Afdrukken

Initiator

Wat is de opleiding initiator paardrijden?
Deze opleiding wordt aangeboden door de Vlaamse Trainersschool in samenwerking met de paardensportfederaties VLP (Vlaamse liga paardensport) en LRV (Landelijke Rijverenigingen). De VTS biedt 4 opleidingsniveaus aan: Initiator, Instructeur B, Trainer B en Trainers A. De initiator opleiding is dus het eerste niveau en heeft als doel ‘het leren lesgeven aan beginnende en recreatieve sporters op clubniveau’.

Wat kan ik leren tijdens de initiator opleiding?
De focus van de initiator opleiding ligt op het correct aanleren van de sporttechnische kennis en vaardigheden aangepast aan de doelgroep. Tijdens de opleiding zal je leren hoe je op een veilige en leuke manier kan les geven aan beginnende ruiters en amazones. Concreet zal je hen de basis van het longeren, de dressuur, het springen en de algemene omgang met paarden aanleren. De docenten zullen je ook heel wat nuttige tips en tricks leren om zelf een goede lesgever te worden.

Komt iedereen in aanmerking om de initiator opleiding te volgen?
Iedereen die in het bezit is van het volledige B-brevet kan zich inschrijven voor de initiator opleiding. Op de website van de VLP en de LRV vind je meer informatie over het B-brevet. Je moet ook minimum 17 jaar worden in het jaar dat de cursus start.

Hoe moeilijk is een initiator opleiding?
Tijdens de opleiding krijg je nog extra rijtechnische kennis aangeboden, maar een degelijke basiskennis over dressuur en springen is nodig om te kunnen slagen voor de initiator opleiding. Zowel tijdens de opleiding als op het eindexamen zal je geëvalueerd worden over jouw kennis, vaardigheden en attitude als toekomstig lesgever. Hierbij zal er veel aandacht besteed worden aan de veiligheid en het plezier van de beginnende ruiters en amazones.

Wat kan ik doen met een initiator diploma?
Als gediplomeerd lesgever heb je tal van voordelen! Je zal kunnen genieten van het trainersplatform dat instaat voor het omkaderen van lesgevers en trainers. Hierdoor kan je jezelf steeds verder vervolmaken als lesgever en zal je gemakkelijk te contacteren zijn. Als gediplomeerd lesgever kan je ook steeds aan de slag in diverse clubs en tijdens de talrijke vakantiekampen.

Hoe ziet de opleiding Initiator er inhoudelijk uit?
Vanaf het niveau Initiator tot en met het niveau Trainer A bestaat de opleiding uit 4 modules.

  • De 1e module is een algemene module, in principe dezelfde voor alle sporttakken en gericht op de mens. Deze module bevat algemene vakken zoals didactiek, veilig sporten, EHBO.
  • De 2e module is een sportspecifieke disciplineoverschrijdende module. Hier komen vakken aan bod die specifiek zijn voor de paardensport maar voor alle disciplines (springen, dressuur en eventing) van toepassing zijn.
  • De 3e module is de didactisch-methodische module en betreft het lesgeven/instructie geven/trainen. Voor initiator is deze module gericht op zowel dressuur als springen als longeerwerk. Vanaf instructeur B is deze module is disciplinespecifiek, dus ze verschilt van discipline tot discipline.
  • De 4e module is de stagemodule

 Het stramien met meer informatie over het aantal uren, de vakken en vrijstellingen vind je hier.

Hoe kan ik inschrijven?
Inschrijven voor de cursus initiator paardrijden kan via de website van de Vlaamse Trainersschool (
www.bloso.be en dan doorklikken naar de Vlaamse Trainersschool). Bij vragen rond inschrijving kan je terecht bij Sofie Journée. ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).