Reeks: LRV in Corona-tijden – Deel II - Interview met Voorzitter van de Nationale Pony commissie Johan Poismans

"Corona heeft een enorme impact voor onze LRV-werking"

De weg is lang en onzeker. Het pad oneffen. Ook voor al wie bij de LRV-werking betrokken is. Ruiters en amazones. Bestuursleden, medewerkers, … in deze reeks gaan we virtueel langs bij mensen die mee de LRV-kar trekken. Johan Poismans is voorzitter van de Nationale Ponycommissie.

Altijd betrokken, aanwezig en klaar om te helpen. Maar 2019 eindigde niet zoals Johan het zich had voorgesteld. Een hersenbloeding betekende balanceren op een heel dun draadje. Maar Johan had geluk … twee keer want onderzoek, daags na de Nationale Indoorkampioenschappen, leverde een nieuwe operatie op. In volle Corona-tijd. De operatie vond gelukkig plaats met één dag uitstel. Gelukkig geen twee! ‘Vijf voor twaalf’ was te optimistisch … ‘een paar seconden voor twaalf’ is veel meer passend.  Het helpt Johan om te relativeren.

johan

Impact

Johan: Maar wat we nu wereldwijd meemaken valt helaas niet te relativeren. Corona is een ramp voor de mensen en de families die er rechtstreeks mee te maken krijgen. Het is een drama voor ons sociaal leven en, het heeft een enorme impact voor onze LRV-werking. Net zoals dat voor alle sportfederaties/clubs het geval is. “ opent Johan.

Aanpassen

Johan: Het is aanpassen. Het is ons zelf heruitvinden. Het is vergaderen via de computer. Dat lukt maar het is niet hetzelfde. Ik mis het sociaal contact. Het babbeltje met de medewerkers in Oud-Heverlee. De interactie met de collega-bestuursleden.  Plannen is moeilijk. Zo goed als onmogelijk. Het is afwachten wat er van overheidswege wordt beslist. Er zijn momenten dat mijn telefoon bijna roodgloeiend staat. Organisatoren van LRV-wedstrijden, die terecht met heel veel vragen zitten. Ik kan er helaas op dit moment ook geen antwoord op geven. Hoe graag ik dat ook zou willen.

Puzzelwerk

Johan: Ik ben van nature uit een positief ingestelde mens en ik hoop dat we toch nog een aantal wedstrijden in de zomer kunnen organiseren. Gaan dat de tornooien zijn zoals we ze allemaal kennen? Nee daar moeten we realistisch in zijn, dat gaat niet lukken. Ik denk aan kleinere wedstrijden op beperkte schaal en oppervlakte met op zaterdag dressuur en op zondag het springen bijvoorbeeld. Op het eigen oefenterrein of op een locatie die geen geld kost. Een voorwaarde is ook dat daartegen horeca al toegelaten is. Je kan mensen niet vragen om te organiseren zonder dat ze iets kunnen verdienen.  Bovendien kan je in deze periode ook geen sponsors vragen. Voor de meeste zelfstandigen is het pompen of verzuipen. Ik hoop dat we vanuit deze wedstrijden toch een selectie kunnen maken naar de nationale tornooien toe. Ik hoop nog altijd dat we die wel kunnen laten plaatsvinden.  Dat zal praktisch heel veel denk- en puzzelwerk, allemaal ook afhankelijk wat er wordt beslist over de toegelaten aantallen op (massa)evenementen,  opleveren maar dan hebben we toch iets om naar uit te kijken.

Johan Poismans