LRV en Stephex Group tekenen voor driejarig partnership

Stephan Conter: “LRV is een essentiële schakel in het succes van Belgische paarden”

Op woensdag 19 januari 2022, werd in de prachtige kantoren van Stephex in Meise-Wolvertem, het sponsorcontract tussen enerzijds Stephex Group en de Landelijke Rijverenigingen vzw, ondertekend. Stephan Conter en Tom Kerkhofs waren al langer on speaking terms met LRV-voorzitter Georges Van Keerberghen en LRV-Directeur Maude De Smedt. Dat het uiteindelijk tot een overeenkomst voor de volgende drie jaar komt, stemt zowel LRV als de mensen van Stephex heel tevreden.  “LRV is een essentiële schakel in onze branche. Zonder die schakel zouden we onze business moeten industrialiseren en dat gaat simpelweg niet. Want paarden en ruiters opvoeden en opleiden, dat gaat over momenten, emoties, over omgaan met paarden. We zijn een van de grootste stallen van de wereld, maar dat is grotendeels dankzij  de Belgische fokkerij en de LRV-werking. Dankzij de mensen die er veertig, vijftig jaar geleden mee begonnen zijn.  Zonder hen zaten we hier vandaag niet! ” Opent Stephan.

Leren en ontdekken

Stephan: LRV is de start van onze sport. Waar amateurs, fokkers, (jonge) paarden starten en waar de nieuwe talenten worden gemaakt. Waar paarden en ruiters heel veel kunnen leren en ontdekken. Waar wij ook paarden ontdekken. Ik vond het heel belangrijk om LRV te ondersteunen, want zonder LRV verliezen we een schakel van onze industrie. Een essentiële schakel.  België zou niet hetzelfde sterke merk in de internationale paardenwereld zijn, zonder LRV. Daar ben ik heel hard van overtuigd. Het zijn de roots van ons succes. Ik ben LRV heel genegen en ik ben oprecht blij met dit partnership, in die mate zelfs dat we naar toekomstige organisaties van nationale LRV-tornooien kunnen nadenken om het hier op ons domein te laten plaatsvinden. Daar valt zeker over te praten.
 

stephan conter
Stephan Conter: "De nieuwe jumping Stephex zal trouwens op gras plaatsvinden.  Het is tijd dat we de mindset een beetje veranderen."

Georges: Ik heb als voorzitter van LRV ook een goed gevoel bij deze overeenkomst. Omdat het over veel meer dan alleen maar het financiële gaat. We kunnen elkaar aanvullen. Een organisatie als LRV zoekt uiteraard partners. Vanuit de Boerenbond-familie hebben we onze traditionele partners, maar we kijken uiteraard ook naar andere partners waarvoor onze werking interessant kan zijn. LRV richt zich niet zozeer op het professionele circuit, maar wat LRV typeert is de passie voor paarden. De emoties. We denken dat we met LRV een product hebben waar een zeker publiek voor is, die interesse hebben in producten zoals de Stephex-vrachtwagens en tweepaard-wagens. Dat is de reden dat we al een tijdje contact hadden met Tom en Stephan. In die zin, zijn we blij dat dat nu gelukt is.  Anderzijds denk ik ook dat de handelstal Stephex graag op de LRV-tornooien komt scouten naar jong talent. Als je ziet hoeveel toppaarden uit LRV komen, dan is dat ook een waardevol deel van het LRV-product.  

Voorbeeld

Stephan: Een groot stuk van onze aankoop wordt gedaan in de LRV-werking. We hebben constant onze scouts op de verschillende wedstrijden om de talenten -  ik spreek hier zowel van paarden als ruiters -  te ontdekken en op te volgen. Ik vind LRV een heel goed systeem om de paarden op te starten. Het is niet duur. Toegankelijk.  Dicht bij huis. LRV is een goed voorbeeld voor andere organisaties. Paarden moeten niet in een ‘internationale context’ opgeleid worden om tot echte toppaarden uit te groeien. Het is een goeie manier om deze sport te kunnen doen. 

Tom: Vandaar ook dat LRV zo interessant is om met ‘Stephex Horsetrucks’ officiële partner van LRV te zijn. LRV start met pony’s. Mensen beginnen met een kleine trailer. Dan volgt er vaak een tweepaards-trailer en dan volgt vaak een paardencamionette. Onze camionettes zijn handig. Mama kan er zo mee wegrijden. Het is makkelijker dan met een trailer rijden, je hoeft er geen speciaal rijbewijs voor te hebben. Dat is voor ons fijn als we onze camionettes op de verschillende wedstrijden zien terugkomen. Dat geeft ons ook visibiliteit.  En wie weet volgt er na de camionette een vrachtwagen … (glimlach).  LRV is nog altijd een grote organisatie met veel leden. Daar zijn ongetwijfeld mensen bij met interesse in onze producten.
 

georges VK
Georges Van Keerberghen: "Ik heb als voorzitter van LRV ook een goed gevoel bij deze overeenkomst. Omdat het over veel meer dan alleen maar het financiële gaat."

Gras

Georges: Wat ook typisch is voor LRV zijn de graspistes waarop het merendeel van de tornooien plaatsvinden. Wat je bij andere organisaties misschien minder hebt.

Stephan: Wij zijn echt voorstander van gras! Ook onze wedstrijden zullen op gras plaatsvinden. Ik ben er van overtuigd, dat er op grasbodems veel minder kwetsuren ontstaan. Ik ben trouwens niet alleen met die mening, mijn collega Jan Tops, heeft zijn hoofdpiste ook terug op gras gelegd. Ik denk dat we meer en meer terug naar gras zullen gaan. Dat heeft alles met fysica te maken. Als een massa van 600kg.  na een hoge sprong, tegen een hoge snelheid in de barrage,  in de landing komt en in de landing veel weerstand krijgt, wat op zand toch wel het geval is, dan is het risico op blessure op geopadbodems hoger, dan wanneer een paard op een goede grasbodem springt en een klein beetje kan meeschuiven, niet wegschuiven, in de landing.

Maude: Nochtans staan onze tornooien met graspistes onder druk. Er is de moeilijke wetgeving maar ook het idee dat rijden op geopadpistes beter zou zijn …

Stephan: We hebben allemaal van bodems gedroomd waarop we onze paarden horen galopperen, en horen afkloppen in de afzet. Ik ook. Dat geef ik gerust toe. Maar ik ben ondertussen tot het besef gekomen dat grasbodems eigenlijk gewoon beter zijn voor de paarden. Ik vraag mijn ruiters om zo veel mogelijk op gras te rijden. De nieuwe jumping Stephex zal trouwens op gras plaatsvinden.  Het is tijd dat we de mindset een beetje veranderen.  Als pistes groot genoeg zijn, kan je ook bij slecht weer het traject van het parcours regelmatig een beetje veranderen. De parcoursbouwers spelen hier een belangrijke rol in.

Visibiliteit

Maude: In elke LRV-provincie komen er Stephex-hindernissen en banners op de verschillende wedstrijden. In de pistes van de Ruiterschool zal onze nieuwe partner uiteraard heel zichtbaar zijn. Ook op de provinciale en nationale kampioenschappen van LRV trouwens, waarvoor Stephex Group, ook op financieel vlak ondersteuning zal bieden.  Uiteraard krijgen de Stephex-producten de nodige aandacht op onze website, sociale media en in onze magazines.  Dat zijn in de eerste plaats de vrachtwagens en camionettes maar ook de Stephex-hengsten lijken me voor onze fokkende leden, interessante materie.

Stephan: We beginnen nu de producten van Tobago en Halifax terug te zien in de sport en recent op de BWP-veiling. Dat bevestigt wat we van hen hadden verwacht. Dat het tophengsten zijn. Op het moment dat onze hengsten op pensioen in de sport gaan, gaan we die hengsten een serieuze push geven zodat we toch nog kunnen genieten van de nafok van die paarden. We willen dat ook teruggeven aan de Belgische fokkers. We zijn in België de laatste vijftig jaar enorm verbeterd in de kwaliteit van onze springpaarden. We zijn veruit (!) de beste in de hele wereld als het over springpaarden gaat. Dat start allemaal met LRV en BWP. Met mensen met passie voor paarden en fokkerij. Met wedstrijden voor jonge paarden en met tornooien en lokale wedstrijden. Dat maakt ons groot. Voor de volgende vijftien jaar is die positie verzekerd, maar we moeten ook verder kijken en daarom zeker zien dat we heel goede hengsten blijven houden. We moeten ervoor zorgen dat we met tophengsten blijven fokken. Laat de andere landen het ons niet afnemen.  Want we zijn uniek in de wereld.

Georges: Ik ben enorm blij om dat uit jouw mond te horen Stephan. Van harte welkom op de Nationale LRV-Indoorkampioenschappen, tijdens het eerste weekend van maart in de Ruiterschool in Oud-Heverlee. Hopelijk kan dat terug met publiek en in een typische LRV-sfeer.
 

Stephex


https://stephex.com

In het Vlaams-Brabantse gehucht Meuzegem wonen meer toppaarden dan inwoners. Van die laatste zijn er overigens amper 200. Op het inmense domein van Stephan Conter in Meuzegem krijgen topspringpaarden een luxueus onderkomen. Competitie, passie en excellentie zijn de kernwoorden van Stephex Stables. Het bedrijf Stephex Group is meteen één van de grote Europese producenten van paardenvrachtwagens en profileert zich daarnaast als paardensportmerk, handelaar in topsportpaarden, en organisator van twee vijfsterren-jumpings. Eén in Knokke in juni en één in Wolvertem eind augustus.

 

stx