RuiterbrevettenDe brevettenwerking wordt georganiseerd door de twee erkende paardensportfederaties (VLP vzw en LRV vzw) in Vlaanderen.

De ruiterbrevetten hebben reeds een hele geschiedenis achter zich. Zij werden voor het eerst uitgereikt in de jaren ’70. Het zou tot het einde van 1993 duren tot dezelfde normen ingevoerd werden voor alle instanties die zich in de Vlaamse Gemeenschap bezig houden met opleiding in de paardensport. Deze vereisten waaraan op de respectievelijke niveaus moet worden voldaan werden van toen af vastgelegd in eindtermen, die beoordeeld worden door examinatoren van de erkende federaties.

Alle informatie die je moet weten als deelnemer vind je terug in deze bundel:

Alle informatie die je moet weten als ze zelf als vereniging een brevetexamen wil organiseren vind je terug in deze bundel:

Opgelet:

 • Vrijstellingen op basis van de LRV-bekwaamheidsproef  voor A- en B-brevet zijn mogelijk vanaf de leeftijd van 11 jaar (ipv 12 jaar) en dit als volgt:
  • Vrijstelling voor springen van het A- en het B-brevet
  • Vrijstelling voor dressuur van enkel het A-brevet.
  • Ruiters in het bezit van de LRV bekwaamheidsproef dienen dus enkel nog theorie van A- en B-brevet + dressuur van het B brevet af te leggen.

 

Bekijk de filmpjes voor het praktijkgedeelte van je A- en B-brevet

Info bij de brevettenfilmpjes

Ruiterbrevet A - Dressuur

 

Ruiterbrevet A - Springen

 

Ruiterbrevet B - Dressuur

 

Ruiterbrevet B - Springen

 Proeven

Nuttige documenten

Een examendag bevat volgende onderdelen:

 • Controle van de deelnamevoorwaarden en/of vrijstellingen
 • Overlopen van de dagorde-
 • Theoretisch examen (schriftelijk en eventueel mondeling)
 • Praktisch examen-
 • Evaluatie (met deliberatie (indien van toepassing)
 • en proclamatie)


Duplicaat aanvragen?

Het is mogelijk om een duplicaat van een brevet of een attest aan te vragen. Dat kan via een email aan h.engelen@lrv.be met vermelding van uw naam en adres. De kostprijs voor een duplicaat van een brevet bedraagt € 6,05 per brevet en wordt per post naar uw thuisadres verzonden.

Opgelet!
In het aanvraagformulier moet u zeker de locatie waar u het brevet heeft behaald en het jaar waarin u het brevet heeft behaald vermelden. Zonder deze 2 gegevens kan uw brevet niet gevonden worden.


Boek ruiterbrevetten

De auteurs Lies Vlamynck, Alain Rauw en Muriël Coppin mogen trots zijn op het resultaat. De grootste wijzigingen? “Het boek is overzichtelijker geworden en een aantal hoofdstukken zijn uitgebreid”, aldus Lies Vlamynck, voorzitter VHS. “Zo wordt in de theorie van het A-brevet de dressuurzit en de verlichte zit meer geaccentueerd en krijgt het hoofdstuk over etiquette en afspraken een uitdieping. In het B-brevet komt een uitgebreidere verzorging aan bod”.

Bij de opbouw van het boek zijn de auteurs uitgegaan van verschillende stadia in de ontwikkeling van een beginnend ruiter. “De evolutie van het prille begin tot de eerste wedstrijdpassen vormden onze belangrijkste invalshoek”, volgens Lies. Daarenboven ligt de klemtoon in de opbouw op kinderen vanaf 10 jaar.

Opvallend is ook de nieuwe lay-out, waar de VHS gekozen heeft voor illustraties om meer verduidelijking te geven bij de inhoud. De belangrijkste reden ligt in het tijdloze karakter van tekeningen. Waar foto's snel verouderd zijn, blijven illustraties langer actueel. Bovendien zijn het zeer aantrekkelijke illustraties geworden, die aangepast zijn aan de doelgroep van het boek.

Prijs en bestellingen

Het nieuwe boek kost 16 euro (excl. verzendingskosten) en kan besteld worden op het VLP- en LRV-secretariaat. Bestellen via LRV kan via dit document

Het boekje 'wat kan ik al?' is de perfecte voorbereiding op de brevetten voor beginnende ruiters. 

Het opdrachtenboekje wordt op vraag mee opgestuurd bij het boek Ruiterbrevetten.