Vuurwerk: levensgevaarlijk voor mens en dier

Elk jaar opnieuw zorgt vuurwerk voor ernstige ongevallen, met niet alleen materiële schade door brand maar ook heel wat mensen die gekwetst raken. Allerhande dieren en in het bijzonder paarden worden opgeschrikt door vuurwerk, breken uit, lopen verloren, raken gewond, of erger nog: ze sterven.

Paarden zijn van nature vluchtdieren. Hun instinct zorgt ervoor dat ze bij het horen van luide knallen en het zien van lichtflitsen panikeren en trachten te vluchten. 

Elk ongeval is er één te veel en ook perfect te vermijden door geen vuurwerk af te steken.

Hiermee sluiten wij ons aan bij de oproep van de Vlaamse Minister van Dierenwelzijn en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG):  https://www.vvsg.be/nieuws/meer-dan-helft-vlaamse-gemeenten-verbiedt-vuurwerk-tijdens-oudejaarsnacht

 In meer dan 50 % van de Vlaamse steden en gemeenten is het afsteken van vuurwerk verboden. Toch vrezen paardenhouders dat er – zelfs  ondanks een plaatselijk verbod - tijdens oudejaarsnacht nog vuurwerk zal afgestoken worden.

Er is dus nog steeds werk aan de winkel. Voorzichtigheid is geboden.

Wat kan je zelf doen?

  • Voor paarden op stal:
    • Zet de radio aan en zet hem misschien iets luider dan andere avonden. Is je paard niet gewoon aan het geluid van de radio? Begin er dan enkele dagen van tevoren mee.
    • Laat de lichten wat langer aan ‘s avonds zodat de lichtflitsen minder opvallen.
    • Geef de paarden voldoende ruwvoer. Eten geeft hen afleiding.
    • Geef geen voedselbeloning aan een paard dat erg gestrest is, wacht tot het dier kalmeert om te belonen.
    • Contacteer omwonenden en vraag hen geen vuurwerk af te steken in het belang van de paarden doch tevens voor de algemene veiligheid van mens, dier en materiaal.

 

  • Voor paarden op de weide:
    • Zorg voor een degelijke omheining en laat niets in de weide waar paarden zich aan kunnen kwetsen.
    • Paarden opstallen die gewoon zijn om buiten te lopen haalt hen vaak uit hun routine en dat kan een averechts effect geven. Een paard dat op stal staat kan de angst vaak moeilijker ventileren aangezien één van de belangrijkste reacties, namelijk “het vluchten”, onmogelijk is.

 Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond, veilig en vuurwerkvrij eindejaar!