Sport, Spanning, Fokkerij ... Op geslaagde editie van de Nabor Cup

Eindelijk terug een Nabor Cup - 'Teamspringen geeft extra dimensie aan de sport'

Na bijna twee jaar wachten, eindelijk terug een hoogtepunt voor de ponyfokkerij met de zestiende editie van de Nabor Cup. Een teamwedstrijd waarin teams bestaande uit drie afstammelingen van een zelfde ponyhengst het tegen elkaar opnemen in een spannende springwedstrijd.  Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt in een reeks met teams ‘Kleine Maat’ (9 teams) en een reeks met teams ‘Grote Maat’  (16 teams).

Team Cadet bij de ‘Kleine Maat’

In februari 2020, toen alles nog normaal was, won een team van BRp-hengst Cadet (v: Bertus) in de reeks ‘Kleine Maat’. Na twee jaar wachten lijkt er weinig veranderd want het is opnieuw een Cadet-team dat de Nabor Cup editie 2022 wint.  Voor de vijfde maal ondertussen!

Jesse Van Steen (LRV Bornem) bleef met Kianty uit de fokkerij van Robert Schellekens, foutloos in 60cm. Hoopy, uit de fokkerij van Pieter en Evelyn Kenis, en Joren De Winter (LRV Koningshooikt) sprongen foutloos in 70cm. En Lotte De Wannemaeker (LRV Brakel) met Hopper Golden H uit de fokkerij van Tom Heylen en Carine Willemse, bleef foutloos in 80cm. De drie combinaties bleven ook foutloos, in de barrage met zeven teams. Hun totaaltijd, bleek bovendien de snelste. Nog een bijzondere vermelding voor Lotte die pas in allerlaatste instantie aan het team werd toegevoegd. Zij verving Florence Goos met Juanto die vrijdagavond een ongelukje had tijdens de ponyles en helaas niet kon deelnemen. Na een lange rit vanuit Brakel, met de nodige file, waren Lotte en Hopper Golden H net op tijd in Brecht om hun basisparcours te springen … De rest is geschiedenis.

Team Cadet
Team Cadet: Jesse Van Steen - Kianty / Joren De Winter - Hoopy / Lotte De Wannemaeker ( met Hopper Golden H

 

Plaats twee ging naar Team Borghof's Gentle Gerwin (v. Arenberg’s Maurits) met de volgende combinaties: Vic van de Nieuwe Heide sprong met Amelie Van De Putte (LRV Herenthout) – Tsigan van de Nieuwe Heide met Marie-Lynn Heuring  en Ronaldo van de Nieuwe Heide met Elodie D'Hooghe (LRV Opwijk). Deze pony’s komen één voor één uit de fokkerij van Jan Ceusters in Geel.  Plaats drie was voor Team Ten Ankers Bileander (v. Oleander). In dit team verschenen de volgende combinaties in de piste: Lenteroosje van’t Wilderthof met June Caers (LRV Lichtaart) – Bodyguard met Line Jorens (LRV Oelegem) – Kileander van de Sparappelhoeve met Ruben De Winter (LRV Koningshooikt).

Grote Maat voor 'Oost-Vlaams getint' team van Dexter Liam Pondi

Maar liefst 16 (!) teams bij de pony’s Grote Maat.  In deze reeks voor C- en D-Pony’s ging de zege naar een Oost-Vlaamse equipe. Team Dexter Leam Pondi (v. Leam Finnigan) wint na een knappe barrage. Voor die prestatie zorgden Petacchi Ter Elzen (fokker: Werner Heuninckx) met Kyara Stuer (LRV Eksaarde Doorslaar)  in het zadel in de 80cm. Woody Woodpecker met Rosie Sillis (LRV Moerzeke) in 90cm. En Ramiro vh Overlede Goed uit de fokkerij van Lieven Herman, met Frederiqe van de Vijver (LRV Eksaarde Doorslaar) op een hoogte van 1m.  

grote maat
Team Dexter Liam Pondi: Petacchi Ter Elzen - Kyara Stuer / Woody Woodpecker - Rosie Sillis / Ramiro vh Overlede Goed - Frederiqe van de Vijver

 

De tweede plaats was voor Team Principal van de Delthoeve (v. Principal Boy). In dit team sprongen volgende combinaties: Lancelot vh Klavertje met Lisa Claes – Qintos van de Delthoeve met Nisse Van Gorp (LRV Gierle) – Sagan van het Hollandhof met Floor Geerts (LRV Herenthout). De derde plaats was voor Team Emmickhoven’s Diego (v. Kantje’s Ronaldo): Maradonna van het Strateneinde met Jitske Van Tommen – Imagine met Thibo Franken (LRV Wuustwezel) – Korina van het Puttenhof met Lotte Van Mol (LRV Moerzeke).  Plaats vier ging naar een team van de ponyhengst Konquistador van Orchid’s (v. Kanshebber) en plaats vijf was voor het tweede team van Princepal Dream vd Delthoeve.

----

Ereprijs Remi Snoeys 

Ieder jaar worden door BRP-Antwerpen en LRV-Antwerpen twee verdienstelijke fokkers gehuldigd. De selectie gebeurt op basis van de deelname aan de Nabor-cup en de resultaten op de LRV-tornooien in het voorbije jaar. Voor 2022 valt de eer te beurt aan:

Kleine maat - JEMAICA VAN DE BRUULHOEVE (v. Cadet) 

  • Fokker: CATHERINA ZEARO - ITEGEM
  • Eigenaar: NICOLAS VAN GYSEL - TEMSE

Grote maat - KALANDO "E" VAN HET JUXSCHOT (v. Eternity van de N Ranch) 

  • Fokker: JAN en CONSTANT en ELS VERMEIREN -  ZOERSEL
  • Eigenaar: ANNELIES DELARUE - PULDERBOS

* Remi Snoeys was jaren een van de de drijvende achter de opstart van de ponywerking in LRV. In 1975 stond hij mee aan de wieg van de oprichting van de Belgische Rijpony en was zowel provinciaal als nationaal voorzitter.