Een passend zadel is cruciaal ... omdat het over welzijn van paarden gaat

maritsa quote

Het zadel mag de beweging van het paard op geen enkele manier belemmeren. Tegelijkertijd moet de ruiter comfortabel in balans kunnen zitten, waarbij de juiste ‘wrong’ en zitmaat van essentieel belang zijn. Als de ruiter niet goed kan zitten, wordt het voor het paard onmogelijk om perfect gebalanceerd te stappen, draven, galopperen ... springen ...

Maritsa Bertrand

Ruitersport Hippique

LRV-leden genieten van 10% korting op Ikonic-zadels via Ruitersport Hippique

LRV-leden en/of pony-ouders kunnen in 2024 van 10% korting genieten op Ikonic-zadels dankzij Maritsa Bertrand, die als oud-lid van LRV Hippique Puurs een bijzondere band heeft met LRV. Wie via de Eqify-app zijn of haar lidmaatschap van LRV kan aantonen heeft recht op de korting. Pony-ouders die via de Eqify-app hun verwantschap met de LRV-ponyruiter(s) kunnen aantonen komen ook in aanmerking voor de korting. Voor meer info kan u terecht bij : www.ruitersport-hippique.be

Een passend zadel is cruciaal ... omdat het over welzijn van paarden gaat

Zadelpasser Maritsa Bertrand van Ruitersport Hippique: “Een goed passend zadel kan verbluffende resultaten opleveren, maar alleen als alle andere factoren ook optimaal zijn” 

Een juist en passend zadel. Zowel voor paard als voor ruiter/amazone. Met die missie en met in haar bestelwagen enkele tientallen zadels in alle maten, doorkruist Maritsa Bertrand het hele land. Want alle paard en alle pony’s verdienen een passend zadel. Details maken het verschil in de sport. Een perfect passend zadel is geen detail. Het is essentieel om het beste uit uw paard/pony en uzelf te halen. U loopt toch ook geen marathon op te kleine sportschoenen, u skiet niet van een berg met veel te lange ski’s en u rijdt de Mont-Ventoux niet op met een te kleine fiets. Logisch en evident ... maar misschien nog niet genoeg doorgedrongen bij ruiters en amazones. . 

Hippique

Maritsa: Op vijfjarige leeftijd ontstond mijn liefde voor paarden tijdens ritjes op Shetlandpony's bij manege de Mustang in Duffel. Op mijn achtste werd ik lid van LRV. Bij de ponyclub van LRV Hippique in Puurs, waar ik met mijn C-pony Eliot wedstrijden reed tot en met de klasse Midden. Het was een fantastische periode waar ik nog steeds met een glimlach aan terugdenk. Toen ik een eigen zaak startte, moest ik dan ook niet lang nadenken over een geschikte naam. Ruitersport Hippique dus ... (glimlach) De diversiteit van mijn klanten, variërend van beginners tot Grand Prix-ruiters, de paarden en pony’s en de voortdurende innovatie die op het vlak van zadels en dierenwelzijn plaatsvindt, maakt mijn werk buitengewoon boeiend. Ik ben echt blij dat ik destijds de stap gezet heb naar het werk dat ik nu elke dag mag doen. 

Eliot als inspiratiebron

Maritsa: Mijn pony Eliot, had ook een aantal ‘zadelpas-issues’ en dat heeft me aan het denken gezet en heeft ertoe geleid dat ik me in die materie gaan verdiepen ben. Ik heb een aantal professionele opleidingen gevolgd in binnen- en buitenland,  clinics bezocht, waaronder enkele van Carsten Engelke in het Prestige Testcenter.  Prestige streeft als merk voortdurend naar verbeteringen voor het welzijn van de paarden. Ze doen dat samen met universiteiten, gerenommeerde dierenartsen en ruiters/amazones op het hoogste niveau. 

 

Ikonic 1
LRV-leden en/of pony-ouders kunnen in 2024 van 10% korting genieten op Ikonic-zadels dankzij Maritsa Bertrand van Ruitersport Hippique

 

Cruciaal 

Maritsa: Een goed en passend zadel is cruciaal voor het algemene welzijn van het paard. Een paard kan zeer ernstige rugproblemen krijgen door een slecht passend zadel. De volledige combinatie moet zorgvuldig worden beoordeeld. Het zadel mag de beweging van het paard op geen enkele manier belemmeren. Tegelijkertijd moet de ruiter comfortabel in balans kunnen zitten, waarbij de juiste ‘wrong’ en zitmaat van essentieel belang zijn. Als de ruiter niet goed kan zitten, wordt het voor het paard onmogelijk om perfect gebalanceerd te stappen, draven, galopperen ... springen ...

Zonder belemmeringen

Maritsa: Een zadel past wanneer het paard vrij kan bewegen zonder belemmeringen. Dat begint al met de juiste boomvorm (V, U of een tussenliggende vorm). Om dit te verduidelijken, kunnen we bijvoorbeeld kijken naar volbloeden die vaak een V-vormige rug hebben. Als je bovenop de rug kijkt zie je een omgekeerde V. Aan de andere kant zijn er rondere modellen, zoals de meeste PRE's en haflingers, waarbij de ruggengraat min of meer op hetzelfde niveau ligt als de rest, vormgegeven als een omgekeerde U. Het is essentieel dat een zadel geen overmatige druk uitoefent, omdat dit het voor het paard moeilijk maakt om de rugspieren goed te gebruiken. Daarnaast mag een zadel niet te lang zijn of te laag liggen. De standaard richtlijn is om nooit voorbij de 18e rib te gaan, ter bescherming van de vitale organen, en er moet altijd minimaal drie vingers ruimte zijn tussen het zadel en de schoft wanneer de ruiter erop zit.

Maatwerk

Maritsa: In 95 procent van de gevallen, vind ik altijd wel een oplossing. Als er echter maatwerk nodig is vanwege een complexere anatomie, brengt dit natuurlijk extra kosten met zich mee. Met heb ik een zeer aanpasbaar zadel dat geschikt is voor veel paarden en bovendien uitblinkt in prijs-kwaliteitverhouding. Een springzadel begint bijvoorbeeld al vanaf 1800 EUR. Bij Prestige is er meer ruimte voor maatwerk, waarbij de kosten kunnen oplopen tot boven de 6.000 EUR. In dit geval profiteer je wel van de nieuwste AS-X technologie, die recentelijk de prijs voor beste innovatie heeft gewonnen op de Spoga vakbeurs. 

 

ikonic

Analyse 

Maritsa: Een passessie begint met een grondige analyse van de bouw en bespiering van het paard in stand. Het paard wordt zorgvuldig opgemeten en afgetekend om de optimale plek voor het zadel aan te geven. Uit een uitgebreide selectie van modellen wordt een keuze gemaakt die perfect past bij het specifieke paard. Vervolgens worden de beste modellen uitvoerig getest met de ruiter of amazone om de ideale combinatie te vinden.

Ideale (paarden)wereld

Maritsa: In de ideale paardenwereld vallen alle puzzelstukjes op hun plek, waarbij een passend zadel een essentieel onderdeel vormt. Training, juiste voeding, een bekwame hoefsmid, dierenarts en osteopaat zijn eveneens van groot belang en mogen niet onderschat worden. Een goed passend zadel kan verbluffende resultaten opleveren, maar alleen als alle andere factoren ook optimaal zijn. Het is inspirerend om te zien hoe mensen zich steeds meer bewust worden van deze puzzel. In het verleden ontbrak het vaak aan kennis en bestaande zadels werden zonder veel aandacht voor de individuele anatomie van het paard gebruikt. Gelukkig behoort dit grotendeels tot het verleden. Hoewel we nog niet helemaal zijn waar we willen zijn, zijn we absoluut op de goede weg. Mijn bijdrage bestaat uit het informeren van trainers en, indien nodig, doorverwijzen naar een osteopaat om de puzzel compleet te maken.

Meer info en contact: www.ruitersport-hippique.be/  

Ruitersport Hippique

Maritsa Bertrand
0484 86 21 14
2890 Puurs-Sint-Amands
België

info@ruitersport-hippique.be