Routes Oost-Vlaanderen 

De provincie Oost-Vlaanderen spendeert sinds 2014 erg veel aandacht aan ruiter- en mentoerisme. Toen startte ze met het project ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ om nieuwe routes te ontwikkelen en bestaande paden te verbeteren. Ook de paardensector (LRV, VLP en PaardenPunt Vlaanderen) verleent hieraan haar medewerking. Sinds de opstart van ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ zette de provincie al heel wat nuttige realisaties op poten. Naast de ruiterroutes zijn er echter ook nog andere hippische activiteiten te beleven in Oost-Vlaanderen. Ook deze sommen we hier handig voor u op.

De provincie Oost-Vlaanderen lanceerde in juli 2015 een handige brochure met richtlijnen voor de ontwikkeling van erkende ruiterroutes. Hierin ontdekt u hoe u een route kan aanvragen, aan welke criteria de paden moeten voldoen, op welke manier de provincie u kan ondersteunen, …Download


Jaarmarktruiterroute - Sint-Lievens-Houtem

Deze gemeente is sinds eeuwen een trefplaats voor paardenliefhebbers. Jaarlijks vindt hier op 11 en 12 november de grote Winterjaarmarkt plaats waar tienduizenden bezoekers langskomen om o.a. paarden te keuren en te kopen. De Winterjaarmarkt werd door Unesco erkend als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’. Wie op zoek is naar een rustige plek in het groen, kan zeker in Sint-Lievens-Houtem terecht. Vanop het grote Marktplein vertrekken verschillende routes naar de deelgemeenten Bavegem, Letterhoutem, Sint-Lievens-Houtem, Vlierzele, Zonnegem en het groene gehucht Cothem waar u nog grote stukken door landbouw en natuur gekleurde landschappen vindt. Aan de zuid- en oostzijde van de gemeente kan je de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen ontdekken. Maar Sint-Lievens-Houtem is vooral een gemeente met enkele bezienswaardigheden, waar men graag geniet. Rustig in de natuur, sportief op stap, of uitbundig, met een bruisend feest. De ruiters hebben keuze uit 3 bewegwijzerde lussen van 13, 26 en 37 km die bestaan uit respectievelijk 50, 54 en 55% onverhard terrein. Als je de grootste lus rijdt, kom je in alle deelgemeenten: Sint-Lievens-Houtem, Cotthem, Bavegem, Letterhoutem, Vlierzele en Zonnegem. Alle routes starten vanaf ons groot marktplein.


Damslootroute Destelbergen

De Damslootroute in Destelbergen werd geopend in november 2016. Het traject omvat drie bewegwijzerde lussen van 15, 21 en 32 km, die bestaan uit respectievelijk 53, 60 en 56% onverharde paden. Starten kan op twee verschillende maneges waar uiteraard alle nodige faciliteiten voor ruiter en paard aanwezig zijn. Op de route zijn bovendien meerdere rustplaatsen voorzien waar u met uw paard van harte welkom bent. Gezien deze route een veelvoud van smalle paadjes bevat, is deze enkel toegankelijk voor ruiters (en dus niet voor menners). De Damslootruiterroute is beschikbaar op kaart, in GPS-formaat en digitaal via Google Earth te downloaden als kml-bestand.


Grensroute Sint-Laureins

Starten kan aan het provinciaal sportcentrum De Boerekreek, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Op de route zijn meerdere rustplaatsen en aangename stops voorzien. Als ruiter of menner heb je keuze uit 4 bewegwijzerde lussen van 15, 22, 32 en 35 km, bestaande uit respectievelijk 59, 64, 62 en 74% onverharde paden. Maar je kan ook zelf combinaties maken om het rustige grensgebied en zijn polder- en krekengebied te ontdekken. 
De tocht brengt je langs prachtige natuurlandschappen in de 5 deelgemeenten van Sint-Laureins. Op de twee langste lussen geniet je in het noorden zelfs even van het uitgestrekte landschap in Zeeuws-Vlaanderen. Meer dan honderd kilometer ruiter- en menplezier ligt hier op jou te wachten.

Grensroute Sint-Laureins is beschikbaar op kaart (pdf, 2.3 MB) 
Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat.


Wiesbeekruiterroute - Buggenhout 

Het ruiter- en mennetwerk is 10 kilometer lang en 54% loopt over onverharde paden. Middenin de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent is dat zeker geen evidentie. Het traject omvat zelfs enkele brede wegen waarop u naar hartenlust kan galopperen. Vertrekken doet u aan manege ’t Hoefijzer, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Onderweg zal u gegarandeerd aangenaam verrast worden door de rustige landschappen die het vlakke Oost-Vlaamse Scheldeland, de beginnende heuvels van de Brabantse kouters en het Buggenhoutbos te bieden hebben. 

De route ontleent haar naam aan de Wiesbeekhoeve, die u passeert tijdens uw tocht. Deze hoeve was ooit de kern van de Frankische nederzetting Heistergem, een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Buggenhout, Opwijk en Lebbeke. 

De Wiesbeekroute is beschikbaar op een kleine kaart.  - Klik hier om de kaart te downloaden. 
U kan de route ook via als kml-bestand (via Google Earth) en in GPS-formaat downloaden. - Klik hier voor meer info.