piste

Zes stappen op weg naar de perfecte piste

aanleg piste

Zes stappen op weg naar de perfecte piste

Je wilt graag een eigen piste en liefst de piste van je dromen… maar natuurlijk ook binnen je budget. Onmogelijk? Zeker niet, er zijn veel proactieve stappen die je kan nemen die je op lange termijn geld zullen besparen. Een weldoordacht plan is de eerste stap voor een geslaagd project.

Bezoek pistes in jouw buurt waar je al op gereden hebt of die je van op een afstand hebt bewonderd. Wat vind je er goed aan? Hoe zijn deze opgebouwd? Zijn het privé pistes of worden ze veel gebruikt in een manege of voor wedstrijden? Probeer zelf in verschillende soorten pistes te gaan rijden om een gevoel te krijgen en praat ook met de eigenaars, zijn ze tevreden, wat zouden ze anders doen als ze het opnieuw deden,…

Ten tweede raden we aan om samen te werken met een bedrijf dat gespecialiseerd is en de nodige ervaring heeft in het leggen van paardenpiste. Het is de kunst om een piste te maken die aangepast is aan de behoefte van ruiter en paard. De investering die je doet door te werken met een professional zal zichzelf terugbetalen wanneer je een goed aangelegde piste hebt die jaren meegaat, onderhoudsvriendelijk, perfect gedraineerd, het hele jaar berijdbaar en veilig voor je paard is.

1 Locatie

Als je piste onderdeel is van een groter project, bekijk dan de volledige lay-out goed op voorhand.

Hoewel hagen en bomen een mooie afsluiting kunnen vormen of een barrière tegen de wind, moet je er wel rekening mee houden dat je te maken krijgt met vervuiling van je piste door de bladeren en mogelijke schade door wortelvorming van grote volwassen bomen.

Bekijk ook goed de soort ondergrond waar de piste moet komen. Een piste kan in principe op bijna elke ondergrond geplaatst worden. Maar hou er rekening mee dat een bodem met veel stenen of onstabiele plekken bijvoorbeeld door leemgrond meer kosten met zich kunnen meebrengen. Heb je dus een alternatieve plaats, neem dat dan in overweging.

Nog een belangrijk aspect is de toegang tot de site voor opleggers. De kosten zullen hoger zijn als er met kleinere vrachtwagens moet worden aangevoerd of als de materialen verplaatst moeten worden tot aan de bouwplaats.

Maak je niet te veel zorgen over de grondwerken. Mensen zijn vaak bezorgd als ze een ongelijk terrein hebben dat het erg duur zal zijn, maar meestal zijn grondwerken niet het duurste aspect.

2 Grootte

Een vaak voorkomende maat voor een standaard piste voor privé gebruik is 20 x 40, dressuurliefhebbers zullen eerder voor een 20 x 60 opteren. Voor springruiters is vaak wat extra breedte aan te raden.

Zelfs 60 x 25 maakt een verschil in hoe je de sprongen kan plaatsen. Als je kan ga dan voor de extra meters.Voor professioneel gebruik gaan we vaak naar een maat van 35m x 70m of groter.

Geef zelf ook duidelijk aan waar je de piste voor wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld veel longeren, dan is het misschien aan te raden om een aparte longeerpiste aan te leggen. Zo voorkom je dat je piste beschadigd wordt door de repetitieve activiteit op eenzelfde plaats. Een longeerpiste wordt overigens anders opgebouwd dan bv. een springpiste en biedt je meer controle over je paard tijdens het longeren.

Je zou de piste zelf dan bijvoorbeeld iets kleiner kunnen maken om zo budget over te houden voor een longeerpiste.

3 Onderlaag en drainage

De onderbouw  is ontegensprekelijk van groot belang, als de basis niet goed is zal de toplaag ook nooit goed zijn. Hoewel het misschien moeilijk is om je geld te besteden aan het stuk van de piste dat niemand ooit zal zien, is de opbouw  echt cruciaal voor een goede piste!

Elk bedrijf heeft zijn eigen visie op de structuur van de drainagelaag. Een paardenpiste draineert anders dan bijvoorbeeld een gazon of sportveld, laat je op dit gebied dus zeker door een expert in paardenbodems begeleiden.

 

aanleg piste

 

4 Toplaag

Er is een waaier aan mogelijkheden voor de toplaag en minstens evenveel meningen over wat nu het beste is, hierdoor kan het kiezen van een toplaag soms lastig zijn. Wij maken onze toplaag op maat, naar de behoefte van de klant. De toplaag lijkt voor velen het aller belangrijkste maar het blijft afhankelijk van het geheel, bespaar dus zeker niet op de volledige opbouw zodat je de duurste toplaag kan leggen, dat werkt niet.

Het is gemakkelijk om verleid te worden door lage prijzen per m². Vraag jezelf dan eerst af, wat is er niet inbegrepen in de offerte? Hoe gebeurt de opbouw van de piste? Hoe is de kwaliteit? Minder kwaliteit resulteert mogelijk in heel veel onderhoud of zelfs in dierenartskosten door blessures die je paarden kunnen oplopen.

De allerbeste bodem heeft een uniforme stabiliteit, zorgt voor een goede veerkracht en schokdemping zodat uw paard vol vertrouwen kan bewegen. Het paard kan zich concentreren op uw hulpen en hoeft zich geen zorgen te maken over uitglijden of struikelen. Eigenlijk geeft een goede bodem je paard het vertrouwen om te presteren op zijn hoogste niveau.

Voor de meeste pistes gaat de eerste keuze naar een gedraineerde  zandbodem al dan niet in combinatie met vezels. Het soort zand dat gebruikt wordt is van het grootste belang.

Vaak worden vezels toegevoegd om de toplaag te verbeteren maar dit werkt niet altijd. Het is van uitermate belang om het juiste zand te kiezen en dan eventueel vezels toe te voegen afhankelijk van het gekozen zand. Daarom hebben wij onze Equipad ontwikkeld, de perfecte mix van zand en vezels die we naar elk individueel gebruik kunnen finetunen. Uiteraard hebben we ook pistes waar geen vezel aan te pas komt zoals onze Equi flow arenas. Door heel specifiek zand te kiezen is het mogelijk om een kwalitatieve toplaag aan te bieden die geen vezels bevat. Vaak wordt voor een eb en vloed systeem gekozen omdat dit een zeer gebruiksvriendelijke piste is die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is.Dan zijn er ook nog wax pistes. Wax zorgt ervoor dat de bodem zich gedraagt alsof hij nat is en minimaliseert stof. Bovendien stoot het ook water af waardoor de kans op bevriezen kleiner wordt. Een van de voordelen is dat hij niet beregend moet worden. Een nadeel kan zijn dat de wax een beetje kleverig aanvoelt.

De perfecte bodem onder alle omstandigheden? Die bestaat niet, een juist onderhoud is altijd noodzakelijk.

 

5 Beregening

Een goede beregening is noodzakelijk om uw piste in topconditie te houden. Door een goede gelijkmatige beregening krijgt u een gelijke stabiliteit over de hele piste.De hoeveelheid water beïnvloed hoe vast of hoe los uw piste is. Er zijn verschillende opties qua beregening, zo kan je met een sproeisysteem langs boven beregenen zoals bij een Equipad piste het geval is. Een andere optie zoals bij een eb&vloed piste, gebeurd de beregening langs onder.

Deze laatste heeft als voordeel dat je via een automatisch systeem altijd eenzelfde waterniveau kan bekomen en je geen verlies van water hebt enkel door verdamping. Bij een sproeisysteem langs boven is het belangrijk dat dit goed ingesteld is en zo gelijk mogelijk de piste gaat beregenen, anders heb je nog kans op losse plekken of plassen bij overlapping.

Voor de binnenpiste hebben wij een systeem ontwikkelt dat in de nok van de rijhal wordt geïnstalleerd, de Rain Rail. Dit systeem creëert een regengordijn over de gehele piste zodat de piste overal gelijk beregend wordt. Dit vertaalt zich dan weer in een gelijke stabiliteit over de hele piste op voorwaarde dat de onderbodem en toplaag  geschikt zijn.

6 De kosten

Natuurlijk hangt het van meerdere factoren af hoeveel een piste uiteindelijk zal kosten. Toch raad ik aan om niet voor half werk te gaan, veel goedkopere oplossingen zullen de levensduur van je piste verkorten of zorgen achteraf voor extra kosten om mogelijke problemen weer te verhelpen. Heb je een beperkt budget, dan zijn er andere manieren om te besparen.

Wil je een grote piste maar past dit momenteel niet in je budget, denk er dan over na om eerst een kleinere piste te leggen en plaats te voorzien om deze later uit te breiden. Heb je al een bestaande piste dan kan je er voor kiezen om je huidige zand te laten analyseren en de mogelijkheden te bekijken of deze verbeterd kan worden.

Conclusie: Laat u begeleiden door een professional in uw zoektocht naar een juiste bodem en bespaar uzelf en uw paard zo een hoop zorgen. Mocht u nog meer vragen hebben of info nodig hebben aarzel dan niet om een kijkje te nemen op onze website  www.bmservice.be of klik hier om ons te contacteren.