SBB Competitie voor Jonge Pony's en KBC Dreamteam Cup 2022

SBB Competitie voor Jonge Pony's

De SBB Wedstrijden Jonge Pony’s staan alweer voor de deur. Ponyruiters en amazones met vier-, vijf- en zesjarige pony’s komen in aanmerking voor deze unieke wedstrijden met als einddoel de Nationale finale van de SBB competitie voor Jonge Pony’s.

!!! Ook niet-stamboekpony’s en niet LRV-leden kunnen deelnemen aan deze wedstrijden.

Data wedstrijden

3/04/2022           Wedstrijd Jonge Pony’s Moerzeke          Inschrijven t.e.m. 28/03/2022

10/04/2022         Wedstrijd Jonge Pony’s Herenthout       Inschrijven t.e.m. 04/04/2022

1/05/2022           Wedstrijd Jonge Pony’s Eksaarde             Inschrijven t.e.m. 25/04/2022

7/05/2022           Nationaal Jonge Pony’s in Eksaarde       Inschrijven t.e.m. 02/05/2022

Inschrijvingen

 • LRV-leden: inschrijvingen gebeuren door de clubverantwoordelijken in Equester. Het inschrijvingsgeld (5€/proef) en de eventuele waarborg (5€/proef) zal aangerekend worden via de financiële fiche van de vereniging. Info over de inschrijvingsprocedure vindt u in bijlage.
 • Niet-LRV-leden:  inschrijvingen gebeuren via het LRV secretariaat (Waversebaan 99 te 3050 Oud-Heverlee, e-mail: s.fannes@lrv.be). Het inschrijvingsgeld bedraagt 10€ per proef. Het inschrijvingsgeld dient voor sluitingsdatum gestort te worden op rekening BE 62 7364 0368 4661 met vermelding van de wedstrijd en naam van de ruiter.
 • !!! Gelieve bij de inschrijving steeds een kopie van de identiteitspapieren van de pony aan het LRV-secretariaat te bezorgen. (Waversebaan 99, 3050 Oud-Heverlee, e-mail: s.fannes@lrv.be) opdat wij de leeftijd alsook de identiteit kunnen controleren.
  Uitzondering: Indien de pony reeds deelgenomen heeft aan de wedstrijden jonge pony’s in het verleden, moet er geen identiteitspapier meer bezorgd worden.
 • Voor de leeftijdsbepaling van de pony’s wordt gekeken naar het geboortejaar. Een pony geboren op 01/07/2017 wordt vanaf 1 januari 2022 toch beschouwd als zijnde 5 jaar.
 • De wedstrijden staan open voor kinderen vanaf 7 jaar tot 16 jaar (kalenderjaar). Voor de springwedstrijden dienen de kinderen minstens 8 jaar oud te zijn (kalenderjaar) en geslaagd zijn voor de bekwaamheidsproef (LRV) en/of in het bezit zijn van een B-brevet (niet-LRV leden).
 • Het kalenderjaar waarin de ponyruiter 12 jaar wordt, is het laatste werkingsjaar dat men kan deelnemen aan wedstrijden met pony’s met een stokmaat tot 1.27m (s-, A- en B-pony’s).
 • Eén pony kan en mag zich inschrijven voor beide disciplines (dressuur en springen) van de SBB Competitie Jonge Pony’s.
 • Indien er op dezelfde dag en dezelfde locatie een andere wedstrijd wordt georganiseerd, kan deze jonge pony eveneens deelnemen aan deze wedstrijd. Voorwaarde is echter dat men maximum driemaal individueel aantreedt per wedstrijddag, waarvan maximum tweemaal springen. De voor-en namiddagwedstrijd wordt in deze optiek beschouwd als één wedstrijd.
 • Indien u niet deelneemt en niet afgemeld heeft voor sluitingsdatum, rekent LRV een waarborg van 5 € aan via de financiële fiche.
 • Voor bij-inschrijvingen (inschrijvingen, die toekomen na de inschrijvingsdatum en ter plaatse) wordt er 10€ per discipline, per pony aangerekend. Op een nationaal kampioenschap rijdt men op selectie en zullen er dus geen bij-inschrijvingen toegelaten worden.

Programma

Het exacte programma van de dag wordt opgemaakt op basis van de beschikbare terreinen en het aantal ingeschreven deelnemers.

Dressuurwedstrijden

 • Op iedere wedstrijd rijdt iedere pony twee dressuurproeven, waarbij het eindklassement wordt opgemaakt op basis van de uitslagen van beide proeven.
 • De proeven kan je hier terugvinden.

Springwedstrijden

 • 4-jarigen: Twee afzonderlijke proeven niet op tijd, maar met een vastgestelde tijd voor iedere proef.
 • 5-jarigen: Twee omlopen niet op tijd, maar met een vastgestelde tijd voor elke omloop. Voor de dubbel foutlozen is er een afzonderlijke barrage niet op tijd voor de bepaling van de eerste plaats. De overige deelnemers worden geklasseerd volgens hun strafpuntentotaal over de beide omlopen.
  Een combinatie, deelnemer in de eerste omloop mag steeds starten in de tweede omloop.
  Voor het nationaal kampioenschap zal er een afzonderlijke barrage op tijd voor de eerste plaats gereden worden. De overige deelnemers worden geklasseerd volgens hun strafpuntentotaal over de beide omlopen en bij ex aequo volgens de tijd van de eerste omloop.
 • 6-jarigen: Twee omlopen niet op tijd, maar met een vastgestelde tijd voor elke omloop. Voor de dubbel foutlozen is er een afzonderlijke barrage op tijd voor de bepaling van de eerste plaats. De overige deelnemers worden geklasseerd volgens hun strafpuntentotaal over de beide omlopen en bij ex aequo volgens de tijd van de eerste omloop. Een combinatie, deelnemer in de eerste omloop, mag steeds starten in de tweede omloop.

Hoogte parcoursen

 

Stokmaat a/A

Stokmaat B

Stokmaat C

Stokmaat D

4-jarigen

30 – 40 cm

40 – 50 cm

60 – 70 cm

70 – 80 cm

5-jarigen

40 – 50 cm

50 – 60 cm

70 – 80 cm

80 – 90 cm

6-jarigen

40 – 50 cm

60 – 70 cm

80 – 90 cm

90 – 100 cm

 

KBC Dreamteam Cup

De KBC-Dreamteam Cup zal plaatsvinden op zaterdag 7 mei 2022 in Eksaarde.

Deze Cup is een springwedstrijd, waarbij teams van drie combinaties het tegen elkaar rijden. De drie combinaties springen daarbij onderstaande hoogtes:

 • één combinatie een parcours op hoogte 60 cm  (enkel S-, A- of B-pony)
 • één combinatie een parcours op hoogte 80 cm  (enkel B-, C- of D-pony)
 • één combinatie een parcours op hoogte 100 cm (enkel C- of D-pony)

In het team moeten minstens pony's van 2 verschillende stokmaten zitten en minstens 1 A of B-pony moet deel uit maken van het team.

 • De teams worden bij voorkeur samengesteld uit leden van dezelfde ponyclub.  Indien dit niet lukt mag er respectievelijk  binnen het eigen gewest en dan binnen de eigen provincie naar een team gezocht worden. Enkel wanneer het binnen eigen ponyclub niet opgelost kan worden, mag er elders gezocht worden, maar een team mag maximum  uit 2 ponyclubs samengesteld worden. Er wordt gereden onder de club waarvan er 2 ruiters ingeschreven zijn.

Bijkomende voorwaarden

 • Een ruiter en/of pony mag maar éénmaal deelnemen
 • Het kalenderjaar waarin de ponyruiter 12 jaar wordt, is het laatste werkingsjaar dat men kan deelnemen aan wedstrijden met pony’s met een stokmaat tot 1.27m (s-, A- en B-pony’s).
 • Pony's die deelnemen aan de nationale wedstrijd jonge pony's, mogen geen deel uitmaken van een dreamteam.

Wedstrijdvorm

 • De drie combinaties rijden hun basisparcours (barema A) : eerst alle combinaties op hoogte 60cm, daarna alle combinaties op hoogte 80cm, daarna alle combinaties op hoogte 100cm.
 • Het klassement wordt opgemaakt op basis van het totaal aantal behaalde strafpunten, behaald per  team. Indien er een ex aequo is, vindt uitsluitend voor de eerste plaats een barrage op tijd plaats. Daarbij worden de strafpunten van de drie combinaties opgeteld en enkel de tijd van de combinaties die de hoogte 80cm en 100cm wordt opgeteld. De combinatie, die springt op 60cm, dient binnen de vastgestelde tijd te rijden.
 • Het klassement van de teams, die geen barrage rijden, wordt bepaald door de som van de strafpunten van de drie combinaties en de tijd van de combinatie op 80cm en op 100cm wordt bij elkaar opgeteld.

De 8 beste teams zullen uitgenodigd worden om hun KBC-superfinale, samen met een professionele ruiter te rijden tijdens de Kerstjumping te Mechelen!

Inschrijven

Formulier via onderstaande link invullen en insturen voor maandag 2/05/2022. Contactpersoon; Kristel Derweduwen, k.derweduwen@lrv.be.

LRV-Wedstrijdreglement

!!! Opgelet: er wordt gereden volgens het LRV-wedstrijdreglement, waardoor wij wensen te benadrukken dat een safety cap en een bodyprotector bij de springwedstrijden verplicht is.

Wij wensen U alvast een succesvolle deelname.