Routes West-VlaanderenRuiterroute in De Moeren

In mei 2014 opende het provinciebedrijf Westtoer De Moerenruiterroute. Dit 22-km-lange traject loopt door de poldervlakte van De Moeren over het grondgebied van De Panne en Veurne. Het is de eerste West-Vlaamse ruiterroute waarvoor u een gratis digitale brochure kan downloaden. Op het startbord kan u trouwens ook een QR-code vinden die een link maakt naar de digitale brochure op de website. De route start aan het Groot Moerhof, waar een onthaalparking werd aangelegd met extra lange parkeervakken voor paardentrailers. Er zijn ook aanbindpalen voor de paarden voorzien. 
Het traject brengt de ruiter door het karakteristieke kust- en polderlandschap van de Westhoek op de Belgisch-Franse grens (De Moeren). Het vlakke polderlandschap van De Moeren is het laagst gelegen gebied van België.
Op het traject liggen twee oude molens, namelijk de Sint-Karelsmolen en de Sint-Gustaafsmolen. Via de tunnel onder de snelweg kan de ruiter ook de Cabourgduinen verkennen.

Klik hier om de brochure/kaart te downloaden.


Forten ruiter- en menroute

De route verkent de weidse landschappen tussen Brugge, Damme en Sluis. Centraal staan de restanten van verschillende forten uit de 17de en 18de eeuw. De route gaat van start aan het Fort van Beieren, gebouwd in het midden van 1705, maar loopt ook langs het Verbrand Fort. De Damse Vaart, doordrongen van een rijk verleden, is de rode draad doorheen de route. Het verbindt Brugge met het Nederlandse grensstadje Sluis. Het kanaal werd gegraven op vraag van Napoleon, vandaar ook de naam Napoleonkanaal. Verder leidt de route je langs de Schellemolen, het Natuurreservaat ‘De Stadswallen van Damme’, de historische stad Damme, de gezellige dorpskern van Oostkerke en de Kleiputten van Hoek
 

Afstand: 35,00km
Vorm: Lusvormig Eenrichting
Startpunt: Fort van Beieren, Gemene Weidestraat 51, 8000 Koolkerke
Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Bulskampveldruiterroute

De route start in Beernem op de parking ‘Driekoningen’ van het provinciedomein Bulskampveld. Ze leidt je doorheen de bosrijke omgeving van het Lippensgoed-Bulskampveld om verder de Vagevuurbossen in te duiken. Via het nieuw aangelegde ruiterpad ontdek je de ‘torens van Ruiselede’ en het ‘Sint-Pietersveld’. Eeuwen geleden was dit gebied een onderdeel van een uitgestrekt heidegebied, nu vormt het een 450 ha groot recreatiegebied met statige dreven en parklandschappen. Let wel: na regenweer, en zeker in de winterperiode, liggen enkele stroken er heel drassig bij. Deze drassige stroken zullen worden verbeterd maar helaas deze kan dit pas bij droger weer. In het domein Lippensgoed-Bulskampveld is enkel wandelruiterij toegestaan. Draf en galop zijn niet toegelaten.

Afstand: 18,00 km
Startpunt: Kasteel Bulskampveld, Bulscampveld 9, Beernem
Bewegwijzering: Deze ruiterroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Meer info

DOWNLOAD DE ROUTE ALS GPX
BESTEL DE RUITERROUTE


Duinbossenruiterroute

De Duinbossen ruiterroute verkent het afwisselende gebied tussen Wenduine en Vosseslag met het pittoreske De Haan als middelpunt. Het traject doorkruist vele hectaren beboste duinen via kronkelende paden en volgt een kilometerslang ongerept strand.

Afstand: 13,00 km
Grond: Grotendeels onverhard
Vorm: Lusvormig Eenrichting
Startpunt: Parking De Zwarte Kiezel, De Haan (Duinbossen)
Bewegwijzering: De ruiterroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Er zijn alternatieve routes voor wanneer het strand niet toegankelijk is voor ruiters (paasvakantie en zomermaanden).
Meer info

DOWNLOAD DE ROUTE ALS GPX