Antwerpse fokkers - Mis de Breederscup niet!

Wist u dat er in het bestaan van de Breeders Cup al meer dan 115 (!) merriestammen deelnamen aan deze bijzondere wedstrijd? De Breeders Cup wordt traditioneel georganiseerd op de vrijdagavond van het provinciaal indoorweekend van LRV Antwerpen. Bedenker Laurent Spits haalde destijds de mosterd bij de Darco Cup waarbij er ook teams van drie nakomelingen van dezelfde hengst een parcours op een hoogte van 1M, 1.10m en 1.20m. springen. Bij de Breeders Cup gaat het om nakomelingen van dezelfde merrie en/of merriestam.

Op vrijdagavond 24 februari 2023 vindt de 26e editie van de Breeders Cup plaats,  in een organisatie van VZW Moervelden in de Bistweg te Ranst.

Op de foto bij dit artikel fokker Eric Timmermans met dochter Ester en schoonzoon Raf Willemse van LRV Weelde Ravels, die vorig jaar met nakomelingen van de Winny-stam de Breeders Cup wonnen.  Zij komen in het volgende nummer van Equitime ruimschoots aan bod in een reportage.


Wie kan er deelnemen ?

Elke Antwerpse fokker die een merriestam heeft die aan de norm voldoet.

Een equipe kan samengesteld zijn uit 3 paarden van :

  • eenzelfde merrie (tot de derde graad)
  • een merrie met 2 producten (tot de derde graad).

Enkele voorbeelden: merrie met 2 kleinkinderen, merrie met 2 kinderen, merrie met dochter en kleinkind, een nakomeling en 2 kleinkinderen van een merrie, 3 nakomelingen uit dezelfde merrie, merrie met 2 achterkleinkinderen…

Wedstrijd

3 barema A-wedstrijden met 3 verschillende hoogtes :

  • 1m met 1 dubbelsprong
  • 1.10m met 2 dubbelsprongen
  • 1.20m met 1 dubbel en (eventueel) 1 driedubbelsprong

De fokker bepaalt welk paard van de equipe in welke proef rijdt.

  • Klik hier voor info en om in te schrijven
    Luc de Brabandere (Sint-Katelijne-Waver)  was er al het vaakst bij. Ook de Pykette stam van Frans Bruynen (Wortel) die minstens één editie met twee stammen heeft deelgenomen en zelf ook een keer gewonnen heeft is een blijver en een vaste klant. Gerd Wauters (Mersplas) nam met de Eternity van de Herkkant minstens één keer met twee stammen deel  en won ook al een editie.  En dan is er natuurlijk de Celica-stam van Leo Van Laer uit Kasterlee die zelf drie (!)  keer heeft gewonnen. En ook  nog een editie met een dochter uit Celica. Ook de de Hendi-stam van Jef Adriaensen (Rijkevorsel) mag zich ondertussen al bij de veel-winnaars rekenen. Deze stam won al die driemaal.