Nieuwsoverzicht

Nationaal

Paard op de baan ... Kalm aan ... Part II

24 april 2019

Op 4 juli 2011 werd onder leiding van voormalig minister-president Kris Peeters het startschot  egeven voor een nieuwe verkeersveiligheidscampagne genaamd ‘Paard op de baan? Kalm aan!’. De campagne werd niet alleen verspreid via de hippische media, maar ook door het VRT-journaal en verschillende radiostations. Ondertussen zijn we 8 jaar verder en is de campagne, die nog steeds gekend is onder vele ruiters, aan een make-over toe. In de Strohoeve in Wortegem-Petegem, beter bekend als de uitvalsbasis van Willy Naessens, ontving paarden.vlaanderen op dinsdag 23 april, de pers om bij monde van voorzitter, professor Frank Gasthuys de hernieuwde campagne toe te lichten.
 
Frank Gasthuys: “Uit de cijfers van het VIAS instituut en een onderzoek naar pijnpunten in de paardensector blijkt dat een opfrissing van de campagne hoognodig is. In 2017 noteerde de Federale Politie 39 letselongevallen met ruiters. Dit cijfer lijkt op het eerste zicht niet spectaculair hoog, maar volgens de Federale Politie wordt een ruiter die van zijn paard valt niet aanzien als verkeersongeval. Daarnaast spreekt men hier ook enkel van ongevallen met letsels. 97% van de respondenten van een enquête die paarden.vlaanderen recent lanceerde, vindt dat er meer moet gesensibiliseerd worden rond verkeersveiligheid voor ruiters en menners, daarnaast vindt ruim 85% dat weggebruikers, met inbegrip van ruiters en menners, niet voldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels.Tot slot merken we dat er op sociale media bijna dagelijks verhalen de ronde doen van bestuurders die geen rekening houden met paard en ruiter op de openbare weg. En ongevallen waarbij paarden betrokken Met de start van de lente en het nieuwe wandelseizoen is het dus voor PaardenPunt Vlaanderen het  ideale moment om nieuw leven te blazen in de verkeersveiligheidscampagne. Daarnaast is het belangrijk ruiters te sensibiliseren over de “do’s and dont’s” in zowel de piste als op de rijbaan. Om het geheugen van de ruiters nog wat op te frissen, heeft ook de campagne ‘Hou jezelf in toom’ een kleine opfrissing gekregen. Iedere manege en pensionstal zal een poster met gedragswijzer ontvangen.

Rol voor Willy Naessens en Marie-Jeanne

In september werd er, in samenwerking met HippoTV, een promotievideo gemaakt met dhr. Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeanne. Samen met drukkerij Printhut zijn er fluohesjes ontworpen met  de slogan ‘Paard op de baan? Kalm aan!’   Nieuwe bumperstickers, posters en spandoeken werden ontworpen. In het begin van de zomer zal een brochure worden gedrukt met de verkeersregels voor zowel bestuurders als voor ruiters.

Bekijk de video

Auteur: Kris Van Steen
Bron: LRV en paarden.vlaanderen
Copyright foto: Kris Van Steen
Deel dit bericht: