Afdrukken

LRV verliest een icoon ...

140723 344020 ribbonvandesompeleLRV ontving op woensdag 15 maart 2017 de droevige mededeling dat LRV/BWP-icoon Daniël Van de Sompele is overleden.  Daniël Van de Sompele werd geboren in 1932 als jongste van acht kinderen, in het landbouwersgezin Van De Sompele in het West-Vlaamse Westkapelle. Hij kon van zijn passies, de paarden, LRV, BWP en de Ruiterschool in Oud-Heverlee zijn beroep maken en die passie en gedrevenheid is nooit verdwenen. In de beginjaren zorgde hij samen met Kanunnik De Mey voor de verdere uitbouw van Landelijke Rijverenigingen. Vooral in de jaren ’60 nam het ledenaantal sterk toe en werden over heel Vlaanderen verenigingen opgericht.

 

In 1972 opende LRV ook zijn deuren voor ponyruiters : kinderen tot 15 jaar konden met hun pony aansluiten. In 1954 stichtte hij samen met Kanunnik De Mey de Nationale Fokkerij van het Landbouwrijpaard. Dit stamboek ontstond van uit de vraag van de toenmalige LRV-ruiters naar betere sportpaarden. Tijdens de eerste jaren werden de paarden gekeurd op exterieur maar moesten ze ook een trekproef, dressuurproef en springproef afleggen, met de bedoeling de veelzijdige kwaliteiten van dit paardentype aan te tonen.

Onder leiding van Daniël Van de Sompele, die ook verschillende jaren voorzitter van de hengstenjury was, evolueerde het landbouwrijpaard naar het Belgisch Warmbloedpaard. Het BWP hoort vandaag wereldwijd bij de top drie van best presterende springpaarden-stamboeken. Daniël Van de Sompele was ook jarenlang directeur van de Landelijke Ruiterschool in Oud-Heverlee. Onder zijn leiding kwamen er duizenden LRV-ruiters op driedaagse cursus om zich te vormen van niveau Rijvaardigheid tot Instructeur 1° klas. Heel veel van die ruiters hebben ongetwijfeld nog mooie herinneringen aan deze cursussen met Daniël Van de Sompele.

Daniël Van De Sompele laat vier zonen na. Hij was een icoon binnen de wereld van LRV en BWP. Zijn overlijden voelt als een sterk gemis en wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe.

foto: Dirk Caremans