EK Landelijke RuitersOm de twee jaar vinden de Europese kampioenschappen voor landelijke ruiters plaats. Dit EK is een officieel FEI-kampioenschap op het niveau van CIC** (eventing) waarbij voor het landenklassement ook een zestalproef op het programma staat. Ruiters die al aan een internationaal kampioenschap (WK, EK of OS) deelnamen of in de afgelopen twee jaar een CCI3* reden, zijn uitgesloten van deelname.


Een Europees Kampioenschap voor landelijke ruiters

De Europese landelijke ruiterij werd opgericht in 1929 in Budapest. Na de oorlog werden de kontakten tussen de landen hernomen en de eerste internationale wedstrijd had plaats te Bad-Segeberg (GER) in 1953. Om de doelstellingen van de internationale landelijke ruiterij te bepalen en de EK vaste vorm te geven werd op de historische datum van 8 mei 1956 in Nederland op het kasteel ‘De Hoge Vuursche’ te Baarn, onder het voorzitterschap van Prins Bernard, toen voorzitter van de FEI, en internationale vergadering bijeen geroepen met vertegenwoordigers van Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Zwitserland en Belgie. Na afloop van deze zeer belangrijke vergadering schonk Prins Bernard de zo begeerde wisselstandaard voor het EK.

Ook daar werd beslist dat om de twee jaar en wel in de onpare jaren, een EK zou georganiseerd worden telkens in een ander land. Het duurde echter tot in 1963 vooraleer België zou deenlnemen  aan deze wedstrijd.
Vanaf 1956 werd reeds gesproken over een erkenning en aansluiting bij de FEI.  Regelmatige herhaling leidde tot een bespreking die plaats vond te Warendorf in 1983. Daar werd een commissie opgericht met een vertegenwoordiging uit Oostenrijk, Zweden en België om op de zetel van de FEI in Bern in 1985 de laatste besprekingen te voeren en uiteindelijk de erkenning te krijgen in 1987 in Oud-Heverlee. Dit was echter maar van korte duur, want na de Europese Kampioenschappen in 1989 verviel deze erkenning. Ondertussen werden opnieuw de nodige stappen gezet, zodat dit kampioenschap opnieuw als een FEI-erkende wedstrijd georganiseerd wordt.Sedert de oprichting van dit EK was er bijzondere aandacht geschonken voor het groepsgebeuren onder de vorm van de landenwedstrijd. Het EK bestaat uit vier onderdelen: de zestallendressuur, de indi duele dressuur, de cross country en de springproef.
Bij de nominatieve inschrijvingen mag ieder land 10 paarden opgeven. De definitieve inschrijving bevat de 6 paarden die voor het landenklassement rijden en bijkomend twee individuele deelnemers.

Als organiserend land mag men 2 volledige teams afvaardigen, waarvan er natuurlijk slechts 1, op voorhand bepaald, team voor het landenklassement in aanmerking komt. Landen die geen team kunnen afvaardigen kunnen maximaal 3 individuele deelnemers inschrijven.


 


 

 

 

EK Landelijke Ruiters Tongeren - De droom overtroffen
 


In de afsluitende jumping werd het uiteindelijk nog spannend, maar na het Europees Kampioenschap voor Landelijke Ruiters in Tongeren is België en LRV twee Europese kampioenen rijker. België wint het landenklassement en Wouter De Cleene (LRV Minderhout) en Alaric de Lauzelle winnen de individuele Europese titel.

“Alles begint met een droom opende mede-organisator Chretien Hansen de aankondigende persconferentie. “Een prachtige organisatie met een prachtige cross-omloop en duizenden bezoekers op zaterdag en zondag maakten er al een onvergetelijk evenement van. De twee titels hebben de droom overtroffen.”

België hield zijn koppositie na de groepsdressuur, de individuele dressuur en de cross-country, ook vast  bij het springen, al werd het nog even spannend. Het Belgisch team wint voor de sterke Britten en heel sterk springende Nederlanders.

In het individuele klassement wint Wouter De Cleene Europees goud. De tweede plaats gaat naar de Duitse amazone Marie-Sophie Arnold met Remember Me. De Britse amazone Indiana Limpus pakt brons met Bronze Dandylion. Bart Hermans (LRV Genk) pakt een zesde plaats met Gorki van de Perdjeshoeve en Raf Steegmans (LRV Genk) reed naar een achtste plaats in het individueel kamppioenschap.

Een bijzonder gelukkige chef d’equipe Herman Arnauts kan heel fier terugkijken naar de prestaties van zijn team en ruiters en amazone. Hij bedankt niet alleen de ruiters, ook het hele begeleidingsteam, de lesgevers, de leiding van LRV, de duizenden supporters, de organisatie en al wie heeft bijgedragen aan het succes van het Belgisch team en de organisatie van dit EK. “Dit traject is anderhalf jaar geleden gestart, er is door alle combinaties, ook diegenen die de selectie net niet haalden heel hard gewerkt en iedereen heeft bijgeleerd of iets opgestoken. Dat we hier kunnen winnen en individueel goud halen en dan ook nog de plaatsen 6 en 8 pakken is fantastisch. Dit gaan we nooit meer vergeten! Fantastisch!”

Wouter De Cleene reed met Alaric een heel sterk kampioenschap. Zijn voorbereiding op dit kampioenschap was dan ook quasi perfect. “We hebben niets aan het toeval overgelaten in de voorbereiding; Daar moet ik heel veel mensen uit mijn familie en omgeving heel dankbaar voor zijn. Deze titel is ook een bekroning voor hen.” Lacht de Wouter vooraleer het feest in de tent losbarst.

BELGISCHE PRESTATIES OP EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN VOOR LANDELIJKE RUITERS

1963, Bazel
Totaalklassement:       4de plaats


1965, Compiegne
Totaalklassement:        5de plaats


1967, Salzburg


1969, Leopoldsburg
Totaalklassement:     niet geklasseerd


1971, Deurne
Totaalklassement:     4de plaats


1973, Flyinge
Totaalklassement:       4de plaats


1975, Bad-Segeberg
Totaalklassement:     3de plaats
Ereplaatsen:     Willy Puls: 2de plaats


1977, Porrentruy
Totaalklassement:     6de plaats


1979, Horsens
Totaalklassement:     1ste plaats
Ereplaatsen:    Luc Van Mieghem, 1ste plaats en Bart Boeykens, 2de plaats


1981, Ermelo
Totaalklassement:     7de plaats


1983, Flyinge
Ereplaatsen:     Herman Arnauts, 3de plaats
Totaalklassement:        2de plaats


1985, Neumarkt
Totaalklassement:        niet geklasseerd
Ereplaatsen:     Herman Arnauts, 1ste plaats


1987, Oud-Heverlee

 

Deelnemers:    Herman Arnauts, Hoeleden, Varras v.Alcanar XX
    Paul Hermans, Kasterlee, Bjorn v.Sudan
    Leo Janssens, Rijkevorsel, Waldo V.Saygon
    Juul Mertens, Langdorp, Wouter V.Buenaventura XX
    Paul Scheirs, Heist op den Berg, El Paso
    Bert Willems, Balen, Ami V.Sudan
Begeleiding:     Andre van Mieghem, Chef d’ Equipe
    Daniel Van de Sompele, Chef de Mission
Totaalklassement:     1ste plaats
Ereplaatsen:    Paul Hermans, 1ste plaats
    Bert Willems, 2de plaats
    Juul Mertens, 3de plaats


1989, Wiesbaden
Totaalklassement:     2de plaats


1991, Flyinge
Totaalklassement:     1ste plaats
Ereplaatsen:         Dirk Willems, 1ste plaats


1993, Jaroszowka
Totaalklassement:         niet geklasseerd


1995, Holziken
Ereplaatsen:         Paul Hermans: 1ste plaats
Totaalklassement:         niet geklasseerd


1997, Hooge Mierde
Ereplaatsen:         Stefaan De Smet: 2de plaats
Totaalklassement:         1ste plaats


1999, Feldbach
Totaalklassement:         6de plaats


2002, Hartpury
Ereplaatsen:         Walter Van Massenhoven: 3de plaats
Totaalklassement:         2de plaats


2003, Minderhout

 

Deelnemers: Walter Van Massenhoven, Schoonbroek, Kanto v. Saygon
Bart Anthonissen, Beerse, Quinten v. Wendekreis
Nick Van Laer, Langdorp, Roxanne des Tilleuls v. Prince Royal
Raf Kooremans, Merksplas, Telstar, V. Skippy II
Sigrid Aernouts, Zoersel, Risk It
Gust Desmedt, Minderhout, Sprightly XX
Begeleiding: Luc Dupon, Chef d’ Equipe
Willy Van den Meersche, Chef de Mission
Ereplaatsen: Nick Van Laer: 2de plaats en Sigrid Aernouts: 3e plaats
Groepsdressuur: 1ste plaats
Totaalklassement: 1ste plaats


2005, Ganderkesee
Totaalklassement:     2de plaats


2007,  Ovedskloster     
Totaalklassement:     2de plaats


2009, Nagykanizsa
Totaalklassement:     2de plaats


2011,  Aston Le Walls
Ereplaatsen:        Frederik Smet: 3e plaats
Totaalklassement:     2e plaats


2013, Laintal
Totaalklassement:    3e plaats


2015, Helvoirt
Ereplaatsen:        Bart Hermans 3e plaats
Totaalklassement:     3e plaats