Nieuwsoverzicht

Nationaal

32 stammen in Breeders Cup - winst voor merriestam Balitie van het Eelshof

02 maart 2015

Brecht - De Breeders Cup ging opnieuw verder op het elan van de voorbije jaren: met 32 ingeschreven merriestammen blijkt deze formule met de link tussen fokkerij en sport zeer gesmaakt. Opmerkelijk was dat er dit jaar in vergelijking met vorige editie 18 nieuwe stammen ingeschreven waren.   In het basisparcours bleven 7 merriestammen volledig foutloos. Editie 2015 werd een succesjaar voor de fokkerij van Jan Mertens. De fokker uit Baarle Hertog die in alle manches al heeft deelgenomen wist vorig jaar een derde plaats te realiseren met zijn Ulanka-stam. En ook dit jaar haalde hij met deze stam het brons: deze Aberqueri-merrie werd destijds door Jan aagenkocht bij Leon Boodts in Steendorp, en ondertussen heeft zij reeds 13 veulens gegeven. In de wedstrijd waren het 3 merrieveulens uit 3 verschillende dochters die de dienst uitmaakten.

De tweede plaats was voor de Impala-stam van Vic Hermans. Uit deze Wendekreis-merrie die nog van Jos Versmissen uit Geel ten Aard komt,  werden reeds 11 veulens geboren en ook hier waren het 3 kleinkinderen uit 3 verschillende dochters die in de wedstrijd uitkwamen. Deze merrie werd trouwens ook al eens eindlaureaat in 2001.

Maar de overwinning dit jaar ging naar de merriestam Balitie van het Eelshof van fokker Jan Mertens. De nakomelingen van de Lys de Darmen-afstammeling, die nog uit de merrie Qualitie van de Kempenhoeve (Remondo X Ramiro) van Marc Dries komt,  bleven ook in de barrage foutloos en realiseerden de kortste tijd. Het waren twee Cicero-afstammelingen onder Thomas Mertens  en een Chopin van het Moleneind onder Janne Paridaens die deze resultaten in de wedstrijd wisten neer te zetten met dochters uit 3 opeenvolgende jaren uit deze vosse merrie.  

Een pittig detail: de fokkerij van Jan Mertens zou op 1 en 2 geeindigd zijn, ware  het niet dat zij in de Ulanka-stam 1 strafpunt tijdsoverschrijding meenamen uit het basisparcours.

Verder plaatsten ook Haskia (François Buts), Abendfee (Staf en Stephanie Hooybergs) en de Pykette-stam (Frans Bruynen) zich voor de barrage.

Deel dit bericht: