Nieuwsoverzicht

Nationaal

EK voor Landelijke Ruiters in Tongeren … nog 45 dagen

12 juni 2017

ruiters-shortlist-kleinAfgelopen zaterdag was de Berghoeve met zicht op de Tongerse Galgenberg, het decor van een Pers-/ontmoetingsmoment naar aanleiding van het EK voor Landelijke Ruiters dat binnen 45 dagen van start gaat. Pers, hoofdsponsors en medewerkers/bestuursleden maakten er oa. kennis met elkaar. Maar ook met de organisatie, de stad Tongeren en de befaamde Galgenberg als locatie voor het nakende EK. De ruiters/amazones en de begeleidingsgroep, spraken hun ambities uit en gaven uitleg bij het laatste stuk van het traject richting Tongeren 2017.

Alles begint met een droom …


Ondertussen dromen de Belgische ruiters, supporters en begeleidingsgroep ongetwijfeld van sterke team- en individuele prestaties straks van 27 t.e.m. 30 juli 2017. Maar aan de grondslag van dit derde EK op Belgische bodem lag een andere droom. Die van Chrétien Hansen. Voorzitter van LRV Riksingen, lid van provinciaal bestuur van LRV Limburg en al jarenlang supporter van de Belgische equipes op EK’s. Chretien Hansen: ”De organisatie van het EK voor Landelijke Ruiters is een droom, die werkelijkheid wordt! Ik heb de laatste twintig jaar geen enkel EK gemist als supporter. Ik ben zelf ooit in de running geweest als kandidaat-ruiter voor een EK-selectie. Het EK en eventing hebben een heel speciale plaats in mijn hart. Ik besef dat er heel veel werk op ons afkomt. Maar dankzij de steun en de expertise van LRV nationaal en LRV Limburg, de ervaring en het netwerk van ‘Eventing Tongeren’, de steun van de stad Tongeren en het enthousiasme van AVEVE, KBC en SBB, samen met enkele honderden vrijwilligers gaan we er een erezaak van maken om samen (!) met LRV en ‘Eventing Tongeren’, van het EK 2017, een onvergetelijk evenement te maken.”


persconferentie1-klein editedNaar maximum 12 combinaties

Op de shortlist staan op dit moment nog 19 combinaties. Die shortlist wordt begin juli nog herleid naar maximaal 12 combinaties. “Als organiserend land kunnen we in principe twee teams afvaardigen. Maar we gaan dat enkel doen als we twaalf combinaties kunnen selecteren die een rol van betekenis kunnen spelen op het EK. Het zal een zware cross worden op een reëel CIC2*-niveau. Daar zorgt de Galgenberg, waar het nergens echt vlak is, sowieso voor. Bovendien hebben de parcoursbouwers enkele stevige hindernissen in het parcours opgenomen. De paarden zullen in topvorm moeten zijn. De combinaties hebben een heel begeleidingstraject afgelegd. We zijn met een veertigtal kandidaten gestart, anderhalf jaar geleden. Ze zijn dressuurmatig door Nick Van Laer begeleid en voor het springen door Raf Kooremans. Vooral deze twee onderdelen hebben aan belang gewonnen in de huidige internationale eventingwedstrijden en op dat vlak hebben een aantal combinaties stappen vooruit gezet.” Aldus chef d’equipe Herman Arnauts die zelf twee keer het EK voor landelijke Ruiters kon winnen. In 1983 en 1985 was dat.

persconferentie2-kleinSterke concurrentie

Alhoewel België sinds het EK in Minderhout van 2003 niet meer buiten de teammedailles is geweest, wordt het niet evident om dat ook in Tongeren te realiseren. Er is de sterke concurrentie van landen als Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië en er is de druk van een EK in eigen land die ongetwijfeld gaat meespelen. LRV-directeur Inge Vandael heeft ondertussen al bevestiging van zeven deelnemende landen (België, Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittanië, Duitsland, Zwitserland en Italië) in de teamcompetitie. Inge Vandael: “Ik ben nog in onderhandeling met een viertal andere landen. Mochten die er nog bijkomen dan breekt Tongeren een record in de geschiedenis van het EK voor Landelijke Ruiters!”

5 dagen feest

Het EK voor Landelijke ruiters wordt een sportief hoogtepunt, maar een EK staat ook voor vijf dagen feest. Op woensdagavond is er BBQ voor de deelnemende equipes. Op donderdag is er feestavond met voorstelling van de teams. Op vrijdag komt de Pat Krimson Tour 2017 & 2Fabiola naar de feesttent in Tongeren. Op zaterdag- en zondagavond kan er na de cross en de jumping verbroederd worden op de fuiven in de feesttent.


Tickets voor het EK zijn online verkrijgbaar

https://www.ticketshark.be/store/ekeventing
• Dagticket – 7 Euro (10 Euro aan de kassa)
• Weekticket – 12 euro (15 Euro van de kassa)
• Weekticket + camping – 40 Euro (50 euro aan de kassa)
inbegrepen: campingplaats, elektriciteit, sanitair, toegang tot wedstrijd
Kinderen t.e.m. 16 jaar gratis

Deel dit bericht: