paul Coenen: Sarina is via Exxon en Sysley ingeteeld op Ogano en dus ook op Darco, waar ze meer bij aansluit. De merriestam, de over -over grootmoeder, komt uit Cinderella, een directe Cor de la Bruyere-dochter, die Jules De Schutter destijds in Westfalen kocht. Grootmoeder T’Sarina D is ingeteeld op Cor via de de Calandozoon Cevin. Edgard Cuyper reed beiden destijds op internationaal niveau. De werklust en het wat “overijverige” van Sarina heeft allicht te maken met de Cor mentaliteit. Die T’Sarina D , werd in haar jonge jaren overigens nog voor ‘show-vrijspringen’ gebruikt door Jan Liekens in  De Mustang. (glimlach). De overgrootmoeder Cinderella komt verder uit Wega, een volle zus van Wilma. Dat is de moeder van de Akzent -broers die het maakten in de dressuursport. Het is een Weidmansdank xx uit Ferdinand. Dat was ook het recept voor de Olympiër Feinschnit I. Dat was een stam die destijds voor het betere springbloed in Hannover stond.

Plaats twee ging naar Johan Pleysier (LRV Wuustwezel) met Sjaakie van het Eikehof (Ermitage Kalone x Lorentin I). Deze Sjaakie komt uit de eerste jaargang van Ermitage Kalone.  Glenn Aerts en Chilly Lady J&J Z (Chilli Willi), gefokt door Daniël Janssen sprong naar de derde plaats, voor Rozelien De Beck (LRV Leest) met Calua van de Withoeve Z (v. Copycat Z) gefokt door de familie De Beck. Thuisruiter Nick Bossaerts (LRV Broechem) sprong Believe It Z  (v. Bamako de Muze) naar de vijfde plaats, voor national LRV-Indoorkampioen, Jonas Van Dijck met Sapphire Blue (v. Le Blue Diamond van ’t Ruytershof) gefokt door Nathalie Aarts. Bram Bosch sprong  Sorento van de Looise Heide (v. Casallco) naar  de zevende plaats, voor Koen Geerts (LRV Bree) met Sambuca (v. Cicero), Gitte Bartholomeeusen met Sissoko (Nixon van ’t Meulenhof) en Sibibe de Muze (v. Eames de Hus). 

Bij de vijfjarigen sprongen 28 paarden van de 102 starters naar een dubbel foutloze ronde. Het nieuwe systeem waarbij de vijfjarigen twee parcoursen na elkaar, met twee combinaties tussen, sprongen, werd positief geëvalueerd. Bij de vierjarige paarden sprongen 39 paarden van de 117 starters twee foutloze parcoursen.


Supermario maakt naam waar bij de zesjarige dressuurpaarden

Als je gezegend bent met de naam Supermario van de Hoenderheide (Negro x Burggraaf), dan liggen de verwachtingen uiteraard hoog. Stijn Rombouts (LRV Sint-Lenaarts) maakte de verwachtingen met dit fokproduct van Jan Sips en voormalig stalgenoot van de internationaal presterende halfbroer Lars van de Hoederheide (v. Negro), helemaal waar. De combinatie won zowel in de voor- als in de namiddag in de Open-reeks voor zesjarige dressuurpaarden.  Ellen Bouwens (LRV Olmen) reed haar eigen fokproduct Smart Guardian SB (Guardian S x Spielberg) zowel in de voor- als in de namiddag naar zilver. In de totaaluitslag leverde het de combinatie een zilveren medaille op. Peter Hoefman (LRV Kasterlee) mocht in de prijsuitreiking aanschuiven op de derde plaats met Nazaré (v. Sezuan). Paulien Van Cauter (Sauvage H – v. Fuersten-Look) naar plaats vier, voor Julie Koninx met Silvio van de Kempenhoeve (v. Everdale).

In de LRV-reeks zesjarige dressuurpaarden, was het goud voor Sonnenstrahl EG (v. Secret) onder het zadel van Amber Mertens (LRV Schoonbroek). Sonnenstrahl is een fokproduct van Erik Goen. Sofie Geentjes (LRV Beerse) reed Noxx (v. For Ferrero) naar de tweede plaats, voor Jill Van Goolen (LRV leest) en Nadia M.

In de open-reeks voor vijfjarige paarden ging de overwinning naar Olivia (v. Negro) onder het dressuurzadel van Nick Van Laer (LRV Langdorp). De Nederlandse amazone Marijke van Giesen (LRV Moerzeke) reed To Furst VDM (v. Fuerst Toto) naar plaats twee, voor Typhoon van Kinschot (v. Guardian) met Nick Van Laer in het zadel. In de LRV-reeks was er een gedeelde zege voor Katrijn Bosch (LRV Genk) met Tito van de Kempenhoeve (v. Lissaro van de Helle) en Marissa Verhaegen (LRV Morkhoven) met Thorvi WMT (v. St. Schufro). Eva Bernaert (lRV Kieldrecht-Vrasene) reed naar brons met Tenino van de Vrijenakker (v. Idian Rock).

Bij de vierjarigen in de LRV-reeks, was de zege voor Dorien Van Sprengel (LRV Sint-Lenaarts) met haar zelfgefokte en opgeleide Utopia VS  (v. Secret). Ellen Breugelmans (LRV Pulderbos) reed Unbelievable van het Breugelhof (v. Blue Hors Fifty Cent) naar zilver, voor Katrien Vermeulen (LRV Herenthout) met Urby van de Sparrenhoef (v. Thorgal Biolley).

Alle resultaten