Update Corona richtlijnen: Wandelen te paard blijft verboden! Paardensector verzoekt om aanpassing van de richtlijnen.


Wandelen te paard blijft verboden! Paardensector verzoekt om aanpassing van de richtlijnen!

Voor alle duidelijkheid: Het maken van een korte wandeling in de onmiddellijke omgeving van de stalling te paard of ingespannen blijft niet toegelaten, ongeacht of dat nu recreatief of vanuit dierenwelzijn gebeurt.

Er worden ruiters en menners geverbaliseerd door de politie. Wij roepen iedereen op de richtlijnen stipt te volgen. De algemene gezondheid heeft nu de allerhoogste prioriteit.

MAAR Paardensport Vlaanderen, PaardenPunt Vlaanderen en de Landelijke Rijverenigingen (LRV) zitten ondertussen niet stil. Met één stem hebben we er bij de bevoegde instanties op aangedrongen om ‘een wandeling te paard in de onmiddellijke omgeving van de stalling van het paard’ als toegelaten activiteit te vermelden in het belang van het fysische en mentale belang van het paard. 

Deze vraag is ingegeven zowel met het oog op:

  • de volksgezondheid, waarbij het van belang is dat zo weinig mogelijk mensen bij elkaar komen op een sportaccommodatie.  Het buiten kunnen bewegen van de paarden zou de druk op die sportaccommodaties doen afnemen.
  • het dierenwelzijn, waarbij voor paarden beweging essentieel is.

Wij wachten op een beslissing van de overheid en zullen deze vervolgens zo spoedig mogelijk communiceren.

Ons gemeenschappelijk standpunt is niet in dovemans-oren gevallen. Onze vraag wordt geëvalueerd en van zodra er een aanpassing aan de richtlijnen zou komen, zullen wij hier als sector meteen over communiceren. Ondertussen willen we jullie reeds danken voor het opvolgen van de maatregelen.  We blijven met zijn allen ‘in ons kot’. Hoe beter we ons hieraan als paardenmensen houden, hoe sneller we terug vrijuit zullen kunnen genieten van onze sport.