Uitbraak Rhinopneumonie provincie Luik

Vorige week werd er helaas een uitbraak van zenuwstoornissen door Rhinopneumonie (EHV1) vastgesteld in de provincie Luik. Momenteel zijn er ter plaatse nog meerdere paarden ziek en is het bedrijf in quarantaine. Helaas lijkt het erop dat het virus zich verspreid heeft naar andere stallen met ook daar gevallen van koorts, zenuwstoornissen en abortus.

Dit gebeuren heeft in Wallonië tot grote paniek geleid met meerdere annulaties van evenementen tot gevolg. Wij willen benadrukken dat algemene paniek in dit stadium absoluut niet nodig is. Rhinopneumonie circuleert immers in onze paardenpopulatie het hele jaar door dus het is niet uitzonderlijk dat dit virus terug opduikt. 

Volgende richtlijnen kunnen gevolgd worden:

  • Stallen met symptomen en/of direct contact met een besmette stal/paarden kunnen best een dierenarts raadplegen om een juiste diagnose te maken en stellen best een quarantaine van hun bedrijf in.
  • Rhinopneumonie spreidt niet via de lucht, dus is er geen gevaar indien er geen direct contact is met besmette paarden.
  • Wedstrijden en transport kunnen gewoon doorgaan indien er geen zieke paarden aanwezig zijn. Indien een organisator dat wenst, kan hij/zij op eigen initiatief een wedstrijd annuleren.
  • Vaccinatie is onze enige en beste tool om uitbraken in de toekomst onder controle te krijgen en te vermijden. Door een goed vaccinatiebeleid kan de viruscirculatie in onze paardenpopulatie aanzienlijk dalen. Dit is dus ten alle tijde verantwoord, zelfs indien er geen uitbraken zijn.