Nieuwsoverzicht

Nationaal

Update Rhino - 17.02.2015 : Waakzaamheid geboden

16 februari 2015

Naar aanleiding van de nieuwsberichten omtrent rhinopneumonie in ons land, willen wij u als sportfederatie graag op de hoogte houden. Wij kregen inderdaad zonet spijtig genoeg de bevestiging dat het onderzoek betreffende rhinopneumonie in de stal te Alken positief is bevonden. Dankzij het Equi Focus Point Belgium (EFPB), een centraal meldpunt waaraan dierenartsen informatie doorgeven indien er zich bepaalde besmettelijke ziekten voordoen, worden wij namelijk steeds op de hoogte gehouden en zullen wij u eveneens informeren. Ook betreffende eventuele maatregelen in het kader van de indoorwedstrijden van de komende dagen en weken, zullen wij u via onze website steeds op de hoogte houden.

Belangrijk echter is te weten dat er eerst en vooral geen reden is tot paniek, aangezien er jaarlijks uitbraken zijn van rhino, maar wel tot een verhoogde waakzaamheid. Men is zich bewust van de rondgaande infectie en de betrokken locaties werden in quarantaine (in- en uitgaande contacten vermijden) geplaatst, waardoor er dus geen besmettingsgevaar is.

Rhino wordt bijna uitsluitend via nauw en direct contact verspreid. Via de lucht kan het zich slechts over enkele meters verspreiden. Daarom worden bedrijven met zieke dieren gedurende minstens een drietal weken geblokkeerd om contact met andere paarden te vermijden. Bedrijven in de buurt lopen weinig risico, zolang er geen nauw contact met het aangetaste bedrijf is of recent geweest is.

Wel adviseren we eigenaars om waakzaam te blijven, zeker indien milde griepachtige symptomen (koorts en neusvloei gedurende enkele dagen) zouden vastgesteld worden na contact met andere paarden in de laatste weken. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Drachtige merries lopen het risico om te gaan aborteren na een infectie en in minder frequente mate kunnen paarden de gevreesde verlammingsverschijnselen gaan vertonen.

Wij adviseren ook om de vaccinatiestatus van uw paarden te controleren en eventueel up-to-date te brengen. Het is echter mogelijk om het aantal en de uitgebreidheid van die uitbraken te verminderen door vaccinatie. Door de paarden regelmatig te vaccineren, behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Daardoor zullen ze enerzijds minder andere paarden besmetten en zijn ze zelf beter beschermd tegen infectie uitgaande van andere paarden. De sleutelwoorden hierbij zijn “regelmatig vaccineren”. Als we enkel gaan vaccineren als er een uitbraak is, zijn we te laat.

Indien u een geval van Rhino denkt te herkennen, dient u wel onmiddellijk uw dierenarts te verwittigen en, in afwachting van een diagnose, ervoor te zorgen dat de betrokken paarden niet met andere paarden in contact komen. Ook indien bijvoorbeeld speeksel, haar of neusvloei via een persoon, kleding, materiaal,.. van het ene op het andere paard terecht komt, geldt dit als direct contact. Hoewel het virus niet zo resistent is, zouden andere paarden op deze manier besmet kunnen worden. Als u een verdacht of ziek paard heeft aangeraakt, kan u best uw kleding wisselen en douchen voor u naar een ander paard gaat.

Bron bericht: Vlaams Paardenloket, Prof. Dr. Piet Deprez & Dr. Annick Gryspeerdt (EFPB)
Voor meer informatie omtrent rhinopneumonie: Vlaams Paardenloket

Deel dit bericht: