Reeks: LRV in Corona-tijden – Deel IV - Interview met Technisch Directeur Arthur Tanghe

Arthur Tanghe

LRV is geen gewone sportfederatie. We zijn één grote, warme familie!

Arthur Tanghe

Technisch Directeur

Voorlopig is onze familie- en vriendenkring gespaard gebleven van een coronabesmetting. Hout vasthouden! Na bijna 8 weken krijgen vooral onze 2 kinderen het moeilijk om hun vriendjes en grootouders te moeten missen. Zeker als er in deze periode reeds enkele verjaardagsfeestjes zijn gecanceld. Deze worden zeker later nog ingehaald.” Opent Arthur Tanghe

Van thuis uit

Arthur: Ondanks de versoepelde regelgeving- zoals het feit dat we vier mensen in onze bubbel mogen toelatenv-kiezen we er bewust voor om nog even de afstand te bewaren. Skype- en whatsapp videocalls met de familie doen we regelmatig, iets waar heel het gezin van geniet. Zowel mijn vrouw als ikzelf werken fulltime van thuis uit. We proberen wel om één à twee dagen per week verlof in te plannen om ons meer met de kinderen te kunnen bezighouden. Daarnaast zitten we ook middenin verbouwingwerken dus er is wel altijd iets te doen. Vervelen hebben we ons in deze periode nog zeker niet gedaan! Aangezien er momenteel geen wedstrijden en (niet-digitale) vergadering doorgaan is het werkritme ook gewijzigd. Er wordt nu vooral gefocust op informatie verzamelen, bemiddelen en communiceren naar onze clubs, organisatoren en leden. Daarnaast is het ook wel het moment om meer bezig te zijn met enkele grotere projecten. Zo ligt de focus nu vooral op de vervanging van Equester en alle digitale toepassingen die hieraan gelinkt zijn. Een noodzakelijk kwaad maar eveneens een kans om LRV klaar te maken voor de toekomst!

Digitaal

Arthur: Digitaal vergaderen is iets waar ik voor Corona ook al een grote voorstander van was. Soms uren in de wagen zitten om elkaar te kunnen spreken is niet altijd nodig en werkt daarom niet altijd beter. Het is echter wel zo dat bepaalde topics beter ‘face to face’ kunnen besproken worden. We hebben o.a. met het Nationaal Bestuur bijna wekelijks contact via ‘Teams’ en ik merk dat alle Provinciale Besturen ook via toepassingen zoals ‘praatbox’ digitaal vergaderen. De eerste keer wanneer deze tools worden gebruikt is er even wat hulp nodig maar eens je hiermee vertrouwd bent dan loopt dit al bij al vlot. De technologie staat ook niet stil en corona zal ook hierin een rol spelen. Meer bedrijven zullen deze toepassingen sneller gaan ontwikkelen en verbeteren. Digitaal vergaderen, in tijden van corona, is niet altijd makkelijk. Zeker niet als er ondertussen nog 2 brullende kinderen door het huis lopen. Anderzijds zorgt dit vaak ook voor leuke en grappig momenten. Iedereen die nu van thuis uit werkt heeft ondertussen de kinderen van de collega’s al wel eens “Mama, ik heb honger!” of “Papa, ik moet pipi doen!” horen roepen. Of je komt na een vergadering de living binnen en je weet ineens waarom je beter de koekjeskast wat hoger had gehangen… (lacht).

Iets uit leren

Arthur: Corona is een ernstige zaak en het is zeker geen leuke periode in die zin dat we nog steeds niet goed weten wanneer het volledig gedaan zal zijn. Er zijn weinig perspectieven. Ook een tweede golf is zeker mogelijk, dit baart me misschien nog meer zorgen dan de huidige situatie. Anderzijds hoop ik ook dat we met z’n allen, als gezin maar ook als bedrijf of organisatie, hier bepaalde zaken uit halen en daar ook in het post-corona tijdperk op een juiste manier mee omgaan. Noodgedwongen, maar toch, werkt iedereen nu wel van thuis uit. Bedrijven worden gedwongen om hun personeel te vertrouwen en de nodige middelen hiervoor te voorzien. Ik ben ervan overtuigd dat ook wij als werkgever (LRV) moeten op zoek gaan naar alternatieven om gedeeltelijk thuiswerk te stimuleren. Het kan voor een grotere tevredenheid zorgen, meer vrijheid en meer creativiteit. Ook de impact op het milieu door de mindere co2-uitstoot, kijken we maar naar de vele ‘voor – na’ Facebook-foto’s die momenteel circuleren, is iets wat aantoont dat het ook anders kan. We ontdekken ook meer en meer de schoonheid van onze eigen tuin en streek. Er is sowieso meer me- en familytime. De rat-race wordt even onderbroken, laat ons hopen dat we niet al te snel terug vervallen in oude gewoontes.Uiteraard wordt dit alles nu wat extreem gesteld en dienen we ook de economische realiteit in acht te nemen. De waarheid zal, zoals meestal, wel ergens in het midden liggen.

Fingers crossed

Arthur: Het is vandaag 13 mei, de veiligheidsraad heeft juist samengezeten. Zoals iedere week hopen we op meer duidelijkheid en op ‘groen licht’ voor bepaalde activiteiten. Vandaag ligt de focus vooral op een toegeving in de opstart van kleinere sportevents waar de social distancing wél kan gegarandeerd worden. In ons geval zijn dit het type tussenwedstrijden. We koesteren ook de hoop dat de geplande ponykampen deze zomer kunnen doorgaan. Fingers crossed opdat dit zou kunnen vanaf juli.  Volgens wat er momenteel is gecommuniceerd zouden we vanaf begin augustus terug tornooien mogen en kunnen organiseren. Het ziet er dus naar uit dat we in september en oktober ook onze vertrouwde provinciale en nationale kampioenschappen kunnen rijden!

Meer dan een sportfederatie

Arthur: De voorbije weken is er, samen met alle provinciale voorzitters, hard gewerkt aan verschillende scenario’s en draaiboeken. We zijn klaar om terug op te starten. Ik wil hierbij in het bijzonder onze voorzitters bedanken. Zij hebben vele telefoontjes gepleegd, mailtjes gestuurd en enkele avonden opgeofferd om (digitaal) te vergaderen om zo klaar te zijn voor een snelle heropstart. Daarnaast is het nog maar eens gebleken dat LRV geen gewone sportfederatie is. We zijn één grote, warme familie. Het doet ons enorm plezier om te zien dat veel leden, verenigingen en organisaties klaar staan om, indien nodig, kleinere wedstrijden aan te bieden en in te springen waar nodig. Bedankt!! Hopelijk tot zeer binnenkort en vooral: hou jullie goed!