Nieuwsoverzicht

Nationaal

Wandeldag Meerdaalwoud - Heverleebos en Dijlevallei

01 april 2013

Op Paasmaandag (1 april l2013) organiseerde het Agentschap voor Natuur en Bos - in samenwerking met LRV, Toerisme Vlaams-Brabant, VLP, Ruitervereniging Meerdaalhof, de gemeente Oud-Heverlee, politie Dijleland en het Vlaams Paardenloket - een wandeling voor ruiters.

Het ANB is aardig op weg om Meerdaalwoud, Heverleebos en Dijlevallei aaneen te smeden tot één van de mooiste bos- en natuurgebieden van Vlaanderen.   Vandaag gaat het reeds over meer dan 3.000 ha schitterende landschappen, zeldzame en kwetsbare natuur, duizenden kubieke meters prachtige zaagstammen, gezellige picknickplaatsen met bbq, speelzones, losloopzones voor honden en meer dan 60 km onverharde paden opengesteld voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners. Om veiligheids- en praktische redenen werd de wandeling op 1 april niet opengesteld voor menners. Uiteraard zijn menners meer dan welkom in het bos op alle andere dagen.

Op Paasmaandag stelden de boswachters van ANB hun mooiste ruiterroutes en belangrijkste vernieuwingen in het Heverleebos en Meerdaalwoud voor. LRV en VLP zorgden voor de vertrekplaatsen en de veiligheid onderweg.   Ze nodigden al hun leden uit voor deze unieke dag.

Speciaal voor die dag werd een route van ca. 23 km bewegwijzerd, er was ook een verkorte route van 16 km voor de laatkomers. Op het ecoduct ‘De Warande’ - dat alleen voor ruiters toegankelijk is – vertelde regiobeheerder Bart je alles over de dieren die hij er met de modernste technieken waarnam. En aan het voormalige militair domein kwam je meer te weten over het begrazingsproject met een kudde Konikpaardjes op een gebied van 50 ha bos en hei. Boswachter Hugo wees je de weg met 2 km nieuwe zandpiste …

Op 20km ongeveer verwende Toerisme Vlaams-Brabant je op de onthaalzone ‘De Speelberg’ met een streekdrankje. Na je aperitief was er nog 3 km onverhard ruitergenot, veilig over de voor de gelegenheid verkeersvrije Weertse dreef, langs de prachtige boskapel van Steenbergveld terug naar de startplaats.

Deel dit bericht: